Ce este albirea dentara?
Albirea dentara este una dintre cele mai populare proceduri folosite in cosmetica dentara.
Fiind folosita de majoritatea medicilor dentisti, mareste luminozitatea dintilor si ajuta la indepartarea petelor si a discromiilor dentare.
Pentru ce este folosita albirea dentara?
Stratul exterior al dintelui se numeste smalt, iar culoarea naturala a dintelui este data de catre refractarea si reflexia luminii de catre smalt, combinata cu culoarea dentinei aflata sub stratul de smalt.
Cu cat este mai subtire smaltul, cu atat va influenta mai mult dentina in culoarea dintelui. Prezenta unui smalt mai rugos sau mai fin afecteaza la fel reflexia luminii si asa mai departe, culoarea dintelui.
In fiecare zi o pelicula fina se formeaza pe smalt, care-i poate provoca pete. Chiar si smaltul in sine contine pori care pot avea mici pete.
Iata cele mai frecvente motive pentru ingalbenirea dintilor:
- Folosirea tutunului;
- Consumul de lichide inchise la culoare precum: cafeaua, cola, ceai, vin rosu;
- Neingrijirea dintilor.
O data cu inaintarea in varsta statul de smalt devine mai subtire si dentina se inchide la culoare.
Este posibil ca unii pacienti sa prezinte pete in interiorul dintilor.
Acestea sunt numite pete inrinseci.
De exemplu, aceste pete pot fi datorate unei expuneri ridicate de flor in timpul copilariei, atunci cand dintii definitivi sunt in formare.
Alte cauze sunt date de administrarea tetraciclinei (antibiotic).
Aceste cauze pot pata dintii copilului prin interior, daca sunt luate de catre mama in a-2-a jumatate a gravidantei sau copiilor, care sunt in jurul varstei de 8 ani sau mai tineri.
De aseamenea si traumele pot provoca patarea dintlor.
Albirea este mult mai eficienta pe petele aflate la exteriorul dintilor.
Prepararea
Exista anumite probleme dentare care pot afecta succesul albirii.
De exemplu, cariile trebuie tratate inaintea albirii. Motivul care duce la aceasta alegere este faptul ca pasta sau gelul de albire poate trece prin tesutul bolnav, si moale si sa ajunga la partea interna a dintelui.
Daca este prezenta o retractie gingivala, si sunt expuse o parte din radacini, acea parte poate aparea de o culoare galbuie. Produsele pentru albire nu o vor face mai alba.
Daca este prezenta o retractie gingivala, sau sunt prezente carii pe dintii respectivi, albirea poate duce la o sensibilitate crescuta.
De asemenea produsele de albire nu actioneaza pe coroane, proteze si materiale de obturatie.
Albirea dentara poate fii facuta in cabinet sau acasa de catre pacient. Pentru albirea in cabinet dentistul dumneavoastra o sa faca o poza initiala a dintilor, care o sa-l ajute in monitorizarea procesului de albire.
De asemenea va va examina dantura si va va pune intrebari pentru a afla ce a cauzat aparitia petelor.
Urmatorul pas este realiazrea unei igienizari dentare, pentru a indeparta filmul bacterian depus pe suprafata dentara, resturile de mancare si tot ce contribuie la aparitia petelor si la inchiderea culorii naturale a dintelui.
Pentru albirea acasa, gelul de albire trebuie aplicat zilnic 2 sau 3 saptamani. Gelul se aplica in gutiere facute special pentru a-l conține si pentru a evita contactul produsului de albire cu celelalte parti ale cavitatii orale.
Daca se alege procesul de albire acasa, pacientii trebuie sa vorbeasca cu medicul stomatolog pentru sfaturi si pentru a evita o supra expunere a dintilor, dar si pentru evitarea contactului gelului cu partile moi ale gurii. Foarte important este sa fie urmarite instructiunile produsului.
Tipuri de albire dentara
Exista 2 tipuri de proceduri pentru albirea dentara:
- intrinseca sau non vitala, pentru dintii non vitali (cu tratamente de canal)
- extrinseca sau vitala pentru dintii vitali, unde nervul este prezent.
Albirea vitala
Este cea mai comuna metoda de albire si consta prin aplicarea unui gel pe suprafata dentara.
Acest gel este pe baza de peroxid de hidrogen. Albirea dentara poate fi facuta acasa sau in cabinetul de medicina dentara, diferenta intre cele 2 proceduri este gelul, cel folosit in cabinetul medical are o concentratie mai crescuta de peroxid de hidrogen.
Tot de catre medic este posibil sa se folosesca o lumina speciala, care acceleaza timpii de albire, sau in anumite substante activeaza gelul respectiv.
In cabinet timpii variaza de la 30 la 90 de minute si vor fii nevoie de la 1 la 3 sedinte. Numarul de sedinte depinde de tehnica folosita, numarul si severitatea petelor si cat de albi doreste pacientul ca sa fie dintii.
In primul rand medicul aplica o substanta care va avea rol de a proteja partile moi din jurul dintilor, apoi agentul de albire este aplicat pe dinti.
Unele geluri se activeaza prin folosirea unor lampi speciale. Daca unele discromii sau pete persista, medicul ori va poate da acasa sa mai faceti cu un gel, sau va mai cheama la o sedinta
Pentru albirea efectuata acasa, medicul va lua pacientului 2 amprente (mulaje), una pentru dintii de sus, alta pentru dintii de jos, pentru a realiza impreuna cu tehnicianul niste gutiere individuale care sa contina gelul de albire.
Gutiera trebuie sa fie in contact strans cu dintii, si sa intre perfect pe dinti pentru a evita contactul gelului cu parile moi.
Se umple gutiera cu gelul de albire care se va purta diverse ore pe parcursul zilei. Timpul total fiind de cateva saptamani sau mai mult.
De asemenea, este posibila si achizitionarea produselor de albire de catre pacient.
Aceste produse contin mai putin agent de albire fata de produsele luate de la dentist, iar procesul de albire poate dura mult mai mult, gelul fiind aplicat intr-o gutiera standard, sau este posibila folosirea unor benzi care se lipesc de dinti.
Dezavantajul este ca aceste produse sunt mai slabe si intra mai putin in contact cu dintii, devanind mai putin eficiente.
Paste de dinti care albesc dintii
Sunt bune si ele, ajuta procesului de albire.
Acestea contin agenti abrazivi care indeparteaza petele de pe suprafata smaltului.
Albirea non vitala
De obicei, se foloseste in cazul dintilor care nu sunt vitali.
In acest caz, originea decolorarilor si a petelor vine dinspre interior.
Agentul de albire va fi pozitionat in interiorul dintelui.
Aceasta procedura se poate folosii doar o data sau de mai multe ori in functie de caz. Dar este un sistem mai putin folosit deoarece dintii devitalizati, fiind mai fragili, au indicatie de a fii imbracati cu o coroana totala, fie total fizionomica, partial fizionomica sau metalica.
Cum puteti verifica efectul albirii dentare?
Daca vedeti ca gingiile dumneavoastra sunt albe sau iritate, stabiliti o intalnire cu medicul stomatolog pentru o consultatie.
Este important de stiut faptul ca albirea dentara nu este o solutie permanenta.
Petele o sa reapara la loc, mai ales la fumatori sau la persoanele care consuma alimente care pateaza dintii.
Daca se vor evita aceste alimente nu va fi nevoie de o noua albire timp de 6 sau 12 luni.
Repetarea albirii dentare este posibila fie acasa, fie in cabinetul stomatologic, unde se pot albii dintii de cate ori pacientul doreste in urma consultului si recomandarilor medicului stomatolog.
Care sunt riscurile albirii dentare?
Albirea dentara poate avea efecte adverse, despre care pacientii trebuie sa fie informati.
Dintii pot devenii mai sensibili pentru o perioada scurta de timp, avand sensibilitate termica crescuta.
De asemenea, pot aparea iritatii la nivelul gingiilor, efect al gelului de albire, care intra in contact cu gingiile.
Nu este recomandat tratamentul de albire dentara femeilor insarcinate femeile pentru ca nu se cunosc in totalitate efctele ce pot interveni asupra fatului.
Fiind un proces de cosmetica, albirea dentara poate fi amanata pana la finalizarea sarcinii.
Acestea fiind prezentate, va asteptam cu drag in cadrul clinicii stomatologice Syrodent by Dr Adel Abboud, pentru un consult de specialitate referitor la albirea dentara.
Dr. Adel Abboud este specializat in tratamente profesionale de albire dentara si va poate recomanda cele mai potrivite metode de albire dentara, sigure pentru dantura dumneavoastra.
Pentru detalii, va puteti programa la un consult stomatologic, completand formularul online, aici.