Albirea dentara

Ce este albirea dentara?

 

Albirea dentara este una dintre cele mai populare proceduri folosite in cosmetica dentara. Ea fiind folosita de majoritatea medicilor dentisti, mareste luminozitatea dintilor si ajuta la indepartarea petelor si discromiilor dentare.

 

Pentru ce este folosita?

 

Stratul exterior al dintelui se numeste smalt, culoarea naturala a dintelui este data de catre refractarea si reflecsia luminii de catre smalt combinata cu culoarea dentinei aflata sub stratul de smalt. Cu cat este mai subtire smaltul cu atat influenteaza mai mult dentina in culoarea dintelui. Prezenta unui smalt mai rugos sau mai fin afecteaza la fel reflexia luminii, si asa mai departe culoarea dintelui.

 

In fiecare zi o pelicula fina se formeaza pe smalt care-i poate aduce pete. Chiar si smaltul in sine contine pori care pot avea mici pete.

 

Ceme mai frecvente motive pentru ingalbenirea dintilor sunt:

  • Folosirea tutunului;
  • Bautul lichidelor inchise la culoare precum cafeaua, cola, ceai, vin rosu;
  • Neingrijirea dintilor.

O data cu inaintarea in varsta statul de smalt devine mai subtire si dentina se inchide la culoare.

Este posibil ca unii pacienti sa prezinte pete in interiorul dintilor. Aceastea sunt numite pete inrinseci. De exemplu aceste pete poti fii datorate la o expunere ridicata de flor in timpul copilariei, atunci cand dintii definitivi sunt in formare. Alte cauze sunt date de administrarea tetraciclinei( antibiotic). Aceste cauze pot pata dintii prin interior al copilului daca sunt luate de catre mama in a-2° jumatate a gravidantei, sau copiilor care sunt in jurul varstei de 8 ani sau mai tineri. De aseamenea si traumele pot aduce patarea dintlor.

 

Albirea este mult mai eficeinta pe petele aflate in exterior.

 

Prepararea

 

Unele probleme dentare pot afecta succesul albirii. De exemplu, cariile trebuie tratate inantea albirii. Motivul care duce la aceasta alegere este ca pasta sau gelul de albire poate trece prin tesutul bolnav, si moale si sa ajunga la partea interna a dintelui. daca este prezenta o retractie gingivala, si sunt expuse o parte din radacini, acea parte poate aparea de o culoare galbuie. Produsele pentru albire nu o vor face mai alba.

 

Daca este [rezenta o retreactie gingivala, sau sunt prezente carii pe dintii respectivi, albirea poate duce la o sensibilitate crestuta. De aseamenea produsele de albire nu actioneaza pe coroane, proteze si materiale de obturatie.

 

Albirea dentara poate fii facuta in cabinet sau acasa de catre pacient. Pentru albirea in cabinet dendistul dumneavoastra os a faca o poza initiala a dintilor, care o sa-l ajute in monitorizarea procesului de albire. Dentistul va examina dintii dumneavoastra si va va pune intrepari pentru a afla ce a auzat aparitia petelor.

 

Urmatorul pas este realiarea unei igienizari dentare, pentru a indeprta filmul bacterian depus pe suprafata dentara, resturide mancare si tot ce contribuuie la aparitia petelor si inchiderea culorii naturale ale dintelui.

 

Albirea a casa gelul de albire trebuie aplicat zilnic 2 sau 3 saptamani. Gelul se aplica in gutiere facute special pentru a contine gelul si pentru a evita contactul produsului de albire cu celelalte pari ale cavitatii orale. Daca se alege procesul de albire a casa, pacientii trebuie sa vorbeasca cu medicul stomatolog, pentru sfaturi, si pentru a evita o supra expnere a dintilor, si pentru evtarea contactului gelului de albire cu partile moi ale gurii. Foarte important este de urmarit instructiunile produsului.

 

Cum se realizeaza

 

Sunt 2 tipuri de proceduri pentru albire, una intrinseca sau non vitala, pentru dintii non vtali, cu tratamente de canal si una extrinseca sau vitala pentru dintii vitali unde nervul este prezent.

 

Albirea vitala

 

este cea mai comuna metoda de albire, si consta prin aplicarea unui gel pe suprafata dentara. Acest gel este pe baza de peroxid de hidrogen. Albirea dentara poate fii facuta acasa sau in cabinetul de medicina dentara, diferenta intre cele 2 proceduri este gelul, cel folosit in cabinetul medical are o concentratie mai crescuta de peroxid de hidrogen. Tot de catre medic este posibil sa se folosesca o lumina speciala, care acceleaza timpii de albire, sau in anumite substante activeaza gelul respectiv.

 

In cabinet timpii variaza de la 30 la 90 de minute si vor fii nevoie de la 1 la 3 sedinte. Numarul de sedinte depinde de tehnica folosita, numarul si severitatea petelor si cat de albi doreste pacientul ca sa fie dintii.

 

In primul rand medicul aplica o substanta care va avea rol de a proteja partile moi din jurul dintilor, apoi agentul de albire este aplicat pe dinti.

 

Unele geluri se activeaza prin folosirea unor lampi speciale. Daca unele discromii sau pete persista, medicul ori va poate da acasa sa mai faceti cu un gel, sau va mai cheama la o sedinta

 

Pentru albirea efectuata acasa, medicul va lua pacientului 2 amprente( mulaje) una pentru dintii de sus, alta pentru dintii de jo, pentru a realiza impreuna cu tehnicianul niste gutiere individuale care sa contina gelul de albire. Guiera trebuie sa fie in contact strans cu dintii, si sa intre perfect pe dinti pentru a evita contactul gelului cu parile moi.

Se umple gutiera cu gelul de albire care se va purta diverse ore pe parcursul zilei. Timpul total fiind de cateva saptamani sau mai mult.

 

De asemenea este osibila achizitionarea produselor de albire de catre pacient. Aceste produse contin ma putin si mai slab agent de albire fata de produsele luate de la dentist. De asemenea procesul de albire poate dura mult mai mult, gelul fiind aplicat intr-o gutiera standard, sau este posibila folosirea unor benzi care se lipesc de dinti. Dar dezavantajul este ca aceste produse sunt mai slabe si intra mai putin in contact cu dintii, devanind mai putin eficiente.

 

Pasta de dinti care albeste

Sunt bune si ele, ajuta procesului de albire. Ele contin agenti abrazivi care indeparteaza petele de pe suprafata smaltului.

 

Albirea non vitala

De obicei este folosita dintilor care nu sunt vitali. Originea decolorarilor si petelor vine dinspre interior. Agentul de albire este pozitionat in interiorul dintelui. Aceasta procedura se poate folosii doar o data sau de mai multe ori in functie de caz. Dar este un sistem mai putin folosit deoarece dintii devitalizati, fiind mai fragili, au indicatie de a fii imbracati cu o cornoana totala, fie total fizionomica, partial fizionomica sau metalica.

 

Urmarirea

Daca vedeti ca gingiile dumneavoastra sunt albe sau iritate, stabiliti o intalnire cu medicul stomatolog pentru o consultatie.

De tinut minte este ca albirea nu este o solutie permanenta. Petele o sa reapara la loc, mai ales la fumatori sau la persoanele care consuma alimente care pateaza dintii, daca se vor evita aceste alimente nu va fi nevoie de o noua albure timp de 6 sau 12 luni.

Repatarea albirii dentare este posibila fie acasa, sau in cabinetul stomatologic, se pot albii dinti de cate ori se doreste de catre pacient, este posibila consultarea medicului tomatolog si alegerea produsului care este mai bun pentru pacient.

Riscuri

Albirea poate avea efecte adverse, despre care pacientii trebuie sa fie informati. Dintii pot devenii mai sensibili pentru o perioada scurta de timp, avand sensibilitate termica crescuta. Pot aparea iritatii la nivelul gingiilor, date de catre gelul de albire care intra in contact cu gingiile. Unele surse spun ca femeile gravide nu ar trebuii sa apeleze la acest tratament de cosmetica dentara, in primul rand nu se stie ce efecte pot avea asupra fatului. Avand in vedere ca este un procedeu de cosmetica se poate amana pana la terminarea sarcinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *