20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Măseaua de minte – când e necesară extracția?

Publicat pe 17 octombrie 2020
Extractie maseaua de minte - Clinica Syrodent Bucuresti

Măseaua de minte este ultimul molar permanent, ce apare de obicei între 17 și 25 de ani, atât pe maxilarul superior, cât și pe cel inferior.

În popor mai este cunoscută drept și măseaua ce semnifică maturizarea sau măseaua care dă multe bătăi de cap odată cu eruperea ei.

Adevărul este undeva la mijloc, deoarece o persoană adultă poate avea până la 4 măsele de minte, care vor trebui să își croiască loc în cavitatea bucală, alături de dantura deja formată.

Din acest motiv, măselele de minte crează diverse afecțiuni pentru care medicii stomatologi recomandă pacienților fie păstrarea, fie extracția lor.

Care este rolul măselelor de minte?

O persoană adultă poate avea două, trei, patru (maxim) sau nici o măsea de minte.

Măselele de minte sau molarii de minte au nevoie de un spațiu mare pentru creștere și din acest motiv erup mai târziu, adică atunci când arcada dentară este suficient dezvoltată.

Radiografie dentara completa

Ele apar în partea din spate a maxilarului ( în zona mandibulei), distribuite două în partea de jos și două în partea de sus.

Cu toate acestea, aproximativ 25% din populație nu are măsele de minte.

Există cazuri rare de persoane, ale căror măsele de minte erup după vârsta de 40 de ani.

Strămoșilor noștri le prindeau bine măselele de minte, deoarece aveau o hrană dificil de mestecat și o igienă precară, datorită căreia își pierdeau o parte din dantură la vârsta maturității. Apariția târzie a măselelor de minte era un avantaj însemnat pentru ei.

În prezent, alimentația noastră este diversă, moale, igiena dentară mult îmbunătățită și astfel, rolul măselelor de minte este redus considerabil.

Ele pot fi de ajutor la mestecarea și fărâmițarea hranei, doar în condițiile în care nu produc disconfort sau afecțiuni dentare prin erupere și creștere incorectă.

Când se recomandă o extracție a măselei de minte?

Extracția unei măsele de minte poate fi indicată de cele mai multe ori datorită poziției sale incorecte, care împiedică administrarea unui tratament corect, bacteriile putând circula astfel, către ceilalți dinți.

Deci, problemele care pot apărea la măselele de minte țin în special de modul în care erup și de poziția în care se dezvoltă.

Durerile molarilor de minte sunt printre cele mai mari dureri dentare, iar lipsa tratamentului adecvat la timp, poate cauza apariția unor boli gingivale sau a chisturilor.

Iată câteva motive pentru care este recomandată de către medicii stomatologi, extracția măselei de minte:

  1. erupere parțială (o parte a măselei a rămas prinsă în gingie)
  2. măsea inclusă ce nu poate erupe
  3. nu are suficient spațiu să se dezvolte și afectează măselele de lângă ea
  4. are o poziție atipică, care poate afecta articulația temporo-mandibulară
  5.  efectuarea unui tratament ortodontic (de îndreptare a danturii)
  6. măseaua este afectată de o carie extinsă
  7. măseaua este afectată de parodontoză
  8. prezintă o infecții repetate, care nu răspund la tratament
  9. deteriorarea dinților învecinați
  10. existența de chisturi sau tumori în zona măselei


Poziția și sănătatea măselelor de minte poate fi examinată cu exactitate doar de către medicul stomatolog sau specialistul în chirurgie orală, care vor recomanda fiecărui pacient cea mai potrivită soluție.

Măseaua de minte necesită controale periodice și investigații făcute de către medicului, în special în perioada erupției și a dezvoltării pe arcadă.

 

Când NU trebuie extrasă măseaua de minte?

Există și situații favorabile pentru anumiți pacienți, când extracția măselei de minte nu este recomandată.

Dacă erupția măselei a fost una normală, a ieșit complet din gingie și nu deranjează ceilalți dinți, atunci extracția nu este necesară.

De asemenea, dacă este sănătoasă și are o poziție corectă, fiind un real suport în timpul masticației, măseaua este de păstrat.

Structura masea de minte

Este adevărat, anumiți stomatologi recomandă pacienților extracția măselelor de minte ca măsură de precauție împotriva multiplelor afecțiuni viitoare.

Însă, pentru a fi sigur(ă) de sănătatea și eficiența în funcția dento-maxilară este indicat să ceri întotdeauna și o a doua opinie referitoare la măselele tale de minte.

 

Extracția măselei de minte – intervenția chirurgicală la clinica Syrodent

În cadrul clinicii Syrodent, vă asigurăm de toate măsurile necesare unei extracții dentare, realizate în condiții de siguranță și cu disconfort minim.

Operația de extracție dentară este o procedură chirurgicală, care are ca scop îndepărtarea unuia sau a mai multor molari de minte.

Nu este o intervenție complicată, neimplicând riscuri majore sau complicații pe termen lung.

Durata operației diferă de la caz la caz, în funcție de numărul de molari extrași sau de complexitatea intervenției.

Tehnologia existentă în cadrul clinicii și experiența medicului chirurg Adel Abboud vă pot asigura de o extracție dentară normală, cu toată grija și suportul de care aveți nevoie.

Extracția dentară se va realiza doar sub efectul anesteziei locale, care va amorți toată zona extracției.

Etapele intervenției chirurgicale de extracție a măselei de minte, realizate de către medicul chirurg:

  1. medicul va realiza o mică incizie în țesutul gingiei pentru a ajunge la os
  2. va îndepărta (dacă e cazul) părțile ce blochează accesul la rădăcina măselei
  3. va tăia molarul în două părți, dacă va considera extracția mai simplă așa
  4. va îndepărta măseaua cu ajutorul cleștelui specific extracției
  5. va curăța locul extracției de posibilele resturi rămase
  6. va coase (dacă e necesar) și va pansa locul extracției cu pansamente sterile

Recuperarea după operația de extracție a măselei de minte poate dura până la două săptămâni.

Pentru o recuperare sigură și eficientă este indicat să respecți toate instrucțiunile medicului referitoare la igiena bucală și regimul alimentar.

 

Recuperarea după extracția măselei de minte

Dacă locul extracției ți-a fost cusut e necesar să revii la un consult după aproximativ o săptămână, pentru ca medicul să îți extragă firele.

Este posibil ca în perioada următoare operației să apară umflături, răni, infecții sau sângerări, cazuri care – prelungesc puțin perioada de recuperare.

Acestea nu trebuie să te îngrijoreze, medicul îți va recomanda un tratament specific și vei observa de la zi la zi, un progres al vindecării.

Ai grijă de tine și de igiena bucală în perioada postoperatorie, respectând indicațiile medicului chirurg!

Câteva posibile reacții post operatorii ar putea să se manifeste, diferit, la pacienții cu extracție a măselelor de minte:

  • Dacă sângerezi, e firesc, dar încearcă să nu scuipi prea des și să nu scoți pansamentul altfel decât ți-a fost recomandat.
  • Pentru durere, medicul îți va prescrie analgezice specifice. Compresele reci pot diminua durerea locală, dar și umflăturile sau vânătăile.
  • Odihnește-te în ziua extracției, evitând efortul fizic intens, chiar și în zilele următoare operației!
  • În primele 24 de ore după intervenție nu consuma: alcool, băuturi carbogazoase, cofeină sau lichide fierbinți, pentru a evita distrugerea cheagurilor.
  • Evită fumatul în primele 3 zile următoare operației!
  • Consumă alimente moi, la temperatura camerei și bea multă apă plată!
  • Evită să te speli pe dinți sau să scuipi în primele 24 de ore! După această perioadă îți poți curăța ușor dantura, clătind și gura în locul extracției –  cu apă călduță, ușor sărată (după mesele principale).

 

Timpul de recuperare este diferit de la pacient la pacient, însă, viața fără măseaua de minte poate fi o adevărată ușurare, pentru multe persoane.

În concluzie, se poate susține faptul că măselele de minte necesită o îngrijire mai atentă decât ceilalți dinți, datorită problemelor pe care le pot provoca odată cu erupția lor.

La clinica Syrodent vei avea parte de tratament modern și de îndrumarea medicului chirurg Adel Abboud, dar și a întregii sale echipe de medici stomatologi experimentați.

Nu lăsa durerea și disconfortul create de măseaua de minte să te mai supere, deoarece clinica dispune de tehnica și instrumentarul necesar unei intervenții chirurgicale eficiente.

Programează-te din timp, pentru a urmări evoluția măselelor de minte și a preveni eventualele complicații ce pot interveni!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?