Apelând la aparate dentare vei obține o dantură corect aliniată și un zâmbet perfect!
Estetica orală este o ramură a stomatologiei în plină dezvoltare, în societatea de astăzi. Tot mai mulți adulți apelează la tratamentul ortodontic pentru a se simți în largul lor, zâmbind.
Cum ajută aparatele dentare zâmbetul?
Fiziologic vorbind, zâmbetul este o expresie facială, formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii și din apropierea ochilor.
Ne naștem cu el și este modalitatea prin care transmitem plăcere, dar și ironie sau chiar frică.
Atunci când apar anomalii dentare sau probleme de estetică dentară, devenim complexați de zâmbetul nostru.
Soluția cea mai eficientă și modernă pentru îndreptarea danturii este oferită de aparatele dentare.
Cu ajutorul aparatelor dentare vor fi corectate astfel, toate anomaliile dentare și va fi reglată funcția masticatorie, atât la adulți, cât și și copii.
Tratamentul ortodontic cu aparate dentare
Numim tratament ortodontic toate acele procese de corectare a poziției dinților pentru a îmbunătăți estetica, ocluzia și funcționalitatea acestora.
Gradul de severitate al malpozițiilor va determina durata și costul tratamentului ortodontic, iar alegerea unui sistem ortodontic sau a altuia se va face în funcție de prioritățile pacientului.
Toate tratamentele ortodontice încep cu o consultație prealabilă.
Aceasta presupune teste de diagnostic – fotografii intraorale și extraorale, radiografii, cefalometrie, matrițe – care permit analizarea fiecărui caz și realizarea unui plan de tratament specific, adaptat nevoilor fiecărui pacient.
Așadar, aparatele dentare sunt parte a unui tratament ortodontic și sunt dispozitive folosite de medicii ortodonți pentru a corecta poziția dinților și a maxilarelor, a crea spații între dinți pentru o dezvoltare normală, a corecta mușcătura.
Cauzele dinților strâmbi?
Dinții strâmbi sunt o problemă reală pentru foarte mulți oameni.
O dantură nealiniată este, dincolo de o problemă estetică, o problemă cu consecințe funcționale pentru gură.
Imaginea unui zâmbet cu părți dentare strâmbe sau aglomerate este adesea asociată copiilor.
Cu toate acestea, este o situație care apare și la adulți și este unul dintre motivele pentru care mulți apelează la serviciile de ortodontie ale unei clinici stomatologice.
Deci, o poziție nejustificată a dinților poate fi întâlnită atât la dinți copilului, cât și la dentiția permanentă.
În primul caz, este o problemă care se rezolvă prin ortodontie interceptivă.
Există diferiți factori care cauzează o erupție cutanată incorectă a părților dentare.
Cea mai frecventă cauză se datorează moștenirii genetice.
În cazul în care există un istoric de familie de lipsa de spațiu în fălci, se va manifesta tendința de a avea dinți incorect aliniați.
De fapt, genele joacă, de asemenea, un rol important și în alte aspecte ale cavității bucale și sănătății bucale, cum ar fi dezvoltarea bolilor parodontale.
Apoi, molarii de minte pot modifica restul părților dentare.
Deși aceștia pot să nu erupă niciodată – depinde de fiecare persoană – în cele mai multe cazuri nu au suficient spațiu pentru a apărea în poziția corectă.
De aceea, ajung să împingă restul dinților, provocând aglomerarea acestora și o aliniere incorectă a danturii.
Dinții incluși, numiți și rețineți sau afectați, sunt cei care nu au erupt în timp normal.
Prin urmare, ei au rămas în interiorul maxilarului, parțial sau complet.
Dintele reținut adoptă o malpoziție și, ca urmare, se prăbușește în părțile dentare adiacente, mutându-le din loc.
Deși orice dinte poate fi reținut, este comun să se întâmple mai des cu caninii, fenomen cunoscut sub numele de colți.
În timpul vârstelor fragede, obiceiurile copiilor sunt esențiale și pot face diferența între a avea dinți strâmbi sau drepti.
Utilizarea suzetei poate afecta erupția cutanată a dinților bebelușilor, în special la copiii care continuă să o folosească după vârsta de 3 ani.
Obiceiul de a suge degetul nu numai că afectează alinierea dentară corectă, dar poate duce la malocluzii, cum ar fi mușcătura deschisă.
Consecințele dinților strâmbi
În afară de dezavantajele estetice în a avea dinții strâmbi, există multe consecințe negative pentru sănătatea orală.
În primul rând, generează tensiuni inutile pe maxilar și arcade, deoarece dinții nu se potrivesc corect.
Ca urmare, persoana poate suferi de dureri de cap sau ticuri similare unei persoane care suferă de bruxism ( șcrășnitul din dinți ).
Dinții înghesuiți fac igiena orală dificilă.
Nici periuța de dinți, nici ața dentară nu au acces la zonele interdentare, astfel încât acumularea de tartru poate duce la probleme de cavitate.
În mod similar, gingiile sunt mai sensibile la boli parodontale – gingivita și parodontita – datorită acumulării plăcii bacteriene.
Bacteriile din țesuturile parodontale, la rândul lor, provoacă halitoza sau respirația urât mirositoare.
Uzura dentară este o altă consecință gravă a dinților incorect aliniați.
Poziția dinților influențează foarte mult capacitatea noastră de a vorbi.
Mai ales când copiii încep să-și dezvolte abilitățile fonetice.
În cazul în care poziția dinților anteriori intră în coliziune cu limba, cel mai probabil un copil nu va fi capabil să învețe să pronunțe corect cuvintele.
De la ce vârstă pot fi purtate aparatele dentare?
Deși de la vârsta de 6 ani apare, de obicei, erupția molară și medicul dentist poate să evalueze corect gura copilului, vârsta ideală pentru a începe tratamentul ortodontic este de aproximativ 7-8 ani.
La această vârstă, copilul are deja o suficientă creștere osoasă, pentru a detecta anomalii în dezvoltarea dinților sau în poziția oaselor maxilarului.
În cazul copiilor, se aplică un tratament ortodontic interceptiv.
Astfel, datorită utilizării dispozitivelor fixe sau detașabile, medicul ortodont va putea acționa direct asupra oaselor maxilarului copilului pentru a provoca erupția corectă a dinților.
În acest fel, se pot corecta problemele de asimetrie facială sau pozițiile anormale ale oaselor maxilarului care, dacă nu sunt tratate la o vârstă fragedă, pot fi rezolvate numai printr-un tratament ortodontic combinat cu o intervenție chirurgicală ortognată.
Aparatele dentare, soluții eficiente pentru corectarea poziției dinților
Aparatele dentare se împart în două mari categorii – FIXE și DETAȘABILE.
Deși există, în cadrul acestor 2 categorii, tipuri de aparate dentare, doar medicul stomatolog poate recomanda folosirea unui anume model de aparat, în funcție de problema ortodontică a fiecărui pacient.
Fiecare din cele 6 tipuri de aparate, mai jos analizate, au avantaje și dezavantaje, însă, în mod cert, sunt soluții eficiente pentru persoanele care au nevoie de corecție dentară.
Aparate dentare metalice – sunt dispozitive fixe atașate pe pe fața vizibilă sau vestibulară a dintelui.
De mai mulți ani, sunt cel mai utilizat sistem ortodontic și, prin urmare, cel mai cunoscut. Raportul lor calitate / preț le fac des utilizate de către adolescenți, costul fiind unul redus.
Sunt eficiente în tratarea tuturor anomaliilor dento-maxilare.
Aparatele dentare metalice se pot personaliza cu ajutorul elasticelor colorate.
Dezavantajul major este că sunt extrem de vizibile, fapt uneori stânjenitor pentru pacient.
Funcția suporturilor metalice este de a muta dinții în poziția funcțională și estetică, corectă.
Obiectivul lor este de a poziționa dinții astfel încât procesul de mestecare să fie adecvat, iar zâmbetul să fie armonios.
Prin urmare, dispozitivele metalice permit corectarea oricărei malocluzii (aglomerări, separări, mușcături, supra-mușcături, mușcături deschise, mușcături încrucișate …), la cel mai mic preț, dar cu dezavantajul de a fi inestetice.
Pentru a atinge obiectivele de mai sus, tratamentul are o serie de părți esențiale.
Acestea sunt arcul, ligaturile și bracketul.
- Arcul este este un fir de sarma de forma unei arcade dentare ideale, care se atașează pe dinți prin intermediul bracket.urilor ( șanțul prin care pătrunde arcul ortodontic ) și are rolul aplica presiune pe dinți și a-i ghida spre poziția corectă.
- Ligatura este o sârmă foarte subțire care menține arcul la nivelul bracket-ului.
Există și în varianta fizionomică, de culoare alba și pot fi metalice sau elastice.
Primele sunt folosite pentru a aplica mai multă presiune.
Cele elastice sunt folosite pentru a induce o forță mai mică asupra dinților și se schimbă la fiecare vizită la dentist, în timpul tratamentului ortodontic. Ele pot fi colorate, o opțiune foarte atractivă pentru cei mici.
- Inelul ortodontic este utilizat pentru a marca direcția dintelui.
Pentru a face acest lucru, dentistul îl cimentează în locul potrivit.
În plus față de aceste elemente, care sunt comune tuturor tratamentelor cu aparate metalice, elastice intermaxilare pot fi, de asemenea, utilizate atunci când este necesar să se corecteze mușcătura, în plus față de alinierea dinților.
DE REȚINUT!
- Aparatele metalice sunt realizate dintr-un aliaj de oțel inoxidabil și nichel.
Această compoziție este, pentru majoritatea oamenilor, irelevantă. Cu toate acestea, cei cu o alergie la nichel nu pot suporta acest tip de ortodontie.
- Tratamentul ortodontic cu aparat metalic necesită o perioadă de adaptare, dar disconfortul resimțit de pacient dispare după câteva zile.
Pentru a evita frecarea dispozitivului de membranele mucoase ale gurii (obraji, limbă, buze sau gingii), se poate folosi o ceară de protecție.
- Igiena orală este extrem de importantă pe durata purtării aparatului, pentru îndepărtarea tuturor resturilor alimentare care ar putea provoca gingivita sau parodontita.
Consumul de alimentele tari, crocante sau lipicioase sunt contraindicate pentru a nu se deteriora componentele aparatului dentar.
- În medie, durata purtării unui aparat dentar metalic este de 12 luni, timp necesar alinerii corecte a dințior.
2 . Aparate dentare transparente safir sunt realizate dintr-un cristal matur de safir, un mineral foarte dur, care este aproape invizibil.
Cristalul de safir este un material foarte rezistent și este depășit în duritate doar de diamant.
Prin urmare, este mult mai dificil pentru un suport de safir să se rupă, față de unul din metal.
Alt avantaj al aparatului dentar safir este că interferează mai puțin în zâmbetul și imaginea pacientului.
Evident, prețul acestui model este unul crescut, dar corelat cu beneficiile pe care le oferă.
Transparența sa lasă culoarea naturală a dintelui la vedere.
În plus, cristalul de safir nu se pătează în timp.
De asemenea , safirul aderă mai bine la dinte decât ceramica.
Se plasează printr-o tehnică de cimentare indirectă, într-o atelă, mai apoi, dentistul transferându-l pe dinții pacientului.
Spălarea pe dinți după fiecare masă este esențială pentru o curățare corectă a gurii și a aparatului.
Ca și în cazul oricărui alt tratament ortodontic, durata depinde de tipul de malocluzie dentară care trebuie corectată.
În cazul în care există doar aglomerarea dentară de rezolvat, aparatul dentar safir se va purta până la 18 luni.
Se poate prelungi acest tip de tratament ortodontic până la 36 de luni în cazul în care, în plus, este necesar să se corecteze mușcatura.
Aparate dentare DAMON – sunt cea mai modernă soluție de tratament ortodontic cu brackeți.
DAMON reprezintă un sistem autoligaturant care elimină în totalitate aplicarea modulelor elastice, fixarea arcului fiind realizata cu o ajutorul unei clapete care se închide / deschide.
Brackeții DAMON folosesc un sistem glisant care susține arcul și lasă dinții să se miște mai rapid și confortabil, fără presiunea care provoacă durerea. Acțiunea asupra dinților se realizeaza fără fricțiune și implicit pe o durată scurtă de timp.
Arcurile special concepute pentru acest sistem, glisează liber în bracket, ceea ce duce la un tratament mai rapid față de aparatele dentare clasice.
Așadar DAMON permite mai puține controale periodice și un confort mai mare al pacientului.
Lipsa modulelor elastice elimină acumularea în exces a plăcii bacteriene, ceea ce-l face mai ușor de curățat și întreținut..
Sistemul Damon oferă două opțiuni aparate de auto-ligare pentru pacienți, care diferă prin materialul din care se realizează aparatul dentar.
- Metalice – ele sunt mai mici decât aparatele tradiționale.
Modelul DAMON Q este considerat cel mai bun de pe piață, deși are dezavantajul de a fi inestetic.
- Damon Clear – este realizat din ceramică transparentă și are o bună estetică, brackeții fiind fizionomici.
În cazul folosirii DAMON, nu este necesară extracția dentară pentru a face loc alinierii, cum se întâmplă în cazul de aglomerare severă a dinților, atunci când se alege un aparat dentar convențional.
Există și alte opțiuni ortodontice dentare autoligaturante.
Cele mai cunoscute sunt casa Ormco, 3M Smart-Clip sau GAC In-Ovation.
Este important să aveți o grijă deosebită atunci când mușcați sau faceți mișcări pârghie în timpul mestecării alimentelor.
DAMON nu diferă de alte dispozitive fixe și are același risc de a cădea sau de a se rupe suportul, în timpul alimentației.
Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar DAMON este determinată de complexitatea cazului, de nivelul de malocluzie.
În mod similar, gradul de malpoziție a dinților în ambele arcade poate face procesul mai lung.
Media este de aproximativ 18 luni, dar există cazuri care pot fi corectate în 12 luni.
Prețul aparatului Damon, în funcție de model, depășește 1000 de euro, per arcadă. Deci, costul este unul ridicat.
3. Aparate dentare ceramice – sunt realizate din ceramică de culoare albă, semitransparenta, care se îmbină bine cu dinţii, fiind şi foarte rezistente la pete și la depunerile de tartru și placă bacteriană.
Sunt aparate confortabile, discrete, cu care pacienţii se acomodează într-un timp scurt.
Brackeții sunt policristalini, de culoare alba și imită perfect culoarea dinților.
Sunt o alternativă bună la aparatele metalice convenționale, care sunt adesea asociate cu copii și adolescenți.
Un avantaj major este acela că bracket-urile ceramice nu se pătează.
Elasticul din jurul bracket-urilor se schimbă lunar, așadar apectul este unul impecabil.
Este cel mai ieftin model de aparat dentar, cu multiple avantaje estetice și cu rezultate optime în corectarea dinților.
Singurul lor dezavantaj este faptul că sunt mai puțin rezistente decât restul aparatelor.
4. Aparate dentare linguale – reprezintă cea mai estetică variantă pentru un aparat dentar, deoarece se aplică pe suprafaţa internă a dinţilor și, astfel, sunt complet invizibile.
Progresul tehnic al stomatologiei a făcut posibilă obținerea unui rezultat optim prin sisteme foarte discrete și chiar uneori invizibile.
În acest sens, ortodontia linguală este foarte populară în rândul adulților, deoarece este singurul sistem 100% invizibil, personalizat, astfel încât nimeni nu va observa că purtați aparate dentare.
Spre deosebire de alte metode fixe, aparatul nu este plasat pe fața exterioară a părților dentare, ci brackeții sunt lipiți pe spatele dinților.
Poziția lor necesită dimensiuni mai mici.
Așadar, la un aparat dentar INCOGNITO, bracket-urile sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu dinții pacientului.
Se realizează în laborator cu ajutorul tehnologiei computerizate, astfel încât să se potrivească pe partea interioară a fiecărui dinte.
Aparatele dentare INCOGNITO sunt fabricate dintr-un aliaj de aur ( deci este potrivit pentru persoanele alergice la nichel ), care le face deosebit de rezistente și facilitează perioada de adaptare o dată ce acestea au fost plasate.
Sistemul INCOGNITO este capabil să rezolve orice problemă de ocluzie, aliniere și nivelare dentară.
Deoarece aparatul dentar este făcut pe comandă, este foarte eficient în corectarea cazurilor complexe datorită acurateței informațiilor dispozitivului.
În plus, timpii de tratament sunt optimizați și este posibil să se rezolve o problemă într-un timp mai scurt în comparație cu alte sisteme, cum ar fi INVISALIGN.
Este recomandat copiilor peste 12 ani și adulților în egală măsură.
Prețul este unul ridicat, pe măsura confortului și esteticii superioare pe care le oferă.
În cazul ortodontiei linguale INCOGNITO, este importantă igiena orală și utilizarea unei periuțe interproximale și a aței dentare pentru o curățare eficientă a gurii și a aparatului de resturile alimentare.
Aparatele dentare INCOGNITO prezintă și dezavantaje. Pot irita limba, iar în primele 3 săptămâni de la aplicare se pot observa modificări în vorbire.
5. Aparate dentare mobile, de tip gutieră – se recomandă în cazul anomaliilor dentare mai puţin severe şi poate fi utilizat începând cu vârste fragede, de 7-8 ani.
TRAINER System este un aparat funcţional sub forma unei gutiere, realizată special cu scopul de a influenţa dezvoltarea corectă a maxilarului şi de a elimina obiceiurile vicioase, cauzatoare de malpoziţii dentare, anomalii maxilare sau afecţiuni generale ale gurii.
Acest aparat dentar reduce disconfortul limbii şi al obrajilor, corectează obiceiurile vicioase, aliniază maxilarele şi contribuie la dezvoltarea acestora.
Tratamentul durează, de obicei, între 6-12 luni, variațiile fiind determinate de problema pe care o întâmpină fiecare pacient în parte.
De asemenea, sunt necesare programări regulate la medicul ortodont pentru ajustarea aparatului. Neprezentarea la control, deteriorarea continuă a aparatului sau ignorarea instrucțiunilor de purtare vor conduce la prelungirea duratei acestuia.
6. Aparate dentare INVISALIGNE sunt cele mai populare datorită avantajelor pe care le oferă.
Sunt complet invizibile și efectuează micro-evoluții dentare pentru a obține un zâmbet funcțional și armonios.
INVISALIGN reușește să corecteze aproape orice problemă de malocluziei și aliniere dentară.
Compus dintr-un set de aliniatori personalizați, detașabili, sistemul este extrem de estetic și comod în utilizare, pentru că nu produce schimbări în rutina alimentației pacientului.
Este adevărat că mulți oameni nu au încredere în rezultatele care pot fi obținute cu acest tip de aparat dentar, tocmai pentru că este un ortodontic fără brackeți și detașabil.
Această prejudecată se datorează faptului că, la început, INVISALIGN a permis doar corectarea cazurilor de malpoziții ușoare.
Dar, de-a lungul anilor, marca care comercializează atelele detașabile (Align Technology), a suferit o evoluție tehnologică uriașă.
Acum este posibil să se plaseze elastice intermaxilare pe aliniatoare transparente, în cazul în care pacientul are nevoie de ele, pentru a obține zâmbetul dorit într-un mod eficient.
De asemenea, știfturile Invisalign asigură o aderență mai bună a atelei,care se adaptează nu numai la gură, ci la fiecare dinte.
Acest progres a permis îmbunătățirea calității, acurateței și vitezei tratamentelor, obținând rezultate optime pentru fiecare persoană.
Prin urmare, în prezent, aparatul dentar INVISALIGN corectează aglomerările dentare, rotațiile, mușcăturile încrucișate, mușcătura deschisă, supramușcătura, separările dintre părți (diastemas), etc.
INVISALIGN este un aparat dentar confortabil, nu provoacă dureri tocmai datorită faptului că nu are brackeți sau sârme.
Singura presiune resimțită este la schimbarea fiecărui set de aliniatori.
Aliniatorii se schimbă acasă, fără să fie nevoie de vizita la medicul ortodont pentru activarea aparatului dentar, astfel că aparatul dentar poate fi folosit și în tratamentele ortodontice la distanță.
Este un mare avantaj faptul că persoana care urmează acest tip de tratament ortodontic poate elimina atelele pentru a se spăla pe dinți și a mânca.
Cu toate acestea, timpul de utilizare recomandat (22 de ore pe zi) trebuie respectat pentru ca tratamentul să fie eficient.
În plus, acesta nu afectează estetica gurii, pentru că aliniatoare transparente sunt practic imperceptibile.
Ortodonția cu ajutorul INVISALIGN este un tratament previzibil.
Ca în cazul oricărui tratament ortodontic, planificarea este esențială, deoarece este baza principală pentru ca rezultatele să fie conform așteptărilor.
Dar, în cazul INVISALIGN, ortodontia este mult mai previzibilă, deoarece pacientul poate vedea rezultatele chiar înainte de începerea tratamentului.
Acest lucru se realizează datorită software-ului de calculator ClinCheck.
Când vorbim despre aparate- fie metalice, safir sau linguale – dentistul poate face modificări la arcade și sistemul aparatului, pe măsură ce tratamentul progresează.
Cu toate acestea, profesionistul care tratează un pacient cu INVISALIGN trebuie să planifice în avans toate tratamentele înainte de a solicita aliniatorii de care pacientul va avea nevoie.
Pentru a realiza acest lucru, ortodontul trebuie să se bazeze pe un studiu inițial complet care include imprimarea 3D cu un scanner intraoral, raze X și fotografii.
Aceste mostre sunt trimise către sistemul informatic Align Technologydin SUA, împreună cu instrucțiunile de la ortodont.
Softul ClinCheck colectează aceste înregistrări și recreează mișcările pe care le vor efectua dinții, care sunt transmise profesionistului pentru aprobare.
Este, probabil, cel mai important pas al întregului tratament, deoarece în acest moment dentistul face modificările relevante până la obținerea versiunii finale.
ClinCheck este o aproximare a ceea ce va fi tratamentul final, deoarece informațiile despre ceea ce ortodontul vrea să realizeze a fost literalmente transferat către acest soft de simulare.
Chiar și așa, planificarea tratamentului ortodontic este dificilă.
Gura funcționează ca o treaptă de viteză și pentru a obține un rezultat funcțional, ocluzal și estetic optim, trebuie luate în considerare diverse elemente.
Prin urmare, specializarea dentistului în acest tip de ortodonție este importantă pentru satisfacția finală a pacientului.
Legat de durata tratamentului, ca și în cazul oricărui alt tratament ortodontic, acest răspuns depinde în primul rând de timpul de tratament și de malpozițiile care trebuie tratate.
Indiferent de timpul alocat procedurii de îndreptare și aliniere a dinților, mai mult sau mai puțin de 12 luni, cu INVISALIGN primele rezultate sunt apreciate mult mai devreme decât cu aparatele convenționale.
Și asta, deoarece atelele sunt transparente, nu există brackeți sau fire care acoperă părțile dentare și evoluția este mai clară.
Pentru pacienți, acesta este un mare avantaj, deoarece le permite să fie motivați pe tot parcursul tratamentului.
Există 3 tipuri de INVISALIGN, fiecare cu un anumit specific:
- Invisalign Lite este o versiune de bază ( include maxim 14 seturi de atele ) a tratamentului oferit de Align Technology, deoarece corectează micile malpoziții, abateri sau rotații dentare.
Alegerea lor favorizează persoanele care au purtat deja aparate dentare, dar nu au avut o fază de retenție corespunzătoare.
Astfel, de-a lungul timpului, piesele s-au mutat din nou și au nevoie de o retragere ortodontică.
În general, tratamentul Lite durează între 12 și 14 luni și include un singur rafinament.
Prețul Invisalign Lite este în jur de 3 mii de euro.
- Invisalign Full este cea mai completă versiune a aliniatoarelor invizibile.
Este proiectat pentru cazuri mai complexe care necesită un tratament de durată mai lungă.
Principalul avantaj este că include un număr nelimitat de atele, astfel încât durata tratamentului poate fi foarte variabilă.
Mai exact, poate fi de până la 18 luni în cazuri moderate și până la 36 de luni în cazurile severe, deși, de regulă, durata medie a unei ortodontii nu depășește 24 de luni.
Odată ce specialistul ortodontic a efectuat studiul și planificarea ortodontică, pacientul va ști exact câte luni va dura tratamentul Invisalign.
Este indicat în cele mai complexe cazuri în care atât mușcătura, cât și alinierea trebuie corectate.
Aceasta este cea mai frecventă opțiune în rândul pacienților care aleg Invisalign și durează aproximativ 18 luni.
Aceasta este o simplă estimare, deoarece fiecare pacient evoluează într-un mod diferit.
Problemele cu malocluzia care trebuie corectată pot întârzia durata tratamentului, în plus față de timpul de utilizare zilnică a atelelor.
Destinată cazurilor care necesită mai multe corecții, versiunea completă ajunge până la 4 mii de euro.
- Invisalign Teen este destinat adolescenților, ca o alternativă la ortodonția fixă, care afectează aspectul estetic, atât de important pentru tineri.
Sistemul are aceleași caracteristici ca și versiunea full și este o metodă foarte utilă de control al timpului de utilizare pentru părinți și ortodont.
Atelele pentru adolescenți includ indicatori albaștri în zona dinților, denumiți indicatori de conformitate, care se decolorează pe măsură ce aparatul este purtat.
În plus, acesta include trei seturi de aliniatori suplimentari gratuiți pentru a reface alinierea în cazul în care pacientul pierde sau rupe din gutiere.
Durata tratamentului invisalign Teen depinde de cazul care trebuie abordat și poate fi între 14 și 18 luni.
Costul acestui tip de tratament depășește 4 mii de euro.
- Invisalign i7 pentru cazuri foarte ușoare
Aceasta este versiunea “express” pentru retrageri ortodontice foarte ușoare, care necesită doar modificări minimale la dinții din față.
Durata cu acest sistem este mai mică de 7 luni, deși este obișnuit ca o persoană care a experimentat recurența în ortodontia să solicite sistemul Lite sau Full.
În ceea ce privește prețul său, acesta se ridică la aproximativ 1.900 de euro.
După ce dinții au ajuns în poziția finală, urmează perioada de contenție care ajută dinții să se fixeze în noile poziții.
Pentru a vă asigura că rezultatele bune obținute durează o viață întreagă, este esențial să utilizați dispozitive de fixare fixe și detașabile (Essix) după terminarea tratamentului.
Dinții au memorie și dacă nu se aplică o frână, aceștia vor avea tendința de a reveni la poziția pe care au avut-o înainte de a purta aparatul dentar, indiferent de metoda de tratament.
Prin urmare, faza de retenție este una dintre cele mai importante, astfel încât să păstrați alinierea corectă și ocluzia dinților.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți zâmbetul, puteți opta pentru orice aparat dentar, dar dacă doriți un tratament confortabil, precis și estetic, INVISALIGN poate fi cea mai bună alegere.
Pentru a recapitula și a vă face alegerea mai ușoară, iată și un o succintă comparație între cele mai cunoscute tipuri de aparate dentare:
INVISALIGN | APARAT DENTAR CU BRACKETI |
Set transparent de aliniatori | Aparat dentar metalic, cu sistem de sârme și brackeți |
Invizibil 100% | Metalic – vizibil aproape în totalitate |
Plasticul aliniatorilor protejează guraEste un aparat de ultimă generație | Sârmele pot irita gingiile și limbaEste un model convențional |
Igiena este simplă | Rutină de igienizare specială |
Aparat dentar mobil – se poate înlătura oricând de către pacient | Aparat dentar fix – se dă jos doar la finalul tratamentului, în cabinetul medicului dentist |
Trebuie purtat 22 de ore/ zi timp de 6-18 luni | Trebuie purtat 24/ 7 pentru aproximativ 2 ani |
Nu sunt schimbări în alimentație | Diverse alimente se evită |
Masticația este normală | Masticație îngreunată |
Nu este dureros, apare doar o presiune la schimbarea setului de aliniatori | Provoacă dureri de dinți și irită cavitatea orală |
Periajul dentar recomandat după fiecare masă | Apare decolorarea dentară |
Controale mai puține (chiar și o dată la 3 luni) la ortodont | Controale lunare obligatorii |
Aparatul se îndepărtează pentru a mânca sau a consuma alte băuturi în afară de apă | Aparatul produce schimbări în alimentație |
Durata tratamentului este mai mică, iar evoluția previzibilă | Tratament mai îndelungat, sunt necesare ajustări |
Ce este ortodonția mixtă?
Ortodontia mixtă constă în combinarea a două tipuri de aparate dentare în tratamentul aceluiași pacient.
Implică plasarea unui model de dispozitiv pe arcada de sus și unul diferit pe arcada de jos.
În acest fel, este posibil să se plaseze pe dinții de sus un aparat mai discret, sau chiar invizibil, deoarece acestea sunt piesele care sunt cele mai vizibile în timpul vorbirii.
Pe dinții inferiori, se montează sistemul mai puțin estetic, care este, de obicei, la un preț mai mic.
În cadrul ortodontiei mixte, este posibil să se facă diferite combinații.
Cele mai frecvente sunt între aparate metalice, cristal de safir și sisteme linguale.
În principal, tratamentul de ortodonție se poate combina astfel:
- aparate clasice (mai puțin estetice), cu cele transparente.
- ortodontie vestibulară – plasată pe fața interioară a dinților – cu aparat de safir.
DE REȚINUT: aliniatoarele transparente INVISALIGN nu pot fi combinate cu niciun alt tip de sistem.
Deoarece nu se bazează pe brackeți, ci pe atele care se îndepărtează, este obligatoriu să se efectueze toate tratamentele cu același aparat dentar.
Prețuri pentru aparate dentare
Din punct de vedere financiar, nu există un preț fix, pentru că vorbim despre un cost total al tratamentului, care variază de la pacient, la pacient, în funcție de particularitățile tratamentului ortodontic aplicat și al aparatului ales.
În multe cazuri, prețul este un factor determinant atât la începerea tratamentului ortodontic.
Cu toate acestea, valoarea acestuia și beneficiile pe care le aduce în viața unei persoane, depășește cu mult costul său.
În România, prețurile pentru aparate dentare variază astfel:
TIP APARAT | PREȚ |
Aparat dentar fix bracketi metalici / arcadă | între 1900 și 2200 ron |
Aparat dentar fix bracketi fizionomici safir | între 2600 lei și 3000 ron |
Aparat dentar fix bracketi fizionomici ceramica /arcadă | între 2500 și 3000 ron |
Aparat dentar combinat ceramic+metalic /arcadă | între 2400 și 2600 ron |
Aparat dentar autoligaturant metalic Damon / arcadă | între 4000 și 5000 ron |
Aparat mobil /arcadă | între 900 și 1600 ron |
!!! Tratamentul Ortodontic Incognito are prețuri cuprinse între 2500 și 6000 de euro.
Iar aparat Invizibil Invisalign are un cost care variază între 1800 și 4000 de euro!!!
Un zâmbet frumos este un zâmbet sănătos!
Nu lăsa anomaliile dentare să te împiedice să zâmbești firesc, natural și cu încredere de fiecare dată!
Optează pentru servicii de ortodonție cu aparate dentare moderne!
Vino la SyroDent Aparat dentar – Tratament Ortodontie Clinica SyroDent și descoperă ce aparat dentar ți se potrivește!