20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

FAȚETELE DENTARE – Ghid complet: Caracteristici, Tipuri, Proceduri de Aplicare, Prețuri

Publicat pe 4 ianuarie 2021

Cuprins

Fatetele dentare sunt cea mai nouă soluție stomatologică prin care orice persoană poate obține un zâmbet perfect, luminos, care îi va oferi un plus de frumusețe și de atractivitate.

Cu toate acestea, problemele orale devin adesea un impediment cu consecințe estetice, dar și emoționale, afectând încrederea în sine.

Însă, cu ajutorul procedurilor cosmetice dentare, transformarea dinților este una uimitoare.

Fațetele dentare sunt o soluție stomatologică care vă permite să ascundeți dinții galbeni, rupți sau dinții poziționați incorect.

Atunci când căutați modalități de a obține un zâmbet perfect, fațetele dentare pot fi o opțiune excelentă.

Acestea oferă dinților o suprafață netedă și sunt o modalitate relativ simplă și ușoară de vă recupera zâmbetul.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt construcții protetice unidentare, personalizate, straturi subțiri din ceramică (porțelan) sau din tipuri de materiale compozite  (de obicei în jur de 0,5 mm), pe care medicul stomatolog le aplică  pe suprafețele frontale și pe marginile  dinților, pentru a îmbunătăți diverse aspecte superficiale – cum ar fi culoarea (nuanța de alb), dimensiunea și forma dinților.

Aceste construcții protetice se realizează cu ajutorul tehnologiei computerizate 3D, care a permis dezvoltarea materialelor dentare restaurative, totul pentru a răspunde perfecțiunii estetice dorite de atât de mulți oameni.

Cât rezistă fațetele dentare?

Fațetele nu se pătează la fel de  ușor ca și dinții naturali și pot dura aproximativ 20 ani, dacă sunt corect îngrijite.

De asemenea, porțelanurile dentare moderne sunt aproape la fel de puternice ca și smalțul natural al dinților.

Așadar, nu va trebui să vă faceți griji că se vor sparge ușor.

În medie, fațetele bine proiectate pot dura 15 ani.

Desigur, longevitatea fațetelor depinde de igiena personală.

Periajul și folosirea aței dentare pot preveni ruperea materialului suprapus peste dinte, dar și apariția petelor.

Cu toate acestea, în unele condiții, cum ar fi expunerea foiței dentare la alimente și băuturi ( fructe de pădure, struguri, cafea, vin ) pot genera pete.

Va trebui să aveți grijă și atunci când mâncați alimente tari sau crocante.

De asemenea, dacă dinții naturali încep să se descompună, aceștia pot afecta aspectul fațetelor dentare.

De reținut: fațetele nu sunt mult mai puternice decât dinții dumneavoastră naturali, așa că au nevoie de aceeași grijă și atenție pentru a vă  asigura că vor rămâne în stare perfectă cât mai mult timp.

Atenție: dacă fațetele dentare se sparg sau se deteriorează, contactați imediat medicul dentist pentru a evalua daunele și pentru a le repara sau înlocui!

Suprafețele rupte pot dăuna smalțului sau chiar rădăcinii dintelui, deci este important să rezolvați imediat orice problemă.

Fațetarea dinților este, în cele mai multe cazuri, un proces ireversibil.

Nu veți putea să vă îndepărtați fațetele pentru a vă întoarce la dinții naturali.

Este esențial să luați în considerare acest lucru, atunci când decideți dacă doriți un astfel de tratament din gama esteticii dentare.

Important este să alegeți și un medic stomatolog specializat în estetică dentară.

Această procedura stomatologică implică un proces în mai multe etape, în care medicul dentist va programa mai multe întâlniri.

Garantat, rezultatele merită tot timpul și efortul.

Post fațetare, vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt recomandate pentru rezistența și aspectul impecabil în timp, al fațetelor dentare.

Când NU sunt recomandate fațetele dentare!

Dacă ați aflat deja când se pot aplica suprafețele porțelanate sau compozite la nivelul dinților, trebuie să știți că există și contraindicații pentru un astfel de tratament estetic dentar.

Așadar, fațetele dentare nu pot fi aplicate în următoarele situații:

● dinți cu carii mari;

● dinți cu plombe de dimensiuni mari;

● dinți extrem de erodați;

● dinți cu anomalii mari de structură.

Dacă aveți o deteriorare gravă a dinților, este posibil ca aceștia să nu ofere suficient suport pentru aplicarea stratului corector.

De asemenea, s-ar putea să fie nevoie de o muncă care să depășească estetica și să presupună o altfel de lucrare protetică.

Dinții tăiați sau serios crăpați ar putea avea nevoie de o coroană dentară.

Unele tratamente pot preceda fațetarea dinților.

De exemplu, dacă aveți o mușcătură nealiniată, poate fi necesar să o îndreptați înainte de a avea fațete atașate.

Persoanele care strâng din dinți ( afecțiune denumită bruxism ) sunt, în general, descurajate să primească un tratament de fațetare.

Această acțiune involuntară și repetitivă poate deteriora fațetele, ceea ce înseamnă că vor trebui înlocuite mai devreme.

Măcinarea și strângerea pot provoca, de asemenea, dureri suplimentare în timpul procesului de recuperare, după aplicarea materialului din ceramică, zirconiu sau compozit. 

Etapele procesului de fațetare dentară

În medie, cu excepția primei consultații de informare, o persoană trebuie să facă încă două vizite la medicul stomatolog, înainte de a se bucura de un zâmbet mai alb, mai strălucitor și mai sănătos. 

În consultația inițială, medicul stomatolog, specializat în estetică dentară, va evalua calitatea danturii dumneavoastră naturale, pentru a stabili dacă fațetele sunt o opțiune potrivită.

Acum, medicul dentist va discuta cu dumneavoastră în legătură dorințele și preferințele legate de un anumit tip de fațete dentare și orice limitări pe care le-ați putea avea.

La această întâlnire, stomatologul estetician vă va  face radiografii ale gurii ca parte a procesului de diagnostic.

Prima sesiune are ca scop pregătirea dinților pentru procedură.

Aceasta implică îndepărtarea unei cantități mici de smalț de pe dinte, pentru ca fiecare fațetă să se  potrivească perfect.

Acest lucru se poate face sub anestezie locală, dar nu este întotdeauna necesar, deoarece procedura este rareori dureroasă. Depinde de fiecare pacient.

Dacă aveți zone degradate, medicul dentist poate decide să le elimine pentru a vă face dinții mai sănătoși și mai capabili să susțină fațetele.

Orice defect de pe suprafața smalțului trebuie remediat, pentru a îmbunătăți rezistența aderenței și a prelungi durata de viață a fațetelor pe care le alegeți.

Așadar dinții se vor pregăti în totalitate pentru a evita orice probleme.

Medicul stomatolog va lua apoi o matriță pentru chitul dentar, care va fi trimisă la un laborator, unde vor fi create fațete personalizate, cu ajutorul tehnologiei 3D.

Apoi, veți fi echipat cu fațete temporare pentru a vă proteja dinții și a vă îmbunătăți aspectul până când veți putea reveni pentru a doua sesiune, care are loc, de obicei, la un interval de 3 săptămâni.

Veți avea fațete temporare din compozit lichid pe care să le purtați până la finalizarea procedurii de fațetare, pentru a vă obișnui cu noul aspect – în acest fel, veți putea oferi feedback medicului dentist înainte de a fi plasate cele permanente.

Gândiți-vă la aceste fațete dentare temporare ca la un test de conducere a unei mașini. Modelul pe care vă gândiți să îl cumpărați are mai multe nivele de echipare. La finalul testului, îl veți comanda cu toate finisajele personalizate în funcție de preferințele dumneavoastră.

Fațetele temporare permit medicului dentist să vă proiecteze un zâmbet nou, înainte de a vă atinge dinții în profunzime, menținând șlefuirea la minimum și reducând deteriorarea dinților reali sub fațetele de porțelan.

În general, medicii stomatologi urmăresc o reducere de 0,5 milimetri a fiecărui dinte înainte de a plasa un nou strat complet. 

Fațetele dentare parțiale pot necesita mai puțin și presupun doar curățare și lustruire adecvate. 

La începutul celei de-a doua vizite la cabinetul stomatologic, dumneavoastră și medicul dentist veți discuta despre aspectul noilor fațete, pentru a vă asigura că sunteți mulțumit ( ă ) de formă și culoare.

Înainte ca fațetele să fie lipite, medicul dentist le va așeza peste dinți și va face modificări finale sau ajustări de formă, potrivire și chiar de culoare (care poate fi modificată prin nuanța cimentului dentar folosit pentru aderența acestora).

Odată ce se stabilește că se potrivesc perfect, vor fi apoi lipite direct pe dinții deja pregătiți.

În acest scop se folosește ciment dentar rezistent la uzură și se utilizează o lumină ultravioletă pentru a lega și a întări adezivul care atașează fațeta la dinte.

În cele din urmă, orice exces de ciment este îndepărtat și se fac ajustările finale pe măsură ce medicul dentist evaluează aspectul și amplasarea fațetelor, asigurându-se că se potrivesc cu mușcătura dumneavoastră, sunt confortabile și arată foarte bine.

Veți putea vorbi, mânca și altfel vă veți comporta normal odată veți ieși de sub efectul anesteziei, deși zona maxilarului și a gurii pot fi dureroase timp de câteva zile.

În următoarele săptămâni, dentistul dumneavoastră va urmări vindecarea și dacă gingiile răspund corect la schimbarea dentară.

Niciuna dintre vizite nu trebuie să dureze mai mult de 90 de minute.

Tipuri de fațete dentare

Ceramica ( cea mai folosită este marca e-max), zirconiul sau compozitul sunt materialele utilizate la realizarea fațetelor dentare.

Parametrii de fabricație urmăresc biocompatibilitatea, adaptarea marginală, pregătirea, rezistența, culoarea, finisajul, potențialul de reparații, costul și estetica. 

Utilizarea fațetelor ceramice a fost unul dintre principalele obiective de dezvoltare a stomatologiei în domeniul estetic.

Foițele ceramice permit o predictibilitate mai bună și o longevitate clinică mai mare. Calitatea sa estetică, rezistența la fracturi, biodisponibilitatea și stabilitatea culorii sunt cele mai mari avantaje ale sale în utilizarea clinică.

În schimb, fațetele din rășină compozită au un cost mai mic, o rezistență ridicată la abraziune, posibilitatea unei reparații ușoare și o uzură mai redusă a structurii dentare în timpul pregătirii sale. Cu toate acestea, au o stabilitate mai mică a culorii. 

Prin urmare, devine clar că alegerea materialului care trebuie utilizat la realizarea fațetelor dentare trebuie adaptată la specificul fiecărui caz.

  1. Fațetele dentare compozite, cunoscute sub denumirile de fațete din rășină sau fațete de aceeași zi, sunt foițe subțiri realizate din rășină compozit translucid.

Este o tehnică dentară rapidă și conservatoare pentru a corecta defectele unei părți dentare.

Sunt recomandate pentru cazuri simple, care implică efectuarea de touch-up-uri pe un singur dinte sau în cazul în care corectarea unui dinte este foarte ușoară.

De exemplu, la sfârșitul unui tratament ortodontic, sunt necesare mici corecții pentru a îmbunătăți forma sau dimensiunea dinților.

Acest lucru se întâmplă atunci când dintele ocupă deja poziția corectă, dar nu este dimensionat corespunzător.

La fel, în cazul în care două părți dentare nu sunt simetrice sau în cazul în care spațiile mici trebuie să fie închise.

Atunci când pacientul este un copil sau un adolescent, este ideală folosirea compozitului.

Fațetele dentare pe bază de compozit sunt considerate reversibile.

În cazul în care persoana tratată, peste ani, va dori o fațetare cu porțelan, furnirul vechi va fi îndepărtat și cel nou plasat într-un mod simplu.

Fațetele din rășină compozită sunt un amestec de rășină acrilică cu particule ceramice care, atunci când sunt solidificate, dobândesc o duritate similară cu dintele uman și sunt foarte adezive.

Suprapunerile dentare compozite sunt rezultatul final al aplicării rășinii compozite, al întăririi și lustruirii acesteia pe o suprafață dentară, ascunzând astfel defectul dintelui natural.

Rășina dentară compozit este un material special utilizat în stomatologie.

Este similar cu o pastă, care se aplică pe dinte și dentistul îl sculptează ca și când ar fi o argilă.

Odată ce atinge forma dorită, se aplică fotopolimerizare folosind o anumită lumină (lămpi cu halogen sau LED-uri), cu scopul de a-l întări și apoi lustrui.

Există diferite tipuri de rășini compozite ( hibride, fluide și condensabile ) cu multe nuanțe care se adaptează la culoarea dintelui natural și la cerința dentistului.

Compozitul durează aproximativ 2 până la 5 ani, în funcție de îngrijirea  care i se oferă.

Fațetele compozite pot fi realizate la același cabinet stomatologic.

Timpul necesar pentru a le plasa depinde de caz și de numărul de părți dentare care urmează să fie îmbunătățite.

Fațetele din rășină compozită au două metode de preparare: directe (mână liberă) și indirecte.

Tehnica cea mai frecvent utilizată este una directă, care nu necesită sculptură dentară.

Atunci când se detaliază avantajele și dezavantajele fațetelor compozite, este necesar să le comparăm cu un tratament similar, cel al fațetelor din porțelan.

Beneficii:

  • Preț: fațetele compozite sunt mult mai ieftine decât cele din porțelan.
  • Ușurința la reparare: în cazul în care acestea sunt fracturate, ele pot fi reconstruite în același centru dentar, fără a fi nevoie să se trimită la un  laborator pentru a reparații.
  • Tonuri: compozit este un material care imită foarte bine culoarea albă a smalțului natural.
  • Fluorescența compozitului oferă o culoare unitară a dinților chiar și atunci când sunt expuși la lumină ultravioletă sau la lumină artificială.
  • Este un tratament care poate fi efectuat în aceeași zi, fără timp de așteptare, sau fațetare temporară.
  • Procesul de procesare este ușor, confortabil și rapid.
  • Puteți obține un zâmbet nou cu un cost redus. 
  • Tratamentul este o metodă conservatoare, nu este nevoie să se sculpteze dintele în profunzime.
  • Țesuturile din jurul părții dentare mențin o bună toleranță la compozitul dentar.

Dezavantaje:

  • Rezultat final: culoarea și luminozitatea se pierd în timp.
  • Durata: suprapunerile dentare din compozit au o durată de viață de maxim 5 ani și depind mult de întreținerea lor periodică.
  • Sunt nerecomandate pentru problemele dentare grave.
  1. Fațetele din ceramică sau porțelan sunt o tehnică de reconstrucție dentară cu rezultate extrem de bune, atât pentru durata lor, cât și pentru rezultatul estetic obținut.

Au o rată de succes de aproximativ 97% pentru cel puțin 15 ani.

Fațetele ceramice pot să fie plasate pe mai mulți dinți în același timp, deoarece este mai ușor să se potrivească cu culoarea și forma dinților.

Ele sunt, de obicei, suprapuse  pe suprafețele incisiviilor centrali și laterali superiori, acestea fiind părțile dentare cele mai vizibile și expuse.

Sunt o soluție eficientă pentru a corecta dinții care sunt ușor strâmbi, dar și alte probleme ,cum ar fi fracturile sau părțile care s-au uzat sau și-au pierdut strălucirea în timp.

Important este și faptul că fațetele ceramice reușesc să închidă spațiile interdentare.

Există 2 tipuri de fațete din porțelan: ultra subțiri ( mărcile cele mai cunoscute și utilizate fiind e- MAX și Lumineers ) și din zirconiu.

* Zirconiul

Acest tip este utilizat numai în cazuri specifice: atunci când persoana are un șurub metalic care nu poate fi îndepărtat.

Acest șurub este o piesă care ajută la repararea unui dinte slăbit fără de care ar putea cădea.

Fabricarea acestor foițe dentare se realizează prin amestecarea porțelanului cu zirconiu, astfel încât dezavantajul este că acestea sunt prea groase și opace.

Acestea sunt folosite pentru a corecta defecte dentare (pete, fracturi, dinți nealiniați sau o parte de metal fix într-un dinte deja slăbit), care nu pot fi eliminate.

 Zirconiul este un material utilizat pe scară largă pentru fabricarea coroanelor dentare, tocmai din cauza aspectului său natural, fie el și opac.

Prețul furnirurilor de zirconiu este mai mare în comparație cu alte materiale.

* Utrasubțiri

În plus față de fațelele convenționale din porțelan, progresele tehnologice au făcut posibilă fabricarea foițelor dentare de porțelan cu o structură microcristalină care ajută la prevenirea posibilității de fractură și decolare.

Rezistența fațetelor ultrafine se datorează porțelanului injectat utilizat pentru fabricarea lor.

Un alt avantaj este că tratamentul de aplicare este minim invaziv.

Acest porțelan poate fi fabricat cu o grosime de până la 0, 2 mm și cel mai mare avantaj este că, spre deosebire de fațetele convenționale din porțelan, nu este nevoie de eliminarea țesutului sănătos sau de sculptarea dintele.

Totuși, în funcție de partea pe care este plasată fațeta ultrasubțire, poate fi necesară o conturare minimă a furnirului. 

Datorită progreselor tehnologice disponibile medicilor experți în estetica dentară, fabricarea modelelor ultrasubțiri este finalizată în doar 72 de ore.

Este o reducere destul de vizibilă a timpului, având în vedere că până nu cu mult timp în urmă pacientul a trebuit să aștepte o lună.

În plus, stomatologii folosesc un scaner 3D care obține o mostră virtuală a dentiției pacientului.

Două dintre cele mai populare branduri sunt e.max™ și Lumineers ™.

Probabil cele mai utilizate tipuri de fatete dentare,  e.max™ sunt soluția cea mai potrivită, când vine vorba de un zambet perfect și natural.

Aceste fațete dentare ceramice imită cel mai bine dintele natural.

Ele oferă toata gama de transluciditate pe care dintele natural o are. 

Există o gamă  largă de nuanțe care se pot folosi atunci cand dorim să folosim doar o foiță dentară pentru a acoperii un singur dinte.

Fatetele dentare ceramice Emax sunt cele mai estetice și naturale tipuri de fatete dentare.

Rezistența lor este foarte bună la fracturare, aderă perfect atât fizic, cât și chimic.

Se pot folosi atât cu preparație (PREP), cât și fără preparație (NO PREP).

O altă fațetă din categoria celor ultrasubțiri este marca Lumineers ™.

Este realizată din porțelan cerinat, un tip de porțelan feldsopat, cu o structură microcristalină, distribuită uniform.

În plus, este întărit cu cristale de leucit. Combinația acestor materiale ajută la prevenirea posibilității de rupere sau decolorare.

Modelul este produs în Statele Unite și în laboratoarele din Elveția.

Are garanția producătorului și modelul este livrat alături de un certificat personalizat, valabil 5 ani. 

Fațetele Lumineers sunt similare ca și dimensiune cu o lentilă de contact, cu măsurători ce variază între 0.2 și 0.3 milimetri. 

Grosimea mică permite ca foițele dentare Lumineers să fie atașate direct pe suprafața dintelui, fără pregătire dentară prealabilă sau folosind anestezie, deoarece necesită reparații minime ale smalțului, dacă este necesar. 

Lumineers reușesc să imite foarte fidel nuanța părților adiacente, de aceea sunt indicate a fi plasate pe mai mulți dinți.

În plus, interfața dintre gingie și dinte nu generează distorsiuni estetice.

Acesta este motivul pentru care nimeni nu va observa că purtați fațete dentare.

Lumineers au ca avantaj major suprapunerea direct smalțul dintelui, ceea ce înseamnă o aderență mai mare decât legarea cu dentină.

Au o rezistență superioară smalțului natural și chiar ajută la întărirea smalțului dentar slăbit.

Aceste fațete dentare au o excelentă calitate optică de reflexie a luminii, adică permit trecerea prin ea.

De aceea, unii pacienți decid să combine tratamentul Lumineers cu albirea dinților, pentru a obține un rezultat optim.

Ca și nivel de opacitate, ele pot varia între 30%, 50% și 75%. 

Prețul Lumineers este unul ridicat, însă avantajele modelului justifică investiția. 

Alte mărci de fațete dentare ultra subțiri, cunoscute și folosite de către medicii stomatologi, sunt: DURAthins, MAC, IPS, DaVinci.

De asemenea, fațetele dentare realizate din porțelan feldsopathic sunt utilizate pentru anomalii dentare ușoare. Ele au în compoziția lor trei elemente: feldsal, cuarț și caolin. Feldsalul este responsabil pentru transluciditatea porțelanului.

Ele sunt în prezent perimate, deoarece cele ultrafine sunt cele mai căutate, având mai puțină grosime și mai multă rezistență.

Pe scurt, iată diferențele dintre fațetele ceramice și cele compozite!

CaracteristiciFațete din ceramicăFurniruri compozite
Timpul de pregătire✅✅
Aspect natural✅✅
Durata procedurii✅✅
Durata și luminozitatea culorilor✅✅
Biocompatibilitate✅✅
Rezistenţă
Preț✅✅

Îngrijirea și întreținerea fațetelor dentare

Nu trebuie uitat că, indiferent cât de puternice sunt fațetele dentare moderne, ele sunt totuși materiale artificiale, foi subțiri din ceramică sau compozit.

Adică, ele sunt o parte atașată la fața exterioară a dintelui, așa că trebuie să avem grijă de ele la fel de mult sau mai mult decât de dantura noastră naturală.

Prin urmare, iată și sugestii și intrucțiuni legate de următoarele aspecte:

1. Alimente colorate și băuturi

Fațetele dentare compozite se pot păta de la consumul de alimente sau băuturi, care au o mulțime de coloranți naturali și artificiali. 

Așadar grijă la cafea, vin roșu, ceai, cola, băuturi răcoritoare, ciocolată neagră, fructe roșii, curry, sos de soia…

Dacă aveți fațete compozite nu înseamnă că trebuie să eliminați în mod necesar aceste mese și băuturi din alimentație. 

Dar, recomandarea medicilor dentiști este să reduceți consumul acestora cât mai mult posibil.

Din fericire, fațetele de porțelan nu pun astfel de probleme și își păstrează albul și calităților estetice pentru mulți ani.

2. Tutunul

Fumatul provoacă pete pe dinți naturali, astfel încât afectează iremediabil și fațetele compozite.

Prin urmare, dacă purtați aceste tipuri de suprapuneri dentare, aveți grijă cu țigările și eliminați sau cel puțin să reduceți consumul acestora.

La fel ca în cazul alimentelor cu colorare puternică, tutunul nu afectează nuanța fațetelor din porțelan, deoarece acest material nu se pătează.

În ciuda acestui fapt, rețineți că tutunul este foarte dăunător organismului în general și sănătății orale în special.

3.  Alimente foarte dure sau lipicioase

Este foarte important să țineți cont de acest aspect, indiferent de materialul din care sunt realizate fațetele pe care le purtați.

Orice alimente foarte dure – sau chiar lipicioase- reprezintă un pericol pentru fațetele estetice, deoarece acestea riscă să se decoleze sau, mai rău, să se descompună.

Astfel de alimente – nuci, năut ori porumb prăjit,  nougat, morcov crud, cuburi de gheata…etc – trebuie consumate cu grijă și cu măsură.

De asemenea, atenție sporită la modul în care mușcați din gustări sau fructe (mere, ananas ș.a.).

Este de preferat să le rupeți  în bucăți ori să le feliați pentru a păstra cât mai mult timp integritatea fațetelor dumneavoastră dentare. 

4. Igiena orală

Rutina de igienă orală este esențială pentru a asigura o sănătate orală optimă, deoarece vă permite să vă mențineți dinții sănătoși pentru o viață întreagă.

În cazul fațetelor dentare, igiena orală ajută la conservarea lor și la păstrarea proprietăților lor estetice pentru mult mai mult timp.

Pentru a avea o curățare zilnică adecvată a dinților și gingiilor, iată o serie de sfaturi:

  • Spălați-vă pe dinți după fiecare masă!
  • Folosiți ața dentară după fiecare periaj sau cel puțin înainte de culcare!
  • Utilizați o apă de gură înainte de a merge la culcare și după spălarea dinților!
  • Mergeți cu încredere la dentist pentru o curățare orală profesională, cel puțin o dată pe an!

5. Mușcarea obiectelor

Există oameni cu ticuri care, aparent inofensive, pot deteriora mult atât dinții naturali, cât și fațetele dentare. 

Acesta poate că nu este cazul dumneavoastră, totuși aveți grijă la mușcarea pixului, la birou, de exemplu. 

6. Folosirea dinților ca și unealtă

Există momente când avem tendința de a folosi dinții noștri ca și instrumente pentru a deschide sau rupe anumite obiecte, cum ar fi ambalajele, ața după coaserea unei haine, etc.

Feriți-vă de aceste  proaste obiceiuri, deoarece vă po costa o reparație de fațetă ciobită sau chiar o fractură dentară.

7. Bruxismul

Persoanele cu bruxism își strâng involuntar protezele, mai ales noaptea sau în perioade de stres.

Prin urmare, se recomandă întotdeauna ca acești pacienți să utilizeze o atelă de descărcare pentru a contribui la relaxarea musculară a feței și pentru a evita tensiunea maxilarului.

Atela de descărcare mecanică va preveni ruperea fațetelor, chiar dacă sunt rare cazurile în care pacienții cu bruxism sunt candidați la o procedură estetică de fațetare dentară. 

8. Apărătoarele pentru gură

Mouthguards sunt indicate în persoanele care practică sporturi de contact, cum ar fi fotbal, baschet, rugby, hochei, box, kickboxing sau orice artă marțială (jiu jitsu, karate, judo, taekwondo …).

Mai ales în cazul purtării fațetelor dentare, această metodă de protecție este foarte eficientă pentru a preveni fracturile dentare. 

Dacă aveți întrebări despre ce tip de apărătoare pentru gură este cel mai bun, puteți să vă consultați cu medicul dumneavoastră dentist. 

9. Vizitele la medicul stomatolog

Deși fațetele din porțelan nu necesită întreținere regulată, cele compozite au nevoie de o întreținere specială

În acest sens, specialistul estetician pentru a efectua o lustruire a fațetelor.

Periodicitatea cu care trebuie efectuate aceste vizite la clinica stomatologică, este marcată de dentist în funcție de fiecare caz specific.

Astfel, o persoană care fumează ar trebui să meargă mai des la stomatolog decât un pacient care nu este fumător.

Odată ce aveți  atașate fațetele dentare, este important să ascultați instrucțiunile indicate de specialistul care v-a efectuat procedura de fațetare dentară. 

El este cel care cunoaște cel mai bine cazul dumneavoastră, astfel încât el vă poate oferi o serie de sfaturi foarte utile și personalizate.

Care sunt problemele care pot să apară la fațetele dentare?

O îngriire necorespunzătoare a fațetelor dentare și o igienă orală precară pot duce la următoarele complicații:

Fațete care se desprind în cazul unei suprasolicitări mecanice constante 

( mușcarea din alimente dure, folosirea dinților pentru ruperea unor obiecte).

Soluția la această problemă depinde de materialul din care a fost făcută fațeta dentară.

Astfel, în cazul în care este un furnir de porțelan, va fi necesară refacerea lui în laboratorul dentar.

Pe de altă parte, dacă este compozit, este posibil să se efectueze repararea în gura pacientului, fără a fi nevoie de intervenție de laborator.

Apoi, ca și în cazul anterior, fațeta dentară poate fi ruptă,  dacă nu urmați măsurile de precauție menționate mai sus.

În mod similar, fracturile apar și dacă aveți bruxism și nu folosiți atela de descărcare, sau dacă primiți o lovitură puternică la nivelul gurii.

În caz de rupere, soluția va depinde, de asemenea, de tipul de furnir pe care îl purtați.

Dacă e porțelan, va trebui ca laboratorul să-l facă din nou.

Cu toate acestea, în cazul în care este compozit este cel mai probabil că acesta poate fi  reparat în gură.

Alegerea unei soluții sau a alteia va depinde de timpul de la rupere și de deteriorarea fațetei. 

Pătarea sau decolorarea fațetelor dentare

După cum am indicat deja, furnirurile de porțelan – fie E.max e sau Lumineers – nu își schimbă culoarea în timp.

Cu toate acestea, cele compozite își pot schimba nuanța de alb, mai ales dacă nu sunt luate măsuri de precauție legate de alimentație sau consumul de tutun.

Fațetele dentare nu pot fi albite, astfel încât, dacă se ingalbenesc sau se pătează, acestea vor trebui schimbate cu altele noi. 

Pe scurt, putem spune că fațetele estetice dentare pe care le punem astăzi au o mare rezistență inclusiv ca și nuanță, doar respectând toate sugestiile de îngrijire a lor, detaliate mai sus.

La urma urmei, fațetele dentare compozite sau ceramice sunt foi subțiri, care sunt atașate la dinții naturali.

Prețul fațetelor dentare

Pe piață există oferte de la diferite cabinete și clinici stomatologice specializate în estetică dentară și deseori apar întrebări legate de diferențele de prețuri, destul de mari, care apar pentru aceeași procedură.

Ei bine, există un cost la vedere al fațetelor dentare, dar trebuie precizat faptul că fiecare pacient are particularitățile lui la nivel dentar, diferite probleme care necesită rezolvate, toate influențând prețul final al unui tratament de fațetare. 

În primul rând, prețul unei fațete dentare depinde de materialul din care este realizată: compozit, zirconiu sau porțelan.

A alege cel mai bun material pentru fațetare la cel mai mic preț este imposibil, atât timp cât un pacient își dorește ca fațetele dentare să fie corect aplicate și să fie durabile.

Practic, nimeni nu poate să aibă fațete care să dureze o viață la un preț de ofertă de 100 de lei, pentru că există și astfel de promoții îndoielnice.

Înainte de a investi în fațete dentare ( pentru că da, este o investiție care se va amortiza printr-un aspect frumos al dinților, care va dura ani de zile ), este important să conștientizați impactul pe care un astfel de tratament de estetică dentară îl are asupra sănătății dumneavoastră orale.

O fațetare incorectă ( de la alegerea materialului, până la aplicarea acestuia pe dinți) vă poate cauza reale probleme dentare. La fel cum o fațetare reușită garantează un aspect și o stare bună a danturii dumneavoastră pentru mult timp, bineînțeles cu o îngrijire corectă din partea dumneavoastră.

Pe scurt, iată cum se calculează costul unui tratament de fațetare:

  1. numărul de fațete dentare – acesta variază pentru că fațetele se pot aplica pe o singură arcadă sau pe ambele arcade.

Depinde de zâmbetul fiecăruia ( mai larg sau mai restrâns ) și de cât de vizibili sunt dinții, de calitatea danturii naturale, de combinarea fațetării cu un alt tratament estetic ( de exemplu albirea dinților ).

În general, pentru o fațetare unitară se aleg 10 fațete pentru arcada de sus și 10 fațete pentru cea de jos.

  1. materialul din care sunt realizate fațetele dentare – contează în proporție de 40% în costul final al unei fațetări.

Cele mai rezistente și cu rată de acoperire mare a petelor dentare sunt fațetele realizate din zirconiu. Cele mai estetice sunt fațetele realizate din ceramica e -MAX (produsă de compania Ivoclar Vivadent, cu sediul în Principatul Liechtenstein și exportată în peste 30 de țări din toată lumea), dar în anumite cazuri se poate opta și pentru compozit. Avantajele și dezavantajele acestora le-am exemplificat mai sus. 

Evident prețul minim îl va avea compozitul, la care nu se oferă garanție pentru că este cel mai des utilizat ca și material de tranziție. Are o estetică bună, însă rezistența lui este redusă la maxim 5 ani. 

Fațetele dentare pe suport de zirconiu au un bun raport calitate/preț.

Din punct de vedere estetic, mai ales atunci când se dorește obținerea unui aspect opac, este un material excelent. Durabilitatea lui este una crescută (până la 20 de ani), fiind o durată de timp excelentă, raportată la preț și la avantajele oferite, dacă vorbim de o rezistență crescută la uzura mecanică și la impregnarea cu coloranți.

Există un tip de zirconiu numit HD, complex stratificat și cu un aspect cât se poate de natural care oferă satisfacția unui zâmbet frumos la un preț mediu pentru foarte mulți pacienți. 

Apoi, la limita superioară de preț se află ceramica, un material de top, obținut cu o tehnologie avansată 3D.

Ceramica de tip e.MAX sau cea Lumineers ( mai greu de găsit în România pentru că este produsă în U. S. A ), oferă o estetică impecabilă pentru minim 15 ani, chiar și pentru 20 de ani.

De exemplu, culoarea ceramicii presate e.MAX este extrem de stabilă, iar rezistența la fracturare este maximă.

Modelul e.MAX HD cu cea mai bună stratificare este un material care ridică prețul unui dinte fațetat.

  1. profesionalismul medicului dentist – contează foarte mult pentru rezultatul final al lucrării de fațetare, de aceea manopera se calculează la 40% din costul final al acestui tip de tratament estetic dentar. 

Un medic bun, specializat, va știi exact ce vi se potrivește, va personaliza întreaga procedură și va reuși să comande cele mai bune fațete pentru dumneavoastră, la producător. 

  1. Pregătirea dintelui ( PREP sau NO PREP, adică cu sau fără șlefuire ) reprezintă, în general 10 % din suma pe care o veți plăti la final. 

Modul în care se realizează fațetarea presupune sau nu o pregătire a dintelui, o șlefuire a acestora. Și, de multe ori, în această fază intervin și alte tratament care trebuie realizate, cum ar fi – reconstrucția bontului dentar sau tratamentul de canal.

  1. Numărul de ședințe necesar procesului de fațetare dentară reprezintă 5% din valoarea unei fațetări.

Depinde de tipul de fațete ales și poate varia între 1 și 2 ședințe, la care se adaugă consultația prealabilă. 

  1. Lucrările provizorii țin de aplicarea unor fațete provizorii pacientului, pe durata timpului de aștepare până la finalizarea tratamentului de fațetare dentară.

Acestea permit ca pacientul să poate să se simtă în largul lui, să mănânce, să vorbească și să zâmbească fără jenă în tot acest timp. Această facilitate înseamnă 5% din costul final al unei fațete. 

Dacă v-am explicat cum se calculează în mod corect prețul unui tratament estetic de fațetare, verificați și prețurile orientative actualizate pe care le practică stomatologii din România! 

Fațete dentare din ceramică1300 – 2200 ron/ dinte
Fațete dentare din compozit700 – 1000 ron  / dinte
Fațete dentare din zirconiu1500 – 2500 ron

Iată și o comparație succintă pentru ca, la final de ghid, să aveți o imagine de ansamblu asupra a ceea ce sunt și vă oferă fațetele dentare. 

Ceramica EMaxZirconiuCompozit
Material utilizat: CeramicaMaterial utilizat: ZirconiuMaterial utilizat: Compozit
Durata de realizare: 2 ședințeDurata de realizare: 3 ședințeDurata de realizare: 1 ședință
Minim 1300 ron / dinte Minim 1500 ron / dinteMinim 700 ron / dinte
Durata de viață – peste 15 aniDurata de viață – între 5 și 7 aniDurata de viață – între 2 și 5 ani
Metoda: cu șlefuire sau fărăMetoda: cu șlefuireMetoda: cu șlefuire
Rezultate estetice foarte buneRezultate estetice buneRezultate estetice mulîumitoare
Aplicare prin lipire cu adezivAplicare prin lipire cu adezivAplicare prin lipire cu adeziv

Concluzie!

Fațetele dentare sunt o alternativă excelentă pentru a îmbunătăți zâmbetul dumneavoastră.

În cazul în care medicul dentist are experiență în acest tip de tratament estetic, vă va evalua corect pe baza caracteristicilor danturii dumneavoastră.

Totul pentru obținerea unor rezultate de calitate, cu o mare valoare estetică și pe deplin funcționale.

Cea mai mare teamă este că o fațetă se va rupe sau va cădea.

Cu toate acestea, atunci când sunt  în mod corespunzător cimentate devin mai rezistente și, cu o îngrijire adecvată, o fațetă poate atinge termenul de valabilitate specificat în funcție de materialul ales. 

Cu toate acestea, odată ce ați început să observați modificări de culoare sau uzură, este timpul să vă  întoarceți la dentist, care vă va oferi un nou tratament pentru piesele dentare afectate.

Fațetele dentare reprezintă o provocare pentru dentist, iar pregătirea profesională a acestuia este factorul care va permite un rezultat de succes.

Clinica stomatologică SyroDent oferă servicii de fațetare a dinților – prin fațete dentare e-MAX, de înaltă calitate, realizate din pelicule subțiri din ceramică și personalizabile fiecărui pacient – https://syrodent.ro/servicii-stomatologie/estetica-dentara/

Prin tehnologia computerizată existentă în cadrul clinicii SyroDent, avem posibilitatea de a vă crea, în urma amprentei dentare, fațetete dentare în nuanța și forma potrivite zâmbetului dumneavoastră. 

Vă răspundem cu drag numărul de telefon: 0752 100 030 , fie pentru întrebări legate de fațetele dentare moderne, fie pentru a vă programa la un tratament de estetică dentară, care vă va aduce zâmbetul mult visat!

× Cum vă putem ajuta?