Prin intermediul serviciilor stomatologice de ortodonție, medicul ortodont va corecta anomaliile dentare!
Ne place să zâmbim și ne dorim să avem motive pentru a face asta, cât mai des.
Din punct de vedere fiziologic, zâmbetul este o expresie facială, formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii și din apropierea ochilor.
Este o expresie normală, specific omenească, cu care ne naștem și care poate transmite plăcere, bună dispoziție, dar și ironie, ură sau frică.
Un zâmbet normal e un zâmbet firesc, apărut spontan ca urmare a unei emoții pozitive, însă, ce facem atunci când avem anomalii dentare sau o dantură inestetică?
Specialiștii în ortodonție recomandă persoanelor cu astfel de probleme să apeleze la ajutor medical, pentru a-și îndrepta dantura.
Ce sunt serviciile de ortodonție?
Ortodonția este ramura stomatologiei, care se ocupă cu corectarea anomaliilor dento-maxilare.
Prin serviciile de ortodonție, pacienții pot obține îndreptarea poziției dinților, reglarea mușcăturii și a raportului corect dintre cele două maxilare.
Anomalia dentară (dinții strâmbi) presupune abaterea de la ceea ce se consideră a fi poziția normală a dinților, fiind des întâlnită atât la adulți, cât și la copii.
Pentru determinarea afecțiunii și a unui plan de tratament corespunzător anomaliilor dentare, doar medicul dentist și medicul ortodont pot concluziona dacă aveți sau nu nevoie, de un tratament ortodontic.
Bazându-se pe instrumente de diagnostic specifice, ce includ: examenul clinic, radiografii și fotografii speciale, mulajul danturii sau anamneza medicală, medicii vor decide dacă e recomandat tratamentul ortodontic și vă vor concepe un plan de tratament personalizat.
Ce tipuri de anomalii pot fi corectate prin servicii de ortodonție?
Cu ajutorul aparatelor ortodontice pot fi corectate mai multe tipuri de anomalii dentare, astfel:
- Supraocluzie verticală (overbite) – atunci când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor inferiori.
- Ocluzia inversă (underbite) – atunci când dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față, sau cei superiori sunt retrași mult în spate.
- Ocluzia încrucișată – când dinții superiori nu se potrivesc în față peste cei inferiori, la o mușcătură normală.
- Ocluzia deschisă – presupune formarea unui spațiu între suprafețele ocluzale ale dinților frontali și/sau laterali, atunci când se mușcă pe dinții posteriori.
- Malocluzie pe linia mediană – când centrul dinților frontali superiori nu se aliniază cu centru dinților frontali inferiori.
- Dinți distanțiali – spații interdentare sau „breșe edentate”, rezultat al lipsei dinților sau al dinților care nu umplu toată arcada.
- Înghesuirea dentară – când există prea mulți dinți pentru a avea loc pe arcada dentară.
Se recomandă corectarea din timp a acestor anomalii dentare, deoarece dinții strâmbi se curăță în general mai greu, se cariază și implicit se pot pierde mai devreme.
De asemenea, pot fi predispuși diverselor boli parodontale.
Ce sunt aparatele dentare?
Aparatul dentar este sistemul prin intermediul căruia medicul ortodont aplică o anumită forță pe dinți, pentru a-i ajuta să se deplaseze în poziția corectă, schimbând totodată, dinamica și relația dintre aceștia.
Astfel, pacientul pacientul va obține în timp, un rezultat pozitiv atât funcțional, cât și estetic.
În cazul copiilor folosirea unui aparat dentar poate ajuta în perioada de creștere: la corecția dezvoltării oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, ale neconcordanțelor între mărimea dinților și arcadelor dentare, ajutând și la ghidarea erupției dinților permanenți, cât mai aproape de poziția lor corectă.
În cazul adulților aparatul dentar poate corecta poziția incorectă a dinților și ocluzia (mușcătura), dar nu poate corecta anomaliile osoase grave. Acestea se vor trata într-o formă chirurgicală, unde este cazul, după un consult de specialitate, în care vor fi explicate pacientului, toate opțiunile.
Aparatele dentare se pot folosi de către copii la recomandarea medicului sau de către orice adult, deoarece dinții sănătoși pot fi mișcați la orice vârstă.
Purtarea aparatului dentar depinde de starea de sănătate a danturii, de starea de sănătate generală și de tipul problemei care se dorește a fi corectată.
Durata unui tratament ortodontic durează în funcție de fiecare caz, la adulți fiind necesară o perioadă cuprinsă între 6 luni și 2 ani (cazuri ușoare ce necesită doar alinierea dinților) sau de o perioadă cuprinsă între 2 ani – 2 ani și jumătate (cazuri complexe de corectare a mușcăturii).
Purtarea aparatelor dentare nu este dureroasă, însă, în primele zile de purtare și în zilele imediat următoare după vizita la medicul ortodont, se poate simți un ușor disconfort.
Ce tipuri de aparate dentare există?
În prezent, medicii ortodonți au la dispoziție multiple variante de tratament, în funcție de particularitatea fiecărui caz și de rezultatele dorite. Aparatele dentare pot fi clasificate în 6 tipuri, astfel:
Aparatele dentare metalice sunt eficiente în tratarea tuturor anomaliilor dento-maxilare și sunt cele mai eficiente din punctul de vedere al raportului calitate-preț. Se pot personaliza pe placul pacientului cu ajutorul elasticelor colorate, singurul minus al lor fiind, vizibilitatea mai pronunțată.
Aparatele dentare transparente-safir sunt realizate dintr-un cristal matur de safir, un mineral dur, aproape invizibil. Este o variantă accesibilă și confortabilă datorită rotunjirii marginilor bracketurilor, avantajul esențial al acestora fiind transparența – mai ales dacă pacientul dorește să poarte un aparat mai puțin vizibil pe dantură. Un mic dezavantaj ar fi faptul că bracketurile lor sunt mai puțin rezistente, decât al celor metalice.
Aparatele dentare tip Gutieră folosesc o tehnologie computerizată 3D care transformă amprentele dentare într-o imagine 3D, după care se vor realiza seturi de gutiere ce vor îndrepta progresiv dinții. Marele avantaj al acestora este faptul ca sunt invizibile și nu conțin bracketuri sau sârme, oferind un confort deosebit, față de celelalte tipuri de aparate.
Aparatele dentare Ceramice sunt realizate din ceramică de culoare albă, semitransparenta, se îmbină bine cu dinții și sunt foarte rezistente la pete. Sunt confortabile, pacienții se pot adapta cu purtarea lor într-un timp scurt. Dezavantajul lor e faptul că sunt puțin mai fragile decât celelalte aparate.
Aparatele dentare linguale reprezintă cea mai estetică variantă pentru un aparat dentar, deoarece se aplică pe suprafața internă a dinților, nefiind vizibile din exterior. Se remarcă printr-o tehnică computerizată de ultimă generație pentru stabilirea planului de tratament, ce oferă posibilitatea de a se vedea rezultatul final al tratamentului, înainte de începerea acestuia. Au un grad ridicat de confort iar timpul de tratament este mai redus, datorită tehnicii de fabricare folosită.
Aparatele dentare mobile (se pot scoate din gură) sunt concepute în special pentru a ghida creșterea maxilarelor, astfel încât dinții să aibă locul necesar pentru o poziție corectă. Se folosesc de obicei pentru copiii aflați în creștere, între 8-12 ani, pentru a le trata anomaliile dento-maxilare în stadiul lor incipient. În această perioadă tratamentul este eficient și fără risc de recidivă. Se pot personaliza pentru a stârni interesul micuților în a-l purta.
Astfel, nu este niciodată prea târziu pentru a începe să vă corectați dantura, alegând una dintre variantele de aparat care vi se potrivește, tratând totodată și afecțiunea dumneavoastră.
Apelează la servicii moderne de ortodonție, în cadrul clinicii Syrodent!
Persoanele care au dinții înghesuiți, distanțați, strâmbi, probleme ale maxilarului sau un contur al feței modificat, trebuie să știe că pot trata cu succes aceste afecțiuni.
La clinica Syrodent vei putea alege între cele mai inovative și performante aparate dentare.
E important să iei atitudine și să ceri sfatul unui specialist ortodont pentru că anomaliile dentare sunt principala cauză a esteticii dentare, cauzând neîncredere în sine și multiple complexe, atunci când vrei să zâmbești cu poftă în public.
De asemenea, problemele specificate influențează în mod negativ masticația, fonația și întreg procesul de digestie al unei persoane.
Pentru a trata toate deficiențele provocate anomaliile dentare, nu ezitați să ne cereți sfatul, în cadrul clinicii Syrodent din București.