20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Cum se poate trata nervul dintelui?

Publicat pe 17 octombrie 2020
Tratament pentru nervul dintelui - Clinica Syrodent

Definiție

Endodonția este acea specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor țesutului moale din interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui), dar și a complicațiilor acestora, rezultate în țesutul aflat sub dinte.

Cine poate practica endodonția? 

Toți medicii dentiști sunt instruiți pe parcursul studiilor universitare în această specializare, însă, în ultimii ani, datorită evoluției metodelor și a tehnicilor de tratament, medicii care doresc să practice endodonția în condiții de performanță participă la programe de instruire suplimentare în acest domeniu.

Când este necesar tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal sau scoaterea nervului) este format dintr-o succesiune de intervenții terapeutice și este absolut necesar pentru salvarea dintelui, atunci când pulpa dintelui este infectată/inflamată sau infecția a pătruns și sub dinte.

Inflamația se produce de obicei, ca urmare a unor fisuri în smalțul dentar, a unor traumatisme suferite de dinte sau a unor carii profunde.

Cariile și nervul dintelui - Clinica Syrodent

Inflamația pulpară netratată poate duce la agravarea simptomelor inițiale (durere acută) și la complicații ca: distrugerea țesuturilor de susținere a dinților sau apariția unei infecții (inițial la osul maxilar, apoi la țesuturile moi învecinate, putându-se extinde până la nivelul țesuturilor oro-faciale). 

Practic, netratată la timp, infecția dentară poate pune în pericol viața pacientului.

Care sunt afecțiunile endodontice?

Pulpita dentară este afecțiunea care se manifestă prin inflamația pulpei dentare. 

Pulpitele dentare apar ca urmare a evoluției unei carii netratate, care a penetrat smalțul și dentina, ajungând la nivelul pulpei dentare. Pe lângă cauza infecțioasă, pulpitele mai pot fi și urmarea unor tratamente dentare medicamentoase cu care dintele nu a reacționat corect. 

Parodontita apicală este o inflamație acută sau cronică a țesutului aflat sub rădăcina dintelui. 

Parodontitele apicale se dezvoltă ca urmare a microbilor rămași în pulpa dentară, datorită unor infecții dentare tratate incorect.

Se manifestă sub două forme: 

  • parodontita apicală acută (abcesul dentar sau punga de puroi), când o colecție de puroi se formează la vârful rădăcinii dintelui.
  • parodontita apicală cronică care se manifestă în timp sub forma unor leziuni în jurul rădăcinii dintelui (chistul dentar sau granulomul dentar).

În ambele cazuri diagnosticul corect este dat de către medic, pe baza simptomelor manifestate de către pacient și a unei examinări radiologice dentare.

În ce constă tratamentul endodontic?

Orice tratament endodontic are ca obiectiv păstrarea dintelui afectat în cavitatea bucală, deoarece pierderea lui, va avea urmări asupra întregii sănătăți bucale.

Un tratament endodontic realizat corect se desfășoară în mai multe etape și are în vedere:

  • izolarea dintelui afectat de restul cavității bucale și de pătrunderea salivei în timpul tratamentului, prin diga dentară;
  • crearea de condiții favorabile de accesare a nervului prin crearea unei breșe, în partea superioară a dintelui;
  • îndepărtarea pulpei dentare atât din camera pulpară, cât și de pe canalele radiculare;
  • curățarea, dezinfectarea și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare cu ace endodontice corespunzătoare și cu soluții de irigare;
  • plasarea medicației specifice în interiorul canalelor radiculare (care, în unele cazuri poate dura câteva săptămâni, în funcție de gravitatea infecției existente);
  • ultima etapă – sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice.
Tratamentul endodontic pentru nervul dintelui - Clinica Syrodent

Numărul de ședințe necesare pentru finalizarea intervenției desfășurată la nivelul canalului radicular depinde de la caz la caz, în funcție de: stadiul la care a ajuns infecția nervului, numărul de nervi pe care îl are dintele, dar și de nivelul de complexitate a procedurii ce trebuie realizată.

Tratamentul endodontic (scoaterea nervului) are ca rezultat final eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte posibile repercusiuni microbiene. 

Cât de dureros este tratamentul endodontic?

Toate tratamentele ce vizează nervul dintelui se realizează sub anestezie locală profundă. Acest lucru va oferi un confort sporit atât pacientului, cât și medicului stomatolog – pentru executarea lucrării.

Există totuși, anumite cazuri în care, inflamația nervilor și a țesuturilor înconjurătoare este foarte avansată, fapt ce va împiedica anestezicul să aibă efect maxim, anestezia fiind una parțială.

De asemenea, între ședințele de tratament și după finalizarea lucrării există posibilitatea apariției unei sensibilități dentare – o anumită perioadă de timp, de la caz la caz.

Aceasta poate fi tratată prin administrarea moderată de analgezice sau de antiinflamatoare.

Tratează-ți afecțiunile canalelor dentare în cadrul clinicii stomatologice Syrodent!

Pe lângă cunoștințele medicale, experiența profesională a medicilor și pasiunea lor în a trata cu maximă eficiență medicală fiecare pacient, în cadrul clinicii Syrodent veți găsi aparatura și cele mai moderne materiale necesare, pentru a trata cu succes orice afecțiune a nervilor dentari.

Dr. Roxana Abboud - stomatologie generală, Endodonție
Dr. Roxana Abboud
Dr. Bogdan Cristescu - stomatologie generală, Endodonție
Dr. Bogdan Cristescu

În acest sens, Dr. Roxana Abboud și Dr. Bogdan Cristescu pot să ofere oricărui pacient al clinicii cele mai performante metode de tratare a afecțiunilor referitoare la nervul dintelui și a țesutului dentar, cu minim de disconfort și într-un timp mult mai redus.

Câteva dintre serviciile ce implică tratamente endodontice moderne, oferite în cadrul clinicii Syrodent sunt: tratamente sau retratamente endodontice pentru dinți mono sau pluriradiculari, închidere perforație cu MTA (Mineral Trioxide Aggregate) – substanță modernă și eficientă folosită pentru rezolvarea cazurilor în care există căi false sau perforații la nivelul rădăcinii dentare sau utilizarea pivoților din fibră de sticlă (dispozitive ce susțin coroana dintelui făcând legătura între aceasta și rădăcină) – folosiți atunci când coroana dentară este distrusă foarte mult.

Alege să îți tratezi cu încredere și curaj toate afecțiunile ce țin de nervul dintelui, în cadrul clinicii Syrodent by Dr. Adel Abboud!!!

Clinica Syrodent București

Verifică lista serviciilor și a prețurilor clinicii noastre din București aici!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

× Cum vă putem ajuta?