20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Calciul și Vitamina D, vitaminele zâmbetului sănătos!

Publicat pe 31 ianuarie 2022

Numeroase studii medicale au demonstrat până în prezent, importanța Calciului și a Vitaminei D pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților.

Indiferent de vârstă, deficitul de calciu poate face ca oasele din întregul corp să devină mai puțin dense și mai fragile, iar când se întâmplă acest lucru, persoana devine mai susceptibilă și de pierderea dinților.

Motivul este dat de faptul că osul maxilar își pierde masa mai repede decât celelalte oase din corp.

Dar, pentru că vitamina D îmbunătățește absorbția de Calciu, este recomandat ca cei doi nutrienți să existe concomitent în organism, în concentrații suficiente.

Calciu si Vitamina D - Zambet sanatos

Care este rolul Calciului în organism?

Este foarte important să apelezi la sfatul medicului tău dentist, dacă ai probleme cu asimilarea calciului în organism, pentru a putea preveni și problemele dentare.

Calciul este unul dintre cele mai abundente minerale din organism și ajută la o serie de procese, inclusiv construirea și menținerea dinților și a oaselor puternice. 

Deficiența de calciu poate duce la o sănătate precară a oaselor și la alte afecțiuni precum osteoporoza sau boala parodontală.

Atunci când nivelurile de Calciu nu sunt suficiente, corpul unei persoane va începe să apeleze la rezervele de calciu din oase. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, oasele lor pot deveni mai puțin dense și mai slabe, ceea ce duce la mai multe complicații potențiale, inclusiv pierderea dinților.

Lipsa de calciu poate face, de asemenea, o persoană mai susceptibilă la cancere și boli ale gurii. Unele persoane pot preveni complicațiile prin obținerea suficientă de calciu și vitamina D doar prin dietă, iar altele prin apelarea la suplimente.

Calciul poate fi găsit într-o varietate de alimente, inclusiv:

  • Produse lactate, cum ar fi: brânză, lapte și iaurt;
  • Legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi broccoli și kale;
  • Pește cu oase moi comestibile, cum ar fi sardinele și somonul conservă;
  • Alimente și băuturi îmbogățite cu calciu, cum ar fi: produse din soia, susanul, cereale și sucuri de fructe.

 

De ce e necesară Vitamina D pentru sănătatea dentară?

Fără vitamina D adecvată, absorbția Calciului este sever diminuată. 

Vitamina D acționează ca un comunicator și semnalează intestinelor să absoarbă Calciul în sânge. 

Existența Vitaminei D și a Calciului în concentrații optime în organism, fac oasele și dinții mai dense și mult mai rezistente, lucru care va contribui la prevenirea fracturilor și a crăpăturilor. 

Alimente care conțin în mod natural cantități mici de Vitamina D sunt: somonul conservat cu oase și gălbenușurile de ou. De asemenea, poți obține vitamina D din alimente fortificate (cele care conțin nutrienți suplimentari adăugați de producători) și din expunerea la soare. 

DZR pentru Vitamina D este de 600 de unități internaționale (15 micrograme) pe zi pentru majoritatea adulților.

Ce poți face dacă organismul tău nu absorbe suficient Calciu și Vitamina D?

Una dintre cele mai bune modalități de a te îngriji de sănătatea dentară, pe lângă igienă, este și nutriția adecvată.

Cu toate acestea, multe persoane sau copii nu reușesc să obțină suficient Calciu doar prin alimentație.

Astfel, aportul de vitamine și minerale devine absolut esențial și necesar pentru dinți puternici și sănătoși în timp.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Boston University Dental cu scopul de a explora rolul suplimentelor asupra retenției dentare, a urmărit peste 140 de adulți în vârstă, timp de cinci ani. Participanții au luat fie un placebo, fie 500 mg de calciu plus 700 de unități de vitamina D, zilnic, timp de trei ani. Atât în ​​timpul, cât și după proces, dinții lor au fost examinați periodic.

Rezultatele au concluzionat faptul că pentru cei care au luat suplimente, probabilitatea de a pierde unul sau mai mulți dinți a fost cu 40% mai mică, chiar și doi ani mai târziu. Pierderea dinților a fost, de asemenea, legată de: numărul de carii, de frecvența folosirii aței dentare și de utilizarea de diuretice tiazidice (un tip de medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale).

Astfel, apelarea la vitamine și minerale în cazul în care organismul tău nu reușește să absoarbă suficient Calciu este recomandată de specialiști pentru menținerea sănătății dentare și a oaselor.

Acest lucru este indicat să fie realizat sub observarea atentă a unui medic specialist, pe o anumită perioadă de timp.

VÂRSTA

DZR Calciu (mg/zi)

Sarcină și Alăptare

0 – 6 luni

210

7 – 12 luni

270

1 – 3 ani

500

4 – 8 ani

800

9 – 13 ani

1300

14 – 18 ani

1300

1300

19 – 50 ani

1000

1000

peste 50 ani

1200

***Conform Institutului de Medicină al Academiei Naționale de Știinte din Statele Unite

Recomandările generale din ghidurile internaționale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi (exprimată în unități internationale), la persoanele sănătoase, sunt urmatoarele:

VÂRSTA

DZR Vitamina D (UI/zi)

Sarcină și Alăptare

0 – 12 luni

400

1 – 70 ani

600

600

peste 71 ani 

700

***Conform Institutului de Medicină al Academiei Naționale de Știinte din Statele Unite

Dozele pot fi ajustate de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecarei persoane.

Pentru a sintetiza o cantitate adecvată de vitamina D3, este necesară expunerea la soare a brațelor, spatelui, feței si a picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptămână. 

Când să contactezi un dentist sau un medic?

  • O persoană ar trebui să discute cu un specialist sau cu medicul dentist dacă își pierde un dinte, i se rupe brusc un os sau prezintă alte semne potențiale ale deficitului calciu.
  • Persoanele care au fost diagnosticate cu osteoporoză, ar trebui să ia în considerare discutarea cu medicul sau stomatologul despre posibilitatea pierderii dinților, precum și despre cum pot preveni acest lucru.
  • Oricine are dinți lipsă ar trebui să discute cu medicul dentist. Stomatologul poate recomanda după caz, o proteză sau un implant dentar, pentru a ajuta persoana să-și mențină funcție masticatorie corectă.
Ai grija de sănătatea ta, consumând regulat alimente bogate în Calciu și vitamina D, pentru a a-ți menține sănătatea danturii și frumusețea zâmbetului natural!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

× Cum vă putem ajuta?