20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

PROTETICA DENTARĂ – Ghid complet: Lucrări protetice, Materiale, Prețuri

Publicat pe 16 decembrie 2020

Cuprins

Ce sunt și ce îți pot oferi serviciile de protetică dentară, în prezent?

Serviciile de protetică dentară sunt deosebit de utile și necesare pentru persoanele care au nevoie de înlocuirea dinților pierduți sau de diverse reabilitări ale arcadelor dentare.

Afecțiunile danturii, ale gingiilor sau pierderea prematură a dinților pot fi tratate cu succes prin tratamente locale sau chirurgicale, fără nici un fel de durere pentru pacienți. 

Progresul științific medical și tehnologic din ultimii ani aduce pacienților de vârste diferite numeroase avantaje și beneficii.

Materiale precum: zirconiul, ceramica presată sau feldspatică sunt câteva exemple de materiale noi, cu ajutorul cărora medicii stomatologi alături de tehnicienii dentari, reușesc să producă lucrări calitative, durabile și apropiate de esteticul natural al pacientului.

Protetica dentară este ramura stomatologiei care are în vedere reconstrucția dinților pierduți ai pacienților, cu scopul de a le reda un zâmbet echilibrat, atât estetic, cât și funcțional.

Serviciile de protetică dentară oferă astfel pacienților, posibilități multiple de înlocuire a dinților sau diverse reabilitări dentare, prin lucrări protetice ca:

PROTEZE DENTARE

Protezele dentare sunt dispozitive fixe sau detașabile, implantate cu scopul de a masca dinții lipsă și de a reda funcționalitatea completă a danturii.

Proteza dentara

COROANE DENTARE

Coroanele dentare sunt recomandate pentru reconstrucțiile dentare, îmbracând dintele într-o piesă realizată din ceramică sau din zirconiu cu duritate crescută.

Coroana dentara

FAȚETE DENTARE

Fațetele dentare sunt lucrări realizate din ceramică, zirconiu sau compozit, ce se aplică în special pe dinții frontali, pentru obținerea unei danturi perfect estetice.

Fatete dentare - Clinica SyroDent

INCRUSTAȚII DENTARE

Incrustațiile dentare sunt piese protetice fizionomice, rezistente, realizate din ceramică și care pot fi o alternativă la plomba obișnuită. Prin această tehnică se pot restabili punctele de contact dintre dintele afectat și dinții vecini, fără afectarea papilei interdentare. 

Incrustatii dentare

DISPOZITIVE CORONO-RADICULARE

Dispozitivul cororno-radicular este o piesă protetică prin care este refăcut bontul protetic, dar care poate fi utilizat și în cazul pacienților care au coroana dentară grav afectată.

Pivot dentar (dispozitiv corono - radicular)

Plecând de la nevoile specifice ale fiecărui pacient, medicii specialiști vor crea un plan de tratament personalizat, menit să-i refacă acestuia funcția estetică și funcțională a danturii.

Astfel, restaurările dentare complete sunt realizate, în prezent, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, dar și prin intervenția unei echipe de specialiști: protetician, chirurg, parodontolog, endodont, ortodont sau implantolog.

Tehnologia inovativă permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunilor, dar și vizualizarea inclusiv de către pacienți a rezultatelor finale, înainte de intervenția propriu-zisă.

Prin oricare dintre serviciile de protetică dentară, pacienții vor avea parte de lucrări moderne, inovative și de durată, care le vor reda funcționalitatea danturii și zâmbetul frumos.

Când e necesar să apelezi la servicii de protetică dentară?

Serviciile de protetică dentară sunt utile pentru multe persoane cu dinți lipsă, cu diverse afecțiuni dentare sau gingivale.

Astfel, medicul stomatolog îți poate recomanda tratamente protetice în următoarele cazuri:

  • Înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă

Este recomandată înlocuirea dinților pierduți prin coroane dentare de ceramică sau zirconiu, realizate pe implanturi dentare.

  • Dinți fracturați sau ciobiți

În funcție de gravitatea traumatismului dobândit, ca urmare a unui traumatism sau a unei carii avansate, specialiștii pot recomanda diverse tipuri de coroane sau fațete dentare pentru restaurarea acestora.

  • Dinți prea mici sau prea mari

Diferențele de mărimi între dinți pot crea un aspect inestetic, afectând totodată și echilibrul maxilo-facial. Acestea pot fi corectate ușor, cu ajutorul fațetelor dentare.

  • Dinți galbeni sau decolorați

Datorită consumului de cafea, de vin, a fumatului sau a unei igiene orale precare, dinții își pot pierde albul natural. Acest defect inestetic poate fi mascat prin aplicarea fațetelor dentare.

  • Dinți prea înghesuiți, îndepărtați sau înclinați incorect

În toate cazurile pacienții pot dobândi în timp, diverse afecțiuni. Pentru corectarea distanței și a înclinației dinților specialiștii recomandă, în funcție de particularitățile pacienților, folosirea unui aparat dentar sau aplicarea fațetelor dentare (pentru rezultate rapide).

  • Remodelare gingivală

Aceasta presupune îndepărtarea țesutului gingival în exces printr-o intervenție chirurgicală specifică. Ulterior acesteia, medicul specialist poate recomanda și completarea cu o lucrare protetică adecvată.

Indiferent dacă în urma consultului stomatologic medicul îți va identifica una sau mai multe dintre afecțiunile specificate mai sus, apelarea la serviciile moderne pe care protetica dentară le oferă în prezent, îți va oferi o soluție eficientă și de durată pentru menținerea sănătății dento-maxilare.

Avantajele serviciilor de protetică dentară

Lucrările de protetică dentară au ca scop refacerea danturii pacienților, oferindu-le totodată, aspectul frumos și sănătos al zâmbetului, pe care unii l-au avut cândva, iar alții l-au pierdut din diverse cauze.

Ca urmare a unei lucrări protetice potrivite, orice persoană își poate recăpăta funcția masticatorie corectă și încrederea în sine.

Astfel, lucrările protetice vin însoțite de o serie de avantaje pentru pacienți:

  • posibilitatea de a avea o masticație normală și corectă pentru sănătatea dento-maxilară;
  • obținerea unui aspect estetic deosebit, asemănător celui natural, astfel încât, nu vei mai fi stânjenit(ă) să zâmbești în public;
  • posibilitatea de a te exprima clar și de a fi înțeles(easă) corect de interlocutor(i);
  • lucrările vor fi realizate în condiții de disconfort minim pentru tine ca pacient(ă);
  • timpul de acomodare este unul redus, iar obținerea efectului de corecție poate fi atins foarte repede în anumite cazuri (exemplu: aplicarea fațetele dentare);
  • timp redus de executare a lucrărilor propriu-zise, cu posibilitatea de a le vedea și testa, înainte de a-ți fi aplicate;
  • datorită materialelor utilizate (ceramică, zirconiu), lucrările protetice sunt rezistente și au o durabilitate mare în timp.

Pentru oricare dintre lucrările protetice recomandate de către medic, prin serviciile de protetică dentară îți vei recăpăta dantura pierdută, posibilitatea de a mesteca corect și de a zâmbi fără jenă în public.

Toate acestea cu garanția unei lucrări dentare de calitate, inovativă și rezistentă în timp.

Care sunt tipurile lucrărilor de protetică dentară? 

Pe parcursul întregii vieți, dinții se află într-o anumită stare de mobilitate pentru a-și găsi poziția corectă în raport cu dinții alăturați sau cu cei de pe arcada opusă.

Atunci când lipsește un dinte, ceilalți vor începe să migreze pentru a acoperi spațiul lipsă.

Pierderea unuia sau a mai multor dinți va atrage anumite modificări asupra celor rămași, asupra oaselor maxilare, a musculaturii și a articulației temporo-mandibulare.

Prin multiplele forme de lucrări protetice, medicii specialiști vor alege cea mai potrivită soluție pentru ca orice pacient să se bucure de toate avantajele unei danturi naturale.

Lucrările de protetică dentară sunt definite ca piese rigide realizate în laboratorul de tehnică dentară din diverse materiale, care vor avea ca scop final reconstrucția arcadelor dentare.

Fiecare tip de lucrare protetică este conceput în urma unui plan de tratament individualizat, corespunzător particularităților medicale ale fiecărui pacient(ă).

Tipurile de lucrări protetice realizate într-o clinică stomatologică se pot clasifica, astfel:

  1. Lucrări de protetică FIXĂ pe dinți:
  1. coroane și punți dentare metalo-ceramice;
  2. coroane și punți dentare pe zirconiu;
  3. fațete dentare;
  4. Inlay ceramic și de compozit.

2. Proteze dentare MOBILE și mobilizabile:

  1. proteze acrilice parțiale sau totale, armate individualizat, cu garnituri acrilice sau de compozit;
  2. proteze scheletate cu sisteme speciale de menținere, sprijin și stabilizare;
  3. Proteze mobilizabile stabilizate pe implanturi dentare cu: magneți, locatori, capse.

3.  Lucrări de protetică PROVIZORIE și IMEDIATĂ:

  1. restaurări protetice unidentare: coroane provizorii, încrustații, DCR, fațete vestibulare provizorii;
  2. punți provizorii: 
  • de urgență după diverse fracturi, extracții dentare sau diverse restaurări;
  • de testare, verificare a fonației, a ocluziei și a fizionomiei;
  • menținătoare de spațiu, pentru imobilizare parodontală, postchirurgical, postortodontic;
  1. proteze parțiale mobilizabile provizorii: de testare, de urgență, de așteptare sau cu gutieră ocluzală.

4. Lucrări protetice pe IMPLANTURI DENTARE:

Dacă în trecut, pentru înlocuirea unui dinte lipsă era necesară șlefuirea și adaptarea dinților învecinați, în prezent, un singur implant dentar va avea rol de rădăcină artificială, susținând o coroană dentară.

Pentru protezarea spațiilor extinse sau a întregii arcade dentare se poate apela la inserarea mai multor implanturi dentare, care vor susține lucrări fixe sau cimentate, personalizate în funcție de nevoile pacientului.

Evoluția tehnicii și a tehnologiei dentare oferă astfel pacienților, tratamente de o calitate superioară, estetice și durabile.

PROTEZELE DENTARE 

Proteza dentara totala

Proteza dentară – este un dispozitiv medical confecționat personalizat, cu scopul restaurării arcadelor dentare.

O proteză dentară are 2 componente:

  • șaua protezei: este confecționată de obicei din rășină acrilică, având uneori și o componentă din metal;
  • garnitura de dinți: poate fi confecționată din acrilat, compozit sau ceramică și se montează pe șaua protezei.

Deci, protezele dentare sunt dinți artificiali care înlocuiesc dinții pierduți de pe o anumită porțiune sau de pe întreaga arcadă dentară.

Protezele dentare pot fi clasificate astfel:

  1. Proteze dentare parțiale – recomandate pacienților pentru a le completa spațiul gol, provocat de unul sau de câțiva dinți pierduți.
  2. Proteze dentare totale – recomandate pentru înlocuirea dinților în cazul unei danturi complet distrusă pe întreaga arcadă dentară (ca urmare a unor accidente, a bolii parodontale sau a altor afecțiuni).
  3. Proteze scheletate – dispozitive construite dintr-o parte fixă și una mobilizabilă, care pot fi legate prin mijloace specifice de menținere și stabilizare ca: culisele, telescoape, capse, magneți sau pinteni.
  4. Proteze fixe pe implanturi dentare – sunt fixate pe implant dentar prin înșurubare și au în structura lor un schelet metalic confecționat din titan sau crom cobalt și o porțiune acrilică. Acestea pot fi îndepărtate doar de către medicul stomatolog la cabinet.
  5. Proteze mobile pe implanturi dentare – sunt asamblate de implanturi dentare cu ajutorul unor sisteme speciale, care pot fi demontate și igienizate de către pacient, acasă.
Proteza dentara partiala

Cea mai bună proteză dentară este aleasă particularizat de către medic împreună cu pacientul, în funcție de cazul medical medical specific.

Soluția aleasă trebuie să însemne pentru orice pacient, revenirea la condițiile normale de viață și anume: recăpătarea funcționalității și a esteticii danturii.

Ce cuprind etapele de tratament pentru o proteză dentară?

Pentru realizarea unei proteze dentare, etapele ce necesită a fi parcurse de pacient sunt asemănătoare cu cele de la coroanele dentare, excepție o făcând perioada mai îndelungată de realizare a lucrării finale propriu-zise.

În funcție de tipul de proteză dentară de care ai nevoie, perioada de realizare a acesteia poate fi cuprinsă între 3 și 6 săptămâni.

Etapele de tratament cuprind:

  • amprentarea 
  • realizarea/confecționarea protezei
  • probarea protezei printr-o machetă
  • fixarea protezei dentare finale

Pentru început, la scurt timp după amprentare, tehnicianul dentar va realiza în laborator un șablon (o proteză din ceară) pe care îl vei putea proba pentru a simți și testa noua proteză dentară.

Până la lucrarea finală, vor exista mai multe probe în urma cărora tehnicianul va executa ajustările necesare. 

La finalul tuturor verificărilor funcțional – estetice și a modificărilor conform cu indicațiile tale ca pacient, va avea loc confecționarea și aplicarea lucrării.

Cum te acomodezi cu noua proteză dentară?

În prima perioadă de purtare a protezei e necesar să fie și o perioadă de acomodare, în care va trebui să te obișnuiești cu „noii dinți”.

Conform indicațiilor medicului stomatolog va trebui să respecți un regim alimentar, care poate fi format din: alimente moi, mestecare lentă, bucățele mici, evitând totodată băuturile fierbinți și alimentele tari.

Cu trecerea timpului, te vei obișnui cu noua proteză dentară și vei putea reveni la regimul alimentar obișnuit.

Cum se îngrijește proteza dentară?

Pentru menținerea îndelungată a calității protezei dentare și a sănătății tale bucale e necesar să respecți câteva reguli și recomandări medicale, după aplicarea protezei:

  • Scoate proteza dentară noaptea, pentru a oferi gingiilor și osului maxilar ocazia de a se aerisi și relaxa, după presiunea pusă de proteză pe parcursul întregii zile.
  • Nu purta proteza consecutiv 24 de ore fără a o igieniza, pentru că acest lucru va favoriza acumularea și depunerea bacteriilor nocive.
  • Proteza se scoate în fiecare seară, se spală și se păstrează într-o soluție specială peste noapte, pentru a fi prevenite astfel, uscarea și deformarea ei.

O proteză dentară înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă, cât mai natural posibil, asigurând în același timp, confortul pacientului și o bună funcționalitate. Medicul stomatolog lucrează împreună cu tehnicianul dentar pentru a oferi cea mai bună soluție persoanei care are nevoie de o proteză dentară.

În majoritatea cazurilor, medicul dentist este cel care ia diferitele amprente dentare în cabinetul său.

Fizionomia feței, culoarea și forma dinților, precum și ocluzia sunt principalele principii de bază, care trebuie respectate la proiectarea unei proteze dentare. Apoi, proteza este proiectată în laboratorul de tehnică dentară, iar montarea acesteia se va face în cabinetul stomatologului.

În cazul în care sunt necesare anumite ajustări, acestea vor fi efectuate în laborator conform instrucțiunilor medicului dentist.

Datorită evoluției tehnicii dentare, specialiștii în protetică dentară pot realiza proteze care arată și se simt natural, redându-ți încrederea în tine.

Discută cu medicul tău pentru a identifica care este cea mai potrivită soluție de proteză dentară pentru tine!

COROANELE DENTARE 

Coroana dentară este realizată în laboratorul stomatologic, conform amprentei individuale a fiecărui pacient și îmbracă în totalitate dintele afectat.

Aceasta arată ca un dinte natural, fiind fixată de medic peste dintele deteriorat, cu scopul de a-i reda funcționalitatea și aspectul estetic.

Aplicare coroana dentara - Clinica SyroDent

Coroanele dentare sunt recomandate de către medicii specialiști în protetică dentară în urma investigațiilor medicale, pacienților aflați în următoarele situații:

  • distrugere masivă a danturii din cauza cariilor dentare avansate;
  • decolorare sau colorare dentară, care nu s-a putut remedia prin tratamentul de albire profesională;
  • ca urmare a tratamentelor de canal (scoaterea nervilor),
  • pentru restaurarea formei și a aspectului estetic a danturii;
  • în tratamentele cu implanturi dentare ca și coroană pentru acestea.

În prezent, coroanele dentare pot fi clasificate în funcție de tipul materialului, de scop și după modul de atașare al lucrării, astfel:

  1. În funcție de TIPUL MATERIALULUI, există următoare tipuri de coroane dentare:
  • coroane dentare din compozit material mai puțin rezistent, care este folosit în special în etapa de testare a tratamentului;
  • coroane dentare metalo-ceramice, care sunt realizate dintr-o bază de metal, învelită ulterior în ceramică pentru a-i da un aspect estetic frumos;
  • coroane dentare din ceramică (porțelan) sunt realizate în totalitate din ceramică, au o rezistență ridicată și un aspect estetic deosebit (se aseamănă bine cu dinții naturali);
  • coroane dentare din zirconiu sunt realizate din zirconiu, oferind cea mai estetică și rezistentă opțiune pentru o coroană dentară.
  • coroane dentare din acrilat sau metalo-acrilică sunt recomandate pacienților pentru restaurări provizorii, fiind folosite în special ca suport pentru pacienții care urmează un tratament cu implanturi dentare, pentru a îi ajuta să vorbească, să mănânce ș.a
  • coroane dentare CAD/CAM – sunt realizate din ceramică sau din zirconiu cu ajutorul celei mai inovative tehnologii din domeniul proteticii dentare CAD-CAM (Computer Assisted Design – Computer Assisted Manufacture). Cu ajutorul acesteia, pacienții se pot bucura de lucrări protetice rapide (în aproximativ o oră).
  1. În funcție de SCOPUL lucrării:
  • Onlay – coroană dentară care acoperă parțial dintele, fiind o bună alternativă pentru dinții grav afectați.
  • Coroane temporare sau provizorii – sunt utilizate în etapele intermediare ale restaurărilor dentare, fiind realizate din compozit sau acrilat. Acestea protejează dinții șlefuiți, ajută la masticație și asigură estetica pacienților pe durata lucrării finale.
  • Coroane permanente – reprezintă lucrările finale care vor acoperi dinții pacienților și sunt realizate din diverse materiale sau din materiale combinate, în funcție de dorințele acestora sau de particularitățile medicale.
  1. În funcție de MODUL DE ATAȘARE:
  • Coroane dentare pe un singur dinte stabilizată pe un singur dinte existent (cu sau fără pivot dentar, în funcție de situație).
  • Coroane dentare unificate într-o punte dentară care pot fi montate pe implanturi dentare sau pe dantura existentă, în funcție de caz.
  • Coroane dentare pe implant care vor fi atașate prin cimentare sau prin înșurubare.

Este important de menționat faptul că, în prezent, cele mai calitative și estetice coroane dentare sunt cele realizate din ceramică (e-Max, litiu disilicat sau feldspat), precum și cele realizate din zirconiu

Coroanele dentare sunt o soluție foarte bună pentru dinții foarte afectați de cariile dentare, însă dacă obturația acestora este prea mare este recomandată ca alternativă, apelarea la fațetele dentare.

Durata de viață a unei coroane dentare poate fi influențată de tipul materialului din care este confecționată, de mușcătura pacientului și de grija față de igiena dentară a acestuia.

Datorită existenței în structura lor a scheletului metalic, coroanele metalo-ceramice pot avea o rezistentă mai mare în timp față de cele integral ceramice, care oferă o estetică frumoasă, dar nu pot susține cu aceeași forță.

În schimb, coroanele ceramice dentare construite pe suport de zirconiu, oferă în același timp un aspect estetic deosebit și o rezistență durabilă în timp.

Beneficiile coroanelor dentare pentru pacienți pot fi multiple, datorită funcționalității și esteticii deosebite pe care o oferă pacienților.

Coroanele dentare oferă toate aceste avantaje:

  • restaurare dentară rapidă, cu doar 2 vizite la cabinetul stomatologic una pentru amprentare și cealaltă pentru aplicare (cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM, coroanele pot fi aplicate și într-o oră);
  • refacerea funcțională și estetică a dinților afectați (funcția masticatorie poate fi reluată, imediat după aplicarea coroanei);
  • posibilitatea restaurării dinților afectați (chiar și în cazul în care un dinte este afectat în proporție de peste 50%, datorită cariilor sau a unor fracturi);
  • acomodare ușoară și rapidă pentru pacienți.

Deci, coroanele dentare oferă pacienților a căror dinți au suferit distrugeri majore posibilitatea refacerii formei și a poziției acestora, printr-o estetică deosebită, asemănătoare dinților naturali.

Dezavantajele coroanelor dentare se pot manifesta doar la cele realizate din compozit (prezintă o rezistență scăzută în timp) și la cele metalo-ceramice (nu oferă o estetică superioară, iar acomodarea poate fi puțin mai dificilă).

Cum se realizează procedura modernă de aplicare a unei coroane dentare?

Datorită noii tehnologii digitale, domeniul proteticii dentare a cunoscut progrese uimitoare.

Metoda clasică de amprentare a fost înlocuită cu metoda digitală, mult mai rapidă, precisă și tolerată de către pacienți.

Astfel, realizarea unei coroane dentare poate fi posibilă în funcție de lucrare și de particularitățile pacientului, chiar în cabinetul stomatologic, într-un timp foarte scurt (într-o singură ședință, în anumite cazuri).

Pentru realizarea unei coroane dentare sau a unei fațete, pacientul trece printr-o succesiune de investigații:

  1. Preparația dintelui/dinților prin șlefuire, în funcție de lucrarea ce urmează a fi aplicată (este aceeași pentru: coroana dentară, fațeta dentară sau incrustație);
  2. Șlefuirea respectivă va fi ulterior scanată cu o cameră specială, pentru a surprinde toate detaliile fizionomice ale pacientului (dinții vecini, dinții antagoniști, mușcătura), lucru care va oferi o imagine tridimensională (3D) a viitoarei coroane;
  3. Modelul obținut virtual este frezat apoi, cu o mașinărie specială, de unde se va obține viitoarea restaurare dentară (cu ajutorul unui cub de ceramică);
  4. Realizarea unei probe a pacientului cu modelul de coroană obținut, pentru a se confirma potrivirea;
  5. Glazurarea și lustruirea finală a viitoarei coroane;
  6. Aplicarea coroanei dentare pacientului.

Pe măsură ce se crează design-ul 3D al viitoarei coroane/fațete, pacientul va avea posibilitatea de a se implica cu idei personale în acest proces de restaurare, alături de tehnician.

Model coroane dentare - Clinica SyroDent

Metoda permite prin softul special o executare foarte detaliată a particularităților fizionomice ale pacientului, a posibilelor imperfecțiuni, astfel încât lucrarea finală să se potrivească perfect pacientului.

Prin aceste metode moderne de amprentare pacienții beneficiază de un confort sporit, comparativ cu cele tradiționale, la care, cei predispuși la reflux de vomă erau foarte sensibili.

Fiind realizată într-o singură ședință se câștigă și timp prețios, atât pentru medicii specialiști, cât și pentru pacienți, fiind eliminate multiplele vizite la cabinetul stomatologic pentru același tip de investigații.

În cazul restaurarilor unidentare, lucrările pot fi realizate în maxim 1-2 ore, iar pacientul își poate previzualiza aspectul viitoarei coroane, înainte de aplicare.

FAȚETELE DENTARE

Fațetele dentare sunt construcții protetice unidentare, realizate din ceramică sau zirconiu, care se aplică pe suprafața vizibilă a dinților, în special pe cei frontali.

Aplicare fatete dentare - Clinica SyroDent

Fațetele sunt confecționate în laboratorul de tehnică dentară cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM, cu scopul de a oferi restaurări complexe dinților cu diverse imperfecțiuni, cum sunt:

  • dinți decolorați din diverse cauze (tratamente endodontice, medicamente, etc.);
  • dinți ciobiți sau rupți;
  • dinți aliniați incorect;
  • dinți cu spații interdentare mari (pentru a închide spațiile, a masca strungăreața).

Astfel, avantajele acestor lucrări dentare sunt uimitoare pentru pacienți și sunt obținute, într-un timp relativ scurt. Iată, care pot fi acestea:

  • oferă dinților un aspect natural;
  • nu se pătează, decolorează;
  • oferă un aspect estetic deosebit zâmbetului (zâmbetul de Hollywood);
  • sunt tolerate bine de gingii, nu creează disconfort;
  • sunt garantate pe o perioadă de 10-15 ani;
  • izolează pulpa dentară asemenea smalțului.

Fațetele dentare sunt o soluție de restaurare rapidă a danturii pentru obținerea unui zâmbet frumos și sănătos.

Cum se realizează procedura de fațetare?

În prima ședință medicul va șlefui selectiv dinții care urmează a fi fațetați, conform particularităților medicale ale fiecărui pacient.

După aceasta, va urma amprentarea și transmiterea modelelor către laboratorul de tehnică dentară.

În a doua ședință fațetele realizate la comandă vor fi cimentate pe suprafața dinților cu un adeziv special și astfel, pacientul se poate bucura de o nouă dantură și de un zâmbet perfect.

Pentru rezultate eficiente este recomandată fațetarea tuturor dinților care participă la zâmbet (aproximativ 8-10 dinți), însă pot fi restaurați și mai puțini.

INCRUSTAȚIILE DENTARE

Incrustațiile dentare sunt lucrări protetice realizate în laboratorul de tehnică dentară pe bază de amprentare, fiind o alternativă mult mai estetică și rezistentă a plombelor obișnuite.

Incrustațiile sunt o variantă nouă și inovativă, superioară plombelor, putând fi confecționate din foiță de aur, ceramică sau compozit

Exemplu incrustatii dentare

Astfel, incrustațiile dentare sunt recomandate de către medicii specialiști pentru:

  • tratamentul cariilor extinse pe suprafețe multiple,
  • retratarea obturațiilor vechi de dimensiuni mari;
  • refacerea obturațiilor dentare provocate de eroziuni dentare.

Când poți apela pentru incrustații dentare?

Orice pacient(ă) poate opta pentru varianta incrustațiilor dentare, atunci când are unul sau mai mulți dinți distruși în proporție mare, dar care nu necesită utilizarea unei coroane dentare pentru restaurare.

Tipurile de incrustații dentare sunt:

Incrustațiile dentare INLAY sunt reconstrucții protetice utilizate de medici pentru refacerea uneia sau a două suprafețe ale aceluiași dinte. 

O incrustație de tip Inlay este de fapt, o umplere a suprafeței dentare tratate și igienizate de caria dentară, care se va încadra perfect în forma dintelui natural (fără a se întinde peste marginile dintelui).

Umplerea se va face cu unul dintre materialele specificate, în funcție de alegerea pacientului.

La final dintele va avea un aspect estetic plăcut, deoarece tratamentul va avea aceeași culoare cu cea a dintelui natural și nu se vor observa diferențe notabile pe suprafața dintelui. 

Incrustațiile dentare ONLAY pot fi o soluție de restaurare completă a dintelui, deoarece oferă o rezistență asemănătoare unei coroane dentare.

Incrustațiile Onlay sunt recomandate în cazul dinților a căror coroană dentară naturală a fost grav afectată, iar structura dintelui s-ar putea crăpa dacă ar fi tratat cu o plombă normală.

În aceste cazuri medicul stomatolog poate recomanda incrustația Onlay în detrimentul coroanei dentare, pentru a salva partea rămasă din coroana naturală a dintelui (dacă există).

În ambele cazuri de tratament cu incrustații dentare, medicul va curăța suprafața dentară afectată, va lua amprenta dentară și o va trimite în laboratorul dentar pentru execuția personalizată.

Până la finalizarea acesteia, dintele va fi umplut cu o plombă provizorie.

Beneficiile tratamentelor cu incrustații dentare:

  • rezistență și durabilitate comparativ cu obturațiile obișnuite (plombele dentare);
  • tratament minim invaziv;
  • protecție de durată împotriva cariilor dentare;
  • ajută la eliminarea sensibilității dentare;
  • nu își modifică culoarea în timp, cum se întâmplă în cazul plombelor obișnuite;
  • întăresc și mențin structura dintelui reabilitat;
  • nu necesită o perioadă de acomodare și nu creează nici un fel de disconfort;
  • oferă o estetică dentară deosebită.

De asemenea, tratarea dinților afectați cu incrustații dentare îți va oferi garanția unui tratament de durată și evitarea unor tratamente suplimentare pe viitor pentru dinții restaurați.

În funcție de tipul de material ales, cu ajutorul incrustatiilor dentare pot fi reabilitate cu succes funcționalitatea și estetica dinților afectați, pe termen lung.

DISPOZITIVE CORONO – RADICULARE

Dispozitivele corono-radiculare sunt elemente menite să ofere un surplus de rezistență și stabilitate dinților care au suferit o distrugere coronară majoră, după care au beneficiat de tratamente endodontice (de canal).

Fixarea acestor dispozitive în canalele radiculare se efectuează prin cimentare, cu ajutorul unor cimenturi speciale.

Tipurile dispozitivelor corono-radiculare sunt următoarele:

  • Turnate – realizate în laboratorul de tehnică dentară ca urmare a unei amprente;
  • Prefabricate – Dentatus sau fibra de sticlă.

Materialele utilizate pentru confecționarea dispozitivelor corono-radiculare pot fi metalele, zirconiul sau fibrele de carbon.

Recomandări de tratamente cu dispozitive corono-radiculare sunt întâlnite în următoarele afecțiuni:

  • carii extinse;
  • dinți cu fracturi mari;
  • dinți cu anumite poziții deficitare.

În cazul dinților care prezintă o pierdere importantă de țesut coronar, restaurarea corono-radiculară se realizează cel mai des cu ajutorul pivoților.

Pivot dentar in radacina dintelui

Pivotul dentar (dintele cu cui) este un dispozitiv protetic care se folosește ca bază a unei viitoare lucrări dentare, din care, o parte a sa va intra în rădăcina tratată a dintelui, iar cealaltă va fi deasupra gingiei.

Partea fixată în rădăcina dintelui va oferi rezistență acestuia, în timp ce partea rămasă la suprafață va fi acoperită de o coroană dentară, realizată ulterior implantării bontului.

Pentru molari (dinți cu mai multe rădăcini) pot exista dispozitive cu unul sau mai mulți pivoți radiculari.

Există 2 tipuri de pivoți dentari:

  1. Pivotul de sticlă – prefabricat din fibră de sticlă, quartz sau fibră de carbon; se aplică mai rapid, dar se pot fractura ușor. 
  2. Pivot realizat în laboratorul de tehnică dentară pe baza unei amprente din diverse materiale și aliaje.

Pivoții se aplică într-o singură ședință, doar în urma unui tratament endodontic corect (scoaterea nervului dentar), etapele tratamentului fiind nedureroase, deoarece nervul a fost scos.

În funcție de situația clinică, medicul stomatolog, împreună cu tehnicianul dentar îți pot recomanda cea mai potrivită soluție de reconstrucție coronară cu ajutorul dispozitivelor corono-radiculare.

Cum alegi materialul lucrării protetice?

În orice tratamente de restaurare prin lucrări de protetică dentară, etapa alegerii materialelor din care să fie confecționați „noi dinți” este extrem de importantă.

Particularitățile medicale ale fiecărui pacient corelate cu dorințele pacientului și cu posibilitățile sale financiare stabilesc întotdeauna planul de tratament.

Cum îți alegi astfel, materialul potrivit?

Iată o clasificare a beneficiilor, date de cele 4 MATERIALE (ceramică, zirconiu, compozit, acrilat) –  folosite cel mai des în lucrările de restaurare protetică dentară: 

Lucrările din CERAMICĂ oferă:

  • o estetică maximă;
  • o bună biocompatibilitate;
  • rezistență cromatică durabilă în timp;
  • rezistență mecanică mai redusă (se pot realiza pe construcții metalice pentru a suplini acest dezavantaj).

În prezent, ceramica este cel mai recomandat și utilizat material de către specialiștii în practica stomatologică.

Lucrările din ZIRCONIU pot oferi pacienților:

  • o estetică superioară, deosebită:
  • o foarte bună rezistență în timp;
  • extrem de bio tolerabil, nu are efect alergic și nu corodează (nefiind metal);
  • precizie maximă lucrărilor (fiind realizat cu ajutorul sistemelor computerizate).

Astfel, lucrările protetice obținute din zirconiu oferă rezistență, durabilitate și estetică la nivel maxim, singurul dezavantaj al acestuia, fiind costul ridicat (datorat atât materialului cât și aparaturilor necesare prelucrării sale).

Lucrările realizate din COMPOZIT se pot prezenta cu:

  • o estetică satisfăcătoare, superioară acrilatelor, dar sub cea dată de ceramică;
  • rezistență medie;
  • nu produc eroziuni dinților de pe arcada opusă (antagoni);
  • în caz de fracturi ale lucrării pot fi ușor realizate lucrări de restaurare, comparativ cu lucrările realizate din ceramică.

Deci, lucrările protetice realizate din compozit sunt recomandate ca substituție pentru cele realizate din ceramică, oferind o estetică mai redusă, prețul fiind de asemenea mai scăzut.

Lucrările realizate din ACRILAT oferă:

  • rezistență la abraziune scăzută;
  • o cromatică care se modifică în timp;
  • rezistență mecanică scăzută;
  • biocompatibilitate scăzută (pot irita gingiile).

Lucrările realizate integral din acrilat sau din metal placat sunt ușor depășite în practica stomatologică prezentă, fiind înlocuite cu unul dintre materialele de mai sus.

Pentru a alege materialul cel mai potrivit tipului de lucrare protetică individuală este important să existe comunicare eficientă medic-pacient, din care tu ca pacient să-ți înțelegi cazul medical și toate variantele de tratament disponibile, în așa fel încât, lucrarea protetică finală să-ți ofere în final, atât rezistență, cât și o estetică durabilă în timp.

Care sunt COSTURILE lucrărilor de protetică dentară?

În domeniul proteticii dentare costurile tratamentelor sunt individuale pentru fiecare lucrare și pacient în parte.

Pentru stabilirea prețului final al lucrării sunt luate în calcul:

  • prețul consultației inițiale;
  • diverse investigații necesare (radiografii dentare, CT);
  • prețul vizitelor ulterioare (de control – dacă este cazul);
  • prețul materialului din care este construită lucrarea protetică (zirconiu, ceramică, compozit ș.a);
  • tipul lucrării (provizorie sau finală);
  • prețul componentelor care intră în construcția lucrării protetice (implanturi dentare, bonturi, dispozitive corono-radiculare ș.a);
  • manopera;
  • costul diverselor lucrări de întreținere/restaurare (dacă va fi cazul).

Iată, câteva tarife estimative ale lucrărilor de protetică dentară, cel mai des solicitate de către pacienții clinicilor stomatologice din România:

Lucrare protetică Preț (Ron)
Coroană metalo-ceramică600 – 1000 ron / element
Coroană zirconiu700 – 3100 ron / element
Coroană integral ceramică 1300 – 1350 ron / element
Coroană metalo-ceramică pe implant1150 – 2000 ron / element
Coroană de zirconiu pe implant  1500 – 2500 ron / element
Coroană provizorie100 – 200 ron / element
Fațete dentare din ceramică1300 – 2200 lei / dinte
Fațete dentare din compozit700 – 1000 lei / dinte
Fațete dentare din zirconiu1500 – 2500 ron
Proteză acrilică superioară/inferioară1200 – 1400 ron
Proteză flexibilă2000 – 2500 ron
Proteză scheletată 2600 – 3900 ron
Proteză provizorie unidentară200 – 300 ron
Pivot fibră de sticlă 250 – 300 ron / element
Gutieră bruxism250 – 400 ron / element

De asemenea, prețul fiecărui tip de lucrare protetică poate fi influențat și de anumite oferte promoționale pe care clinicile stomatologice le oferă pacienților, într-o perioadă limitată de timp. 

Așa că, pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine e necesar să te informezi despre clinica la care dorești să-ți faci tratamentele dentare, despre medici și experiența acestora și în special, despre lucrarea de care ai nevoie.

Cere medicului tău informații despre cazul tău medical și prețul lucrării, pentru a fi sigur(ă) că vei lua cea mai bună decizie pentru tratamentul tău!

Servicii moderne de protetică dentară

Pierderea unuia sau a mai multor dinți atrage disconfort în mestecarea corectă a hranei, uneori și jenă atunci când zâmbești.

Este important de reținut faptul că, în prezent, serviciile de protetică dentară oferite în cadrul clinicilor stomatologice moderne îți pot oferi soluții excelent, special personalizate cazului tău medical.

O astfel de clinică este și Clinica SyroDent by Dr. Adel Abboud, condusă de Dr. Adel Abboud un medic chirurg cu experiență în chirurgie orală și implantologie, care are un portofoliu bogat de cazuri medicale reușite.

Tratament protetica dentara - Clinica SyroDent Bucuresti

Alături de echipa sa de medici stomatologi, Dr. Abboud poate oferi în cadrul clinicii, diverse soluții de reabilitare orală prin cele mai moderne lucrări de protetică dentară

Indiferent dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, prin serviciile de implantologie și protetică dentară oferite în cadrul clinicii, vei avea parte de restaurări precise și durabile, datorită tehnologiei moderne cu care clinica este dotată.

Vei avea posibilitatea de a alege între cele mai performante tipuri de implanturi dentare pe care ulterior, îți vor fi construite coroane dentare, din materialele (la alegerea ta) cele mai estetice și rezistente (zirconiu, ceramică e-Max).

Ești în situația în care ai pierdut toți dinții de pe arcadă?

Soluțiile moderne disponibile în cadrul clinicii te pot ajuta să îți redobândești dantura prin proteze dentare construite personalizat, în funcție de caracteristicile tale medical – fizionomice.

Model proteza dentara 3D - Clinica SyroDent Bucuresti

Astfel, vei avea parte de „dinți noi”, realizați după metodele moderne de tehnică dentară și care îți vor oferi o estetică deosebită.

Sănătatea dento-maxilară îți va fi restabilită și vei scăpa de griji în timpul meselor.

Zâmbetul tău va prinde un contur nou, care îți va da mai multă încredere, de fiecare dată când vei zâmbi în public.

Pentru reabilitările dentare rapide, clinica oferă și servicii de fațetare a dinților – prin fațete dentare e-Max, de înaltă calitate, realizate din pelicule subțiri din ceramică și personalizabile fiecărui pacient.

Apelează deci, cu încredere la serviciile de protetică dentară din cadrul clinicii SyroDent!

Indiferent de nevoie, sănătatea dento-maxilară îți poate fi restabilită prin cele mai inovative și performante soluții de protetică dentară!

Convinge-te de asta participând la o consultație stomatologică!

Programează-te la numărul de telefon: 0752 100 030 pentru a obține detalii și cele mai bune soluții pentru cazul tău medical!

Ai grijă de tine, de sănătatea danturii tale, pentru a avea parte de o funcționare armonioasă a întregului tău organism!

Dr. Adel Abboud - Chirurgie dentara, Implantologie, Estetica dentara
Dr. Adel Abboud – Chirurgie dentară, Implantologie, Estetică dentară
× Cum vă putem ajuta?