Gutiera pentru bruxism
Gutiera pentru bruxism este un dispozitiv stomatologic, detașabil care se conformează formei dinților.
Gutierele sunt concepute individual pentru fiecare pacient în parte și sunt recomandate pentru a trata: o problemă de aliniere a dinților, de albire sau bruxismul.
Gutiera dentară este transparentă, pliabilă pe forma danturii și poate fi aplicată sau detașată de către pacienți.
Scopul pentru care gutierele dentare au fost create este de a limita sau corecta anumite afecțiuni dentare și maxilare, în afara cabinetului dentar.
Pot fi fabricate din rășină dură sau moale.
Ce tipuri de gutiere dentare există?
Concepute pe măsură, după dimensiunile maxilarelor superioare și inferioare ale fiecărui pacient, gutierele sunt clasificate în 4 tipuri:
- Gutiera ocluzală (de bruxism): permite corectarea tulburărilor maxilarului și ale tulburărilor articulației temporomandibulare, legate de tensiunile involuntare ale mușchilor maxilarului. Acest tip de gutieră este utilizat în special, în cazurile de bruxism.
- Gutiera ortodontică: este recomandată de către specialiștii în ortodonție pentru corectarea malpozițiilor dentare. Permite mișcarea lină a dinților, având avantajul discreției și ușurința de întreținere, comparativ cu aparatele dentare.
- Gutiera de albire: e concepută pentru ca alături de un gel să ofere dinților un tratament de albire. În funcție de produsul de albire utilizat, poate fi purtată cel puțin 6 până la 7 ore, timp de 10 nopți, pentru a oferi efectul de albire dentară dorit.
- Gutiera de contenție: este recomandată la finalul tratamentului ortodontic pentru a preveni migrația dinților (pentru a nu se întoarce în poziția inițială). Se poartă în funcție de caz, atât ziua cât și noaptea.
Deci, gutierele dentare sunt recomandate de către medicii dentiști în mod personalizat fiecărui pacient, în funcție de nevoile sau afecțiunile sale.
Cele mai utilizate forme de gutiere dentare sunt în prezent, gutierele de bruxism, despre care urmează detaliem mai multe în cele ce urmează.
Gutiera de bruxism - de ce merită să o folosești?
Gutiera de bruxism – este în prezent, cel mai conservator și mai eficient tratament, dovedit științific, pentru combaterea bruxismului.
Acest lucru se datorează faptului că gutiera plasează articulația maxilarului în poziția sa normală, permițând mușchilor faciali să se relaxeze și prevenind totodată, uzura dentară cauzată de scrâșnitul dinților.
Ce este bruxismul?
Bruxismul (scrâșnirea dinților) este acțiunea involuntară de contracție a mușchilor și care poate provoca probleme la nivelul gingiilor și uzura suprafețelor dentare.
Bruxismul afectează între 10 și 20% din populație și se manifestă cel mai des în timpul somnului, fiind dificil de controlat, deoarece se întâmplă inconștient.
Bruxismul este practic, un „tic nervos”, care se poate manifesta în 2 moduri diferite:
- bruxismul centrat, când pacientul tinde să strângă dinții mai des în timpul zilei;
- bruxismul descentrat, când pacientul tinde să-și scrâșnească dinții, adesea pe timpul nopții;
În mai mult de 80% din cazuri, bruxismul este involuntar și rezultă dintr-o manifestare psihosomatică legată de stres, îngreunând orice tratament.
Uneori, instabilitatea ocluzală (incapacitatea de a împleti corect maxilarul superior cu maxilarul inferior) este cea care susține bruxismul.
Un examen clinic și un studiu radiografic sunt recomandate pentru a detecta tulburarea, care poate confirma diagnosticul de bruxism.
O electromiogramă va servi pentru a determina intensitatea și frecvența bruxismului pe timp de zi și noapte, prin evaluarea mușchilor de mestecat. Și, în cele din urmă, se poate face un test cu polisomnografie, care înregistrează activitatea creierului și a mușchilor în timpul somnului.
Consecismele bruxismului pot fi de la caz, la caz următoarele:
- Uzura dinților, a smalțului dentar, ducând la hipersensibilitate dentară și retracții gingivale;
- Subluxații sau luxații ale articulației mandibulare, rezultând blocaje temporare ale maxilarului pacientului, fără a putea deschide sau închide gura;
- Contracturi ale mușchilor în timpul mestecării, provocând durere la deschiderea gurii;
- Cefalee sau dureri de cap produse de tensiunea generată în mușchii de mestecat;
- Uzură și fracturi ale coroanelor dentare și ale punților dentare.
- Agravarea bolii parodontale;
- O contracție excesivă a mușchilor masticatori poate provoca hipertrofia lor (o dezvoltare prea mare), dureri de cap tensionate sau migrene;
- Apariția osteoartritei în articulația temporo-mandibulară.
Deși, simptomele bruxismului sunt generale, există persoane care strâng din dinți și nu au niciodată simptome. Acest lucru este influențat de stresul pe care îl are persoana, de poziția incorectă a danturii sale sau de capacitatea sa de a se relaxa în perioadele de stres ridicat.
Bruxismul poate fi tratat de un specialist în chirurgia orală și maxilo-facială, în stomatologie sau în ortodonție.
Printre opțiunile de tratament disponibile persoanelor care suferă de o formă de bruxism, gutiera de bruxism (ocluzală) – este soluția cea mai recomandată de către specialiști.
Gutierele pentru bruxism sunt concepute ca aparate pentru dantură și previn în mod eficient uzura dinților, cauzată de scrâșnirea involuntară a pacientului.
Iată, câteva motive pentru care merită să folosești o gutieră pentru bruxism:
- Reducerea obiceiului de scrâșnire involuntară a dinților;
- Relaxarea mușchilor la mestecat;
- Stabilizarea ocluziei la pacienții cu probleme articulare temporo-mandibulare;
- Protejarea dinților de uzură și prevenirea fracturilor sau sensibilităților dentare.
Gutierele sunt confecționate din plastic, fără BPA și din acest motiv nu provoacă alergii.
Gutiera dentară este una dintre cele mai moderne și inovative tehnici utilizate în tratamentele ortodontice, oferind pacienților calitate, confort și o durată mai scurtă a tratamentelor.
Cât timp se poartă gutiera de bruxism?
Gutiera de bruxism trebuie purtată în fiecare seară.
Valabilitatea unei gutiere de bruxism este cuprinsă între 1 și 3 ani.
Ceea ce este foarte important de reținut este faptul că: gutiera de bruxism nu vindecă bruxismul, ci limitează consecințele negative asupra danturii și ajută la ameliorarea durerilor articulare.
O astfel de gutieră este recomandat să fie reînnoită o dată la 2-3 ani, în funcție de uzură.
Cum se igienizează și se îngrijește o gutieră?
Acesta este un pas esențial pentru orice pacient care utilizează o gutieră dentară, deoarece, în timp, se vor depune tartru și bacterii nocive pe aceasta.
Pentru a evita cariile, precum și infecțiile dentare și ale gingiilor, este esențial să fie spălată / periată în fiecare zi cu puțin săpun.
O dată pe săptămână, o poți curăța mai bine lăsând-o să se înmoaie câteva minute într-un produs special conceput în acest scop, diluat în apă călduță.
Odată ce gutiera ți-a fost livrată, este necesar să efectuezi controale și revizuiri periodice la medicul dentist, pentru a putea fi reajustată la noile modificări ocluzale, care apar pe măsură ce mușchii faciali se relaxează.
Medicul dentist sau ortodont îți va explica o serie de instrucțiuni, astfel încât, să poți păstra gutiera cât mai mult timp. E necesar să respecți indicațiile, astfel:
- Așează întotdeauna gutiera umedă cu apă cu degetele, asigurându-se că este introdusă corect!
- Spală gutiera cu o perie indicată pentru igiena protezelor dentare cu apă și săpun.
- Păstrează-o întotdeauna uscată, până la următoarea utilizare; nu folosi niciodată pastă de dinți!
Dacă trec câteva zile fără a folosi gutiera dentară, este posibil să apară un anumit tip de durere la nivelul dinților. Este necesar să ceri sfatul medicului dentist pentru a verifica din nou gutiera, dacă cumva necesită ajustări.
Care este prețul pentru gutiera de bruxism?
Nu există o cauză a bruxismului, deși se consideră că stresul și anxietatea pot fi cauza acestuia la mulți pacienți.
Fie că este vorba de bruxism în timpul zilei sau al nopții, oamenii în mod normal scrâșnesc și strâng din dinți involuntar.
Dacă prezinți simptome de bruxism care îți afectează calitatea somnului și dantura, nu ezita să ceri sfatul specialiștilor clinicii SyroDent by Dr. Adel Abboud!
Medicii clinicii noastre îți vor fi la dispoziție cu îndrumări medicale și gutiere dentare, care te pot ajuta să depășești acest tic nervos.
În cadrul clinicii SyroDent by Dr. Adel Abboud, prețul pentru gutiera de bruxism este de aproximativ 350 ron, în funcție de caracteristicile medicale ale fiecărui pacient.