Printr-un pivot dentar vor putea fi reconstruiți dinții fracturați sau cariați.
Dacă un dinte a fost distrus atât de profund de carii, încât nu a mai rămas nimic din coroana lui, nu mai este posibilă atașarea unei coroane dentare, deoarece nu ar avea nici o stabilitate.
Dar, dacă rădăcinile sunt încă în stare bună, atunci se poate recrea o nouă coroană printr-un tratament bun de canal, urmat de inserarea unui pivot în rădăcină și o reconstrucție a noii coroane dentare.
Astfel, se va evita pierderea dintelui și te vei putea bucura de toate avantajele unui dinte natural.
Ce este un pivot dentar?
Pivotul dentar este un element protetic utilizat de medicul dentist pentru a stabiliza dintele natural, atunci când structura coroanei sale a fost grav afectată.
Practic, pivotul dentar este o tijă (metalică sau din sticlă), care se introduce în rădăcina sănătoasă a dintelui, cu scopul de a-i susține coroana dentară.
Pivotul dentar mai poate fi întâlnit și sub denumirea de: stift dentar sau radicular, dispozitiv corono-radicular sau dispozitiv radicular.
Utilizarea lui este adesea întâlnită în reconstrucțiile corono radiculare.
Ce este coroana dentară?
Coroanele dentare sunt proteze fixe care vor acoperi partea superioară a dintelui pentru a-i restabili morfologia inițială.
Se pot realiza în țesutul dentar rămas (mulțumită unui preparat) sau se pot fixa într-un „bont protetic” metalic sau ceramic: pivotul, numit și stâlp. În acest caz, coroana nu este lipită, ci sigilată pe un stâlp care alunecă în rădăcina dintelui.
Exista mai multe tipuri de coroane in funcție de indicație, dar și de aspectul estetic și economic, oferit persoanei care necesită o coroană.
În cazul dintelui cu pivot dentar, această coroană este asociată cu un bont protetic fals: fixat, înșurubat sau plasat în rădăcină.
Care e diferența dintre un pivot și un implant dentar?
PIVOTUL DENTAR STABILIZAZĂ UN DINTE SLĂBIT!
Unele tratamente stomatologice pot slăbi structura dintelui, iar în unele cazuri e necesară extracția completă a dintelui.
În funcție de circumstanțe, se pot lua măsuri pentru limitarea impactului tratamentului: pivotul poate întări un dinte slăbit, în timp ce implantul dentar poate înlocui complet un dinte extras.
IMPLANTUL DENTAR ÎNLOCUIEȘTE UN DINTE LIPSĂ!
Uneori, dintele unui pacient poate fi atât de deteriorat încât medicul dentist nu are de ales decât să-l extragă.
Acest lucru nu înseamnă însă, că pacientul rămâne cu un dinte lipsă: implantul dentar îl poate înlocui, ceea ce va ajuta pacientul să-și recapete confortul, aspectul și funcționalitatea unui dinte natural și sănătos.
Dintele cu pivot și coroana implantului dentar sunt similare ca funcție, dar complet diferite din punct de vedere chirurgical.
Când e necesar un pivot dentar?
Trebuie avut în vedere faptul că un dinte tratat endodontic devine un dinte fragil, întrucât la înlăturarea cariilor dentare se pierde un anumit procent din țesutul dentar, uneori aproape 50%, (în special, la molari și premolari).
Se recomandă pivoți dentari în urma unor:
- carii dentare în stadii avansate;
- dinți uzați, slăbiți;
- traumatisme severe;
- malpoziție severă a dintelui;
- discromie severă.
Atunci când coroana naturală a dintelui este distrusă și nu mai poate fi reconstruită printr-o plombă, pivotul – devine elementul necesar de susținere a noii coroane dentare.
Astfel, în urma tratamentului, pacientul își va putea păstra și folosi dintele natural.
Care sunt tipurile de pivoți dentari?
Există mai multe moduri de a clasifica pivoții dentari:
După modulul lor de elasticitate:
- Rigid: sunt realizați din metal și diferite aliaje.
- Flexibil: cei din fibra de sticlă incearcă să imite compoziția dintelui.
După compoziția lor:
- Pivoții dentari metalici au o retenție mai mare, dar sunt mai agresivi și necesită teste de laborator;
- Pivoți ceramici;
- Pivoți din fibră de carbon: utilizați pe scară largă, deoarece reduc riscul de fractură a rădăcinii;
- Pivoți din fibră de sticla.
După metoda de preparare:
- Anatomici: sunt cei care au cea mai bună adaptare la canal;
- Prefabricați: există în diferite tipuri, dimensiuni și materiale.
Alegerea unui pivot sau altul depinde de necesitățile dintelui, atât timp cât tratamentul de canal se face corect, amplasarea unui stâlp este simplă, rapidă și fără durere pentru pacient.
În prezent, pivoții din fibră de sticlă sunt recomandați adesea de către medicii stomatologi, deoarece sunt rezistenți și oferă rezultate estetice foarte bune.
Care sunt componentele unui pivot dentar?
- Partea radiculară a pivotului este partea care rămâne fixată în interiorul canalului dentar, după ce a fost corect tratat și igienizat printr-un tratament endodontic. În acest sens, pot exista dispozitive protetice cu unul sau mai mulți pivoți radiculari.
2. Partea coronară a pivotului este de fapt continuarea părții radiculare și poate diferi ca formă și mărime, în funcție de poziția dintelui și de particularitățile fizionomice ale pacientului. Deoarece, are forma și mărimea unui dinte gata șlefuit, fiind turnat într-o singură bucată, acest dispozitiv protetic intră în categoria bonturilor artificiale.
Cum se aplică un pivot dentar?
Tratamentul cu un pivot dentar implică în primul rând, tratarea procesului carios și a infecției dentare (dacă e cazul).
Acest lucru se realizează prin îndepărtarea nervilor, a vaselor de sânge, igienizarea și închiderea canalelor dentare.
În funcție de starea în care se află dintele la momentul reconstrucției dentare:
- dacă dintele este parțial deteriorat, medicul îl va șlefui, îi va lua amprenta dentară, după care îi va construi noua coroană dentară;
- dacă dintele este afectat în proporție mare este necesară ancorarea în rădăcină a unui pivot pentru susținerea și stabilizarea noii coroane a dintelui.
Un tratament cu pivot dentar implică, de obicei, 2 vizite la cabinetul stomatologic.
În majoritatea cazurilor, medicul stomatolog urmează un anumit protocol pentru amplasarea unui pivot dentar, după tratamentul de canal, care poate consta în:
- Examen radiografic
- Evaluare clinică
- Pregătirea canalului unde va fi amplasat pivotul, lărgirea canalului.
- Testare
- Protocolul adeziv
- Cimentare
Factorii pe care medicul stomatolog îi ia în considerare atunci când plasează un pivot dentar vor fi: lungimea și diametrul acestuia, cantitatea de țesut rămasă și cantitatea de țesut necesar de restaurat.
Se va lua în calcul obținerea unui rezultat estetic și rezistent pentru dintele reconstruit cu ajutorul pivotului dentar.
În ce situații nu se poate utiliza pivotul dentar?
Prin apelarea la un pivot dentar medicul va restaura coroana grav avariată a unui dinte, iar pacientul se va putea bucura în continuare de dintele său natural, evitând extracția dentară.
Există și situații când acest lucru nu este posibil, atunci când:
- Dintele a dezvoltat diverse complicații sau afecțiuni, care nu mai pot fi tratate;
- Dintele se mișcă, este deja mobil, iar osul din jurul său s-a resorbit;
- Dintele a fost fracturat/rupt sub nivelul gingiei, iar rădăcina rămasă nu poate susține pivotul;
- Dintele nu a fost tratat endodontic (pe canal) sau a fost tratat incorect.
Care este prețul unui pivot dentar?
Reconstrucția unui dinte grav deteriorat cu ajutorul unui pivot dentar este mult mai ieftină decât cea a înlocuirii complete a dintelui, printr-un implant dentar.
Costul total al unei reconstrucții corono-radiculare cu pivot diferă de la un pacient la altul în funcție de particularitățile medicale și anatomice.
Prețul unui pivot la Clinica SyroDent poate fi consultat în lista de prețuri a clinicii noastre (secțiunea Endodonție).