20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Puntea dentară – tipuri, avantaje, preț

Publicat pe 29 octombrie 2021

Dacă ești în situația în care ai pierdut unul sau mai mulți dinți, puntea dentară poate fi o modalitate de recuperare rapidă a acestora.

Multe persoane se confruntă cu pierderea prematură a anumitor dinți consecutivi.

Dinții lucrează împreună. Dacă lipsește un dinte, dinții din apropiere se pot muta în spațiul gol. Dinții din maxilarul opus se pot deplasa, de asemenea, în sus sau în jos, spre spațiul lăsat liber.

Puntea dentară este o soluție eficientă și de lungă durată pentru restabilirea funcționalității și esteticii danturii.

Puntea dentara clasica

Ce este puntea dentară?

Puntea dentară este o lucrare protetică fixă care se recomandă de obicei pentru înlocuirea unor dinți lipsă sau pentru protecția unor dinți grav afectați.

O punte dentară este formată din 3 sau mai multe elemente, fiind fixată pe dinții naturali, sănătoși (dinți stâlpi) ai pacientului, aflați de o parte și de alta a spațiului edentat.

O altă modalitate de recuperare a dinților pierduți poate fi și implantul dentar, tratament care permite o recuperare complet funcțională, fără afectarea dinților învecinați.

Totuși, când implanturile nu pot fi o soluție permanentă pentru tratamentul pacientului, puntea dentară este o alternativă avantajoasă.

Câți dinți poate înlocui puntea dentară?

O punte dentară poate fi recomandată de către medicul dentist pentru înlocuirea unui număr limitat de dinți.

Asta deoarece, dacă distanța dintre dinții stâlpi este mai mare de 3-4 dinți lipsă consecutivi, atunci puntea poate provoca în timp, distrugerea dinților pe care se sprijină.

Astfel, pentru recuperarea unui număr mai mare de 3 dinți este necesară apelarea la alte metode de tratament, cum ar fi: implanturile dentare sau anumite tipuri de proteze dentare.

Există totuși o excepție și anume pierderea dinților incisivi (inferiori sau superiori), situație în care, puntea poate fi construită pe baza celor 2 canini.

Care sunt avantajele și dezavantajele punților dentare?

Tratamentul de restaurare printr-o punte dentară poate avea următoarele avantaje:

  • nu necesită vreo intervenție chirurgicală;
  • se realizează mult mai rapid;
  • asigură o estetică bună;
  • nu conferă disconfort, acomodarea cu puntea este rapidă și ușoară;
  • reface rapid funcția masticatorie;
  • nu necesită îndepărtare periodică pentru igienizare;
  • nu are contraindicații;
  • costă mult mai puțin decât tratamentul prin implanturi dentare.

Dezavantajele punților dentare pot fi reprezentate de faptul că:

  • dinții de susținere ai punții dentare (dinții stâlpi) trebuie șlefuiți, deci devitalizați;
  • va exista o solicitare crescută a dinților stâlpi după aplicarea punții dentare, dar și a țesutului gingival care îi înconjoară;
  • posibilitatea apariției sensibilității dentare la dinții stâlpi;
  • apariția afecțiunilor la dinții stâlpi poate compromite întreaga punte dentară.

Cum te poate ajuta o punte dentară?

Indiferent dacă ai un singur dinte lipsă sau mai mai mulți dinți, îți este afectată capacitatea de a mesteca corect alimentele, dar și estetica zâmbetului.

O punte dentară poate rezolva aceste probleme, având următoarele beneficii:

  • Redarea unui aspect natural gurii și zâmbetului;
  • Restabilirea capacității de a vorbi în mod normal, deoarece lipsa dinților poate împiedica pronunțarea corectă; 
  • Menținerea structurii faciale normale prin prevenirea pierderii osoase din maxilar la locul dintelui/dinților lipsă;
  • Restabilirea capacității de a mesteca eficient alimentele;
  • Prevenirea dinților adiacenți să se deplaseze în spațiul gol, ceea ce poate cauza probleme cu mușcătura și alte complicații.

Poate fi puntea dentară sprijinită pe implanturi?

Da, o punte dentară chiar este recomandat a fi construită pe implanturi, deoarece acestea oferă o susținere mai puternică decât dinții naturali.

Inserarea unui implant în spațiul dinților lipsă poate oferi stabilitate pentru un număr mai mare de coroane dentare, pacientul putând beneficia astfel, de o lucrare fixă care arată și se simte precum dantura naturală.

Implant sau punte - avantajele punții comparativ cu implantul dentar

  • spre deosebire de tratamentul prin implant dentar, puntea dentară nu are contraindicații;
  • poate fi o alternativă eficientă în cazul în care inserarea unui implant dentar nu poate fi posibilă din diverse motive;
  • este o opțiune de tratament mai ieftină și mai rapidă;
  • nu implică vreo formă de intervenție chirurgicală.

Care sunt tipurile de punți dentare?

Orice punte dentară este alcătuită din 3 părți:

  • coroanele dentare care sunt cimentate pe dinții stâlpi;
  • corpul punții compus din coroane care înlocuiesc dinții pierduți;
  • elementele de sprijin dintre coroanele de sprijin și corpul punții.

 

Puntea dentară clasică

Este modelul de punte dentară cel mai frecvent utilizat.

Acest tip de punte este compus dintr-o coroană dentară lipită atât de dinții din jur cu un dinte sau cu dinți falși între ele. Prin aceasta, coroanele dentare oferă puncte de ancorare, în timp ce dintele fals „recoltează” golul. 

Un avantaj principal al punților tradiționale este rezistența lor. Cu toate acestea, unul dintre dezavantaje este că necesită modificarea celor doi dinți adiacenți.

Puntea Cantilever

Puntea dentară Cantilever se abate ca structură de la punțile dentare tradiționale, folosind doar un singur dinte de ancorare. Nu este folosită la fel de frecvent ca alte tipuri de punți și adesea poate fi plasată doar spre partea din față a gurii. Punțile Cantilever nu sunt recomandate pentru partea din spate a gurii, deoarece pot solicita prea mult un singur dinte. Dacă o punte Cantilever poate fi amplasată în siguranță, aceasta poate economisi atât timp, cât și bani. 

Puntea Maryland

O punte lipită Maryland folosește aceeași structură ca o punte dentară tradițională, cu toate acestea, în loc să folosească coroane dentare ca ancore, se folosește un cadru metalic sau porțelan. Acest cadru elimină necesitatea modificării dinților adiacenți și este pur și simplu lipit de spate.

În esență, punțile lipite Maryland oferă o alternativă conservatoare și mai accesibilă decât punțile tradiționale. Cu toate acestea, rezistența lor depinde de rezistența adezivului, iar cadrele metalice pot provoca decolorarea dinților.

Puntea pe implanturi

Punțile dentare susținute pe implant utilizează aceeași structură ca și punțile tradiționale, însă sunt ancorate de implanturi dentare. Din acest motiv, această punte nu necesită dinți adiacenți și poate fi folosită pentru a acoperi goluri mari, cu mai mulți dinți lipsă. 

Implanturile dentare sunt cunoscute pentru rezistența, durabilitatea și capacitatea lor de a restabili funcționarea normală. Cu toate acestea, acest tip de punte dentară necesită o procedură de plasare mai invazivă și o perioadă de recuperare.

Aceste patru tipuri de punți dentare oferă pacienților cu dinții lipsă o varietate de opțiuni de restaurare. 

Punțile tradiționale și Maryland lipite pot fi utilizate în situațiile în care există dinți de ambele părți ale golului, punțile Cantilever pot fi utilizate în situații cu un dinte pe o parte a spațiului, iar punțile susținute pe implant pot fi utilizate atunci când există mai multi dinți lipsă adiacenți. 

În timp ce fiecare tip de punte dentară are propriile sale avantaje și dezavantaje, în cele din urmă doar un medic stomatolog te poate sfătui care tip de punte este cel mai potrivit pentru tine. 

Alegerea celei mai bune punți dentare este o punte către un zâmbet mai bun!

Din ce materiale se confecționează o punte dentară?

  1. Puntea metalo ceramică este o proteză fixă realizată din coroane care au baza din metal, acoperită de un strat din ceramică. Este o punte rezistentă în timp și ieftină, doar că nu oferă un aspect destul de estetic.
  2. Puntea ceramică este o punte ale cărei coroane sunt realizate exclusiv din ceramică. Nu se uzează și nu își schimbă culoarea în timp, fiind varianta cea mai estetică. Totuși, această punte este mai puțin rezistentă decât punțile metalo-ceramice sau din zirconiu, din acest motiv, este folosită mai mult în zona frontală.
  3. Puntea din zirconiu poate fi confecționată doar din zirconiu sau dintr-o bază de zirconiu acoperită de un strat de porțelan, care îi va oferi o estetică deosebită. Are o rezistență crescută, iar biocompatibilitatea zirconiului recomandă acest tip de punte pacienților cu sensibilitate la alte materiale.
  4. Puntea din material acrilic sau din plastic este un model de punte provizorie recomandată ca soluție temporară până la realizarea punții permanente. Are rezistență redusă, nefiind recomandat consumul alimentelor dure în timpul purtării.
  5. Puntea din metal are o rezistență ridicată, dar este considerată un model învechit de tratament, datorită aspectului inestetic și al altor dezavantaje.

Cât ține o punte dentară?

Durata de viață a unei punți dentare susținută de dinți stâlpi sănătoși este în general, de aproximativ 10 ani.

Datorită modificărilor osului de sub puntea dentară, care pot interveni în timp, este indicat ca puntea să fie înlocuită cu una adaptată nevoilor actuale ale pacientului.

În schimb, dacă puntea este construită pe implanturi, durata de viață va fi una mai mare, iar schimbul cu una nouă se va putea face foarte ușor.

Care este prețul pentru o punte dentară?

În general, prețul unei punți dentare poate depinde de mai mulți factori:

  • numărul dinților pierduți care necesită înlocuiți;
  • materialul din care este confecționată puntea;
  • apelarea sau nu la implanturi dentare pentru sprijinul punții.

 

Astfel, costul final al unei punți dentare este stabilit după consultul stomatologic și alegerea unui plan de tratament adecvat.

Pentru detalii personalizate te așteptăm la un consult stomatologic!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?