20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Tartrul dentar: cauze și tratament

Publicat pe 30 noiembrie 2021

Apariția de tartru dentar este foarte frecventă în rândul persoanelor de vârste diferite, chiar și la copii.

Ca medici specialiști în cadrul clinicii SyroDent by Dr. Adel Abboud ne dorim ca tu să știi ce anume cauzează apariția lui, cum poți să îl cureți eficient și cum îți putem fi noi de folos pentru menținerea unei igiene orale corecte, pe termen lung.

Scopul nostru este să ajutăm fiecare pacient să se bucure de un zâmbet sănătos, estetic și pe deplin funcțional. 

Însă, pentru a face acest lucru, trebuie să existe și angajamentul pacienților față de igiena orală, într-un mod constant.

Prin urmare, îți recomandăm să vizitezi periodic clinica dentară, pentru a menține o sănătate optimă a dinților și a gingiilor tale!

Echipa clinicii Syrodent by Dr. Adel Abboud

Tartrul

Ce este tartrul dentar?

Tartrul dentar - Detartraj cu ultrasunete

Cunoscut și sub numele de tartru sau piatră pe dinți, tartrul este o peliculă gălbui-verzuie de placă bacteriană calcifiată.

Placa bacteriană este o peliculă subțire (gălbuie), care se formează în mod constant la baza dinților, fiind alcătuită din resturi alimentare, salivă și microorganisme.

În placă se acumulează substanțe anorganice, în principal, săruri de calciu conținute în salivă.

Practic, dacă bacteriile care alcătuiesc biofilmul oral nu sunt îndepărtate eficient, acestea se vor întări, făcând loc tartrului dentar.

Acest proces de trecere de la placă bacteriană în tartru poate începe în aproximativ 20 de ore de la apriția plăcii, iar mineralizarea acestuia se finalizează după 2 saptămâni.

Cauzele formării tartrului pe dinți

Principala cauză a formării tartrului pe dinți este existența plăcii bacteriene.

Aceasta poate apărea din unul sau mai multe motive:

  • Igiena dentară incorectă sau neregulată;
  • Tulburări de metabolism;
  • Consumul de alcool sau de tutun;
  • Mestecarea alimentelor doar pe anumiți dinți;
  • Înghesuirile dentare sau poziția incorecta a anumitor dinți;
  • Utilizarea anumitor tratamente, în special a antibioticelor.

 

Dacă prin rutine de igienă dentară nu sunt eliminate complet resturile alimentare și placa bacteriană, bacteriile se vor calcifica, lăsând loc tartrului.

Tartrul de pe dinți acționează, în timp, prin deteriorarea structurilor dentare, provocând afecțiuni bucale de severitate diferită.

Pentru a îndepărta eficient tartrul dentar, este esențial să apelezi la tratamentul de igienizare profesională completă cu repetare o dată la 3 sau 6 luni, la recomandarea medicului specialist.

Îți poți curăța dinții de tartru singur?

Sigur ai citit pe internet nenumarate sfaturi pentru eliminarea tartrului dentar, dar niciunul nu ți-a fost complet eficient în practică.

De fapt, în multe cazuri, acele remedii casnice pot avea un efect foarte negativ asupra sănătății dinților tăi.

Asta deoarece, odată format pe suprafața dinților, tartrul este imposibil de îndepărtat prin tehnici de igienă dentară la domiciliu.

Clătirile cu oțet, bicarbonat de sodiu, lămâie, sare sau peroxid de hidrogen sunt complet contraindicate pentru sănătatea ta orală. Toate aceste produse afectează suprafața dinților, făcându-i mai sensibili și permițând bacteriilor orale să pătrundă mai ușor în ei. 

Fiind placă bacteriană calcificată, este esențial să apelezi instrumente profesionale de curățare dentară, disponibile în cabinetul stomatologic, deoarece acestea asigură îndepartarea corectă a tartrului de pe suprafața dinților.

Prin urmare, sfatul specialiștilor în stomatologie este evitarea remediilor casnice de curățare a danturii de tartru și apelarea la serviciile medicale moderne de detartrare, prin detartrajul cu ultrasunete.

Totodată, medicul dentist îți va recomanda și produse speciale de curățare dentară, cum ar fi paste de dinți sau apă de gură.

Ce consecințe poate avea existența tartrului asupra dinților?

Acestea sunt câteva dintre consecințele tartrului oral:

  1. Cariile dentare: tartrul permite slăbirea treptată a smalțului dentar, lucru facilitează formarea cariilor. Prin urmare, este recomandată mărirea rutinelor de curățare dentară acasă și la cabinetul stomatologic. Scopul este acestora este chiar evitarea cariilor și a obturațiilor dentare.
  2. Patologiile parodontale: o altă consecintă a tartrului asupra dinților este favorizarea apariției bolilor parodontale. Acestea sunt patologii infecțioase, cauzate de bacterii orale care nu au fost eliminate corespunzător din gură. Bolile parodontale se dezvoltă în două faze:

 

GINGIVITA: aceasta este faza inițială a patologiei parodontale. În acest moment, boala este reversibilă, simptomele incluzând umflarea și sângerarea gingiilor.

PARODONTITA: apare dacă nu este remediată gingivita. În această fază a patologiei parodontale, structurile osoase bucale încep să fie compromise, ceea ce poate duce la pierderea dinților.

  1. Estetica dentară: consecința vizibilă a tartrului asupra dinților. Culoarea sa gălbuie face ca zâmbetul să pară murdar și lipsit de viață. În unele cazuri, piatra dentară tinde să prezinte o culoare maro foarte neplăcută.

Tratament pentru îndepărtarea tartrului dentar

Pentru a îndepărta tartrul dentar, trebuie cunoscut faptul că există două tipuri de tartru: tartru supragingival și tartru subgingival. 

Primul este prezent doar pe suprafața dintelui, iar cel din urmă se află și sub linia gingiei.

În funcție de tipul de tartru, tratamentele pentru eliminarea acestor depozite de placă bacteriană pot varia.

  • Curățarea dentară profesională (profilaxie dentară) – este o curățare efectuată de către medicul dentist, în cabinetul stomatologic, folosind treptat instrumente și tratamente specifice, cum sunt:
    1. Detartrajul cu ultrasunete – procedură ultra modernă, neinvazivă și nedureroasă, prin care medicul stomatolog îți va curăța întreaga dantură de tartru cu ajutorul unui aparat de detartraj. Acesta va emite vibrații de înaltă frecvență care vor sparge piatra dentară, eliminând inclusiv tartrul subgingival.
    2. Periajul profesional – este un tratament aplicat imediat după detartraj, prin care, medicul stomatolog va folosi periuțe și paste de dinți speciale pentru a netezi eventualele suprafețe dentare, rămase abrazive în urma detartrajului.
    3. Air flow-ul dentar – este a treia etapă a igienizării dentare profesionale și constă în efectuarea unui duș bucal, printr-un dispozitiv special, care eliberează un jet puternic de aer, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu între suprafețele dentare.
Procedura detartrare - Detartrajul cu ultrasunete
            Detartraj cu ultrasunete
Rezultatul: dinții tăi vor fi perfect curățați de placă bacteriană și de tartru, gingiilor le va fi stimulată circulația și vei simți întreaga dantură curată și împrospătată!
  • Chiuretajul dentar: este o tehnică profesională de curățare dentară profundă. 

De obicei, se recomandă această procedură pentru a îndeparta tartrul de pe dinți, atunci când există o boală parodontală instalată sau pacientul prezintă deja pungi parodontale. 

Acest tratament se efectuează sub anestezie locală, iar prin răzuire și rindeluire radiculară se va igieniza zona, îndepărtând tartrul subgingival. 

Sensibilitatea dentară este un efect secundar frecvent după chiuretaj, însă este temporară, nu trebuie să îți faci griji.

Cum poți preveni tartrul dentar?

Pentru curățarea eficientă de tartru și placă dentară este recomandată doar apelarea la soluțiile medicale existente în cabinetul stomatologic.

În cadrul clinicii SyroDent By Dr. Adel Abboud vei avea posibilitatea să beneficiezi de procedura completă de igienizare profesională, dar și de chiuretaj dentar dacă este cazul.

Echipa de medici stomatologi este una experimentată, capabilă să îți ofere tot sprijinul de care ai nevoie, indiferent de situația cu care te confrunți.

Iată, câteva întrebări pe care poți să i le adresezi medicului dentist în legătură cu prevenția tartrului dentar și menținerea sănătății orale:

  • Care este cel mai bun mod de a preveni și de a scăpa de placa bacteriană?
  • Cum îmi pot reduce riscul de carii și boli gingivale?
  • Ce modificări ar trebui să fac pentru a reduce placa?
  • Ce ar trebui să caut într-o periuță de dinți, pastă de dinți și apă de gură?
  • Cât de des ar trebui să fac curățări dentare?
  • Ar trebui să mă uit la semne de complicații?
De reținut!
  • Toată lumea are bacterii bucale care provoacă placă dentară, însă, cu o igienă orală adecvată, poți elimina placa și poți preveni problemele dentare grave.
  • Deoarece placa poate provoca carii, tartru și boli ale gingiilor, sunt recomandate controalele dentare regulate; dacă placa și cariile dentare nu sunt detectate și rămân  netratate, poți dezvolta o infecție dureroasă care necesită tratamente mai complicate.
 
Pentru menținerea sănătății dentare și a gingiilor, nu ezita să ceri întotdeauna sfatul medicului dentist!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?