Cariile dentare
Cariile dentare reprezintă în prezent, cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial.
Cariile nu dispar de la sine și nu pot fi tratate la acasă, decât prin tratament specializat, efectuat de către un medic dentist în cabinetul stomatologic.
Tratamentul unei carii dentare implică o adevărată artă și pricepere a medicului, prin: curățarea corectă a țesutului dentar afectat și umplerea cavității rămase printr-o plombă dentară.
Obiectivul fiecărui tratament de odontoterapie constă în tratarea eficientă a cariilor dentare și evitarea complicațiilor acestora pe termen cât mai lung.
Clinica SyroDent by Dr. Adel Abboud dispune de o echipă specializată și experimentată de medici stomatologi, care te vor ajuta să eviți efectele negative ale cariilor, prin tratamente moderne și aparatură de ultimă generație.
Ce sunt cariile dentare?
CARIA DENTARĂ este o distrugere a smalțului și apoi a dentinei dinților prin formarea unei cavități în interiorul dinților. Este cauzată de bacterii prezente în mod natural în gură și susținută de consumul de zahăr, băuturi acidulate sau de o igienă orală deficitară.
O carie lăsată netratată va progresa, până va ajunge în pulpa dentară și va distruge dintele. Poate afecta orice dinte, inclusiv caninii, incisivii sau molarii.
Carierea este distrugerea treptată a dintelui de către bacterii, care transformă reziduurile alimentare în substanțe acide, atacând astfel, smalțul dinților. Acești germeni se înmulțesc în placa dentară și demineralizează smalțul și dentina.
Cariile dentare se dezvoltă întotdeauna de la exterior spre interiorul dintelui. Ajungând la pulpa dentară vor provoca durere și abces dentar.
Funcțiile și structura unui dinte
Funcția principală a dinților este de a mesteca corect mâncarea, contribuind la o digestie sănătoasă. Dar, dinții au un rol și în vorbire, în echilibrul coloanei vertebrale, precum și în estetica zâmbetului sau susținerea obrajilor și a buzelor.
Dinții sunt implantați în maxilar (maxilarul superior) și în mandibula (maxilarul inferior).
Acestea sunt formate din 2 părți separate, astfel:
- partea vizibilă, numită coroană;
- porțiunea localizată în gingie, alcătuită din una sau mai multe rădăcini și care este fixată în osul alveolar prin ligamentului alveolar-dentar.
Coroana este acoperită cu smalț care formează o coajă de protecție. Smalțul, format din minerale, este cel mai dur țesut din corpul uman. Are o grosime definitivă în timpul erupției dintelui, dar compoziția sa poate fi modificată de salivă.
Sub acest smalț se află dentina, care constituie corpul dintelui; este de culoare galbenă, mai moale decât smalțul și conține terminații nervoase.
Pulpa dentară (nervul dintelui) este situată în centrul dinților, fiind elementul viu care conține vase de sânge și nervi.
Dinții sunt susținuți de parodonțiu care este format din 4 elemente:
- osul alveolar – care înconjoară și susține dintele;
- ligamentul alveolo-dentar (numit parodonțiu) – situat între rădăcina dintelui și osul alveolar (are rol de absorbție a șocurilor);
- gingia – fină și subțire, bogată în vase de sânge, care acoperă osul alveolar;
- cimentul – un țesut puternic care acoperă rădăcinile dinților și permite rădăcinilor să se atașeze de ligamentul alveolo-dentar.
De ce apar cariile dentare?
Cariile dentare sunt cauzate de o combinație de mai mulți factori:
- Igiena orală insuficientă;
- Lipsa salivei;
- Consumul de medicamente sau droguri;
- Deficitul de fluor (fluorul protejează eficient împotriva cariilor);
- Consumul excesiv de cafea și / sau alcool și zahăr.
Bacteriile din placa dentară se hrănesc cu zaharuri pentru a produce acid, care va ataca straturile dure ale dintelui, provocând o carie în dinte.
Dacă acest lucru nu este tratat, bacteriile continuă să străpungă și să distrugă dentina care protejează pulpa. Cu cât sunt mai multe bacterii în contact cu zaharurile, cu atât este mai mare riscul apariției cariilor.
Ce factori favorizează dezvoltarea cariilor?
- Placa dentară – este un strat format din proteine salivare, deșeuri alimentare (zahăr și acizi) și bacterii. Această acoperire albă lipicioasă se depune pe suprafața dinților și a gingiilor.
Bacteriile se înmulțesc și determină densificarea plăcii dentare care, prin calcifiere se transformă în tartru. Unele bacterii, cum ar fi streptococcus mutans, produc acizi din zahăr. Atacând dinții, acizii determină dezvoltarea cariilor. Tartrul este, de asemenea, responsabil pentru o inflamație a gingiilor numită gingivită, care slăbește dinții.
Placa dentară poate fi îndepărtată cu ușurință prin spălarea dinților, în mod regulat, cel puțin de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor (conținut adecvat vârstei). Pentru copiii supuși tratamentului ortodontic, periajul dentar ar trebui să fie deosebit de atent, din cauza riscului crescut de apariție a cariilor.
- Gustările și zaharurile (dușmanii dinților)
Bacteriile se hrănesc cu zaharuri pentru a se înmulți. Zahărul este, prin urmare, inamicul numărul unu al dinților, în special zaharoza (zahăr pudră) și zahărul industrial găsit în prăjituri, băuturi răcoritoare și cofetărie.
Pentru a evita cariile, se recomandă evitarea consumului excesiv de zaharuri, mai ales în afara meselor.
- Fragilitatea dinților
Unele persoane au dinți mai fragili, care sunt susceptibili la degradare: smalțul poate fi subțire, slab mineralizat și mai puțin rezistent la acizii din placa dentară.
Dinții pot fi crescuți într-un unghi dificil sau pot fi prost poziționați. Astfel, rețin mai ușor resturile alimentare, devenind mai expuși la atacurile acide ale bacteriilor și ale cariilor dentare.
- Existența unor boli cronice sau administrarea medicamente
Saliva are un rol protector, astfel:
- neutralizează aciditatea gurii;
- repară micro-alterările smalțului dinților;
- curăță dinții;
- protejează țesuturile gurii;
- are rol antibacterian și antifungic (împotriva ciupercilor).
Anumite boli cronice sau autoimune, dar și administrarea pe termen îndelungat a unor tratamente medicamentoase pot scădea secreția salivară.
Astfel, saliva nu mai poate acționa împotriva acidității gurii, lucru care va determina apariția cariilor dentare sau a gingivitei.
E important să discuți cu medicul tău stomatolog despre afecțiunile tale și să adopți o igienă orală sporită, în acest caz.
Simptome și diagnosticul corect al cariilor dentare
Cariile dentare pot evolua timp de câteva săptămâni sau luni fără a provoca durere.
Primele simptome ale cariilor dentare sunt sensibilitatea la o modificare a temperaturii pe dinte, o pată (punct negru) și uneori un gust rău în gură.
Atunci când dentina (pulpa din interiorul dintelui) este atacată, apar dureri, moderate sau foarte ascuțite, în funcție de caz.
Diagnosticul corect poate fi pus doar de către medicul stomatolog, în urma consultului și a verificării unei radiografii digitale panoramice sau retroalveolare.
Tipuri de carii dentare
Orice carie progresează treptat, pe parcursul mai multor săptămâni.
În funcție de localizare și gradul de afectare al dintelui, cariile dentare pot fi clasificate astfel:
Carii pe suprafața de contact a dinților (fosete)
Carii pe suprafețele laterale ale dinților;
Carii ocluzale (apărute pe suprafața de contact a dinților și a molarilor);
Carii interdentare;
Carii secundare (apar pe suprafața sub obturațiile vechi);
Carii pe rădăcina dinților (ca urmare a retracțiilor gingivale).
Evoluția cariilor dentare
O carie dentară afectează inițiaI, doar smalțul dintelui și nu produce durere sau sensibilitate dentară. Depistarea și tratarea cariei în acest caz este cea mai recomandată.
Dacă nu este tratată, va ajunge la dentină, cauzând sensibilitate la cald și la rece.
Când caria ajunge la pulpa dentară, adică la partea internă a dintelui, apare o durere ascuțită și persistentă. Tratamentul și refacerea canalului radicular sunt esențiale pentru a evita extracția dintelui.
Când infecția se răspândește de la pulpa dentară la rădăcina dintelui, se poate forma un abces dentar, provocând o durere ascuțită, palpitantă. În aceste cazuri, medicul poate recomanda antibiotice și va drena puroiul abcesului dentar pentru a elimina toate urmele de infecție. Un abces dentar trebuie tratat urgent, deoarece poate duce la complicații grave, cum ar fi septicemia.
Complicațiile cariilor dentare
Cariile dentare pot avea complicații atât pentru dinți, cât și pentru starea generală de sănătate sau de estetică dentară.
Pot provoca dureri bruște și continue, uneori violente, în dinți și maxilar, abcese (uneori însoțite de febră și umflături ale feței), respirație urât mirositoare, dar și pierderea dinților cariați, dificultăți de mestecat alimente și dificultăți de pronunție.
În cele mai grave cazuri, există riscul de septicemie letală.
Pentru a evita complicațiile cariilor dentare, este recomandat să consulți un medic dentist cel puțin o dată pe an.
Prin controalele stomatologice regulate îți vei putea detecta toate cariile aflate în stadii incipiente.
Cu cât o carie este depistată mai devreme, cu atât tratamentul acesteia va fi mai simplu și mai puțin costisitor!
Cariile la copii
Apariția cariilor dentare la copii este deseori asociată cu apariția dinților permanenți ai micuților.
Specialiștii în pedodonție recomandă ca primul control stomatologic al copiilor să fie efectuat în jurul vârstei de 1 an, odată cu apariția primilor dințișori, pentru a preveni orice problemă dentară.
Dacă copilul dezvoltă carii dentare grave sau mai puțin profunde, înainte de apariția dinților permanenți sunt mari șanse ca problemele dinților de lapte să afecteze și sănătatea dinților permanenți.
Practic, dacă dintele de lapte este afectat de o carie dentară va genera probleme și noului dinte permanent.
Așadar este important ca micuții să beneficieze de vizite la medicul specialist pedodont, din timp, înainte de apariția durerilor dentare.
Cariile de biberon, apariția cariilor la copiii de 2-4 ani
Utilizarea biberonului când copilul adoarme (sau utilizarea acestuia între hrăniri în timpul zilei), poate determina dezvoltarea mai multor carii foarte timpurii.
Asta deoarece, când copilul adoarme cu biberonul, laptele, sucul de fructe sau băutura zaharată rămâne în gură, lăsând dinții de lapte în contact cu lichidul zaharat. Saliva, care scade în producție în timpul somnului, nu își mai poate face treaba de a curăța dinții.
Astfel, procesul cariilor se dezvoltă rapid: începând cu incisivii superiori, apoi se răspândește la ceilalți dinți de lapte. Dinții se înnegresc sau sunt sunt slăbiți și se fracturează ușor. Pierderea lor timpurie are un impact asupra capacității copilului de a mânca și are consecințe asupra dezvoltării dinților permanenți.
Ce poți face pentru a-ți proteja copilul?
- Nu lăsa copilul să adoarmă cu biberonul în gură! Asta pentru că: atât laptele matern cât și laptele praf conțin zahăr, care rămas în guriță o perioadă îndelungată va favoriza apariția afecțiunilor dentare timpurii.
- Nu prelungi alăptarea și nu lăsa copilul să adoarmă în timpul alăptării!
Efectele negative ale cariilor de biberon le pot produce micuților mai târziu: carii la dinții de lapte, căderea timpurie a dinților de lapte, eruperea incorectă a dinților permanenți, dureri sau probleme la vorbire.
Tratamentul cariilor dentare
Există 4 moduri de a trata profesional cariile dentare.
Aceste tratamente, efectuate de un dentist, pot ajuta la tratarea leziunilor cauzate de cariile dentare.
- Plombele dentare
Plombele sunt cea mai comună formă de tratament pentru caria dentară.
Dentistul străpunge zona / zonele afectate ale dintelui, îndepărtează partea dintelui afectată de carie și umple spațiul gol cu un materialul dentar adecvat. Există diferite tipuri de materiale care pot fi utilizate, în funcție de zona în care s-a produs degradarea.
Cimentul dentar compozit, cel mai popular material de umplere din țările dezvoltate, oferă o paletă largă de culori pe care stomatologii le pot folosi pentru a repara deteriorarea cavității pe dinții vizibili atunci când zâmbești. În cazul dinților din spate, unii stomatologi preferă să utilizeze alte materiale de umplere dentară care sunt mai rezistente.
- Coroanele dentare
Coroanele dentare sunt o altă opțiune disponibilă pentru stomatologi pentru tratarea cariilor dentare. Cu toate acestea, ele sunt utilizate numai atunci când o mare parte a dintelui este distrusă de boală. Când cariile dentare necesită umpluturi mari, dintele este mai predispus la crăpături și în cele din urmă se rupe. Medicul dentist va încerca să recupereze dintele rămas, să îl repare și, în cele din urmă, să îl acopere cu o coroană din aliaj sau porțelan.
Când cariile dentare progresează prin smalț și se așează în centrul dintelui, acesta poate chiar să adâncească și să deterioreze nervii, care se află în rădăcină. Medicul va elimina nervul deteriorat sau mort împreună cu țesutul din vasele de sânge din jur (pulpa) și va umple zona cu o plombă de canal.
Ulterior, medicul va plomba dintele sau va aplica o coroană dentară, pentru ca dintele să îți continue funcția normală, chiar dacă nu mai dispune de nervul dentar natural.
- Extracție dentară
În unele cazuri, dintele poate fi prea deteriorat pentru a fi reparat și ar trebui extras dacă există riscul răspândirii infecției în osul maxilarului.
Extracția unor dinți poate afecta alinierea restului de dinți din gură, de aceea se recomandă introducerea unei proteze parțiale, a unei o punți sau unui implant în aceste zone edentate.
Cum poți preveni apariția cariilor dentare?
Prevenirea cariilor dentare începe cu o igienă orală realizată corect!
„Deoarece, zahărul este inamicul numărul unu al dinților este recomandat să evităm consumul excesiv al: băuturilor prea dulci, siropurilor, sucurilor de fructe ș.a. pentru că bacteriile se hrănesc cu zaharuri pentru a se înmulți, iar un consum frecvent al dulciurilor va declanșa apariția cariilor mai des. Totodată, persoanle care fumează sau au diverse suferințe cronice sunt mai predispuse în a dezvolta afecțiuni dentare, de aceea, noi le recomandăm să vină la un control stomatologic, cel puțin o dată la 6 luni.”
Dr. Adel Abboud – Medic specialist în Stomatologie generală cu competențe în Chirurgie orală, Implantologie și Estetică dentară
Totodată, respectarea următoarelor practici și recomandări medicale, pot contribui la o igienă orală sporită și la evitarea apariției cariilor dentare:
- O vizită regulată la dentist va detecta cariile dentare și o va trata într-un stadiu incipient.
- Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, de preferință după fiecare masă!
- Periază mai întâi dinții superiori, apoi pe cei inferiori!
- Folosește mișcări circulare pentru a spăla dinții, mergând de la gingie la dinte!
- Așează periuța de dinți pe o diagonală, astfel încât, perii să fie înclinați spre rădăcina dinților și rotește peria cu 45 de grade pe țesutul gingival!
- Periază dinții de sus în jos, NU peria niciodată pe orizontală!
- Periază interiorul fiecărui dinte, de jos în sus!
- Schimbă periuța de dinți în mod regulat: profesioniștii recomandă schimbarea periuței de dinți, aproximativ la fiecare 3 până la 6 luni!