20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Abcesul dentar, cauze și tratamentul corect

Publicat pe 27 ianuarie 2021

Abcesul dentar sau tradițional „puroiul la dinți” este o infecție localizată în jurul dinților sub forma unor pungi mici de puroi.

Un abces dentar este însoțit de simptome moderate sau foarte supărătoare, ca: febră, dureri locale și de cap, umflarea feței sau sensibilitate dentară. 

Cauza principală a unui abces dentar este o infecție bacteriană, care în majoritatea cazurilor este produsă de o carie netratată la timp.

Abcesul poate afecta în aceeași măsură atât adulții, cât și copiii, iar apariția sa necesită tratament urgent la cabinetul stomatologic.

Abces dentar masea

Simptome abces dentar

Durerea intensă și profundă, care apare la dintele afectat și se extinde constant în primele ore de la apariția sa este primul simptom al abcesului dentar.

Aceasta se poate extinde și către: dinții vecini, urechi sau maxilare.

Abces dentar cu eruptie punga puroi

Iată, care sunt după caz și celelalte simptome ale prezenței unui abces dentar:

 

  • Durere mare și sensibilitate dentară la masticație;
  • Sensibilitate la cald în apropierea dintelui afectat;
  • Febră sau frisoane;
  • Gingii roșii și inflamate;
  • Apariția pungii (săculețului de puroi) în jurul dintelui afectat;
  • Umflarea și înroșirea feței în jurul dintelui afectat;
  • Durere de cap care se extinde odată cu schimbarea poziției la orizontală;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Gust amar;
  • Decolorarea dinților afectați de infecție sau mișcarea acestora;
  • Umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului;
  • Slăbiciune a organismului și o stare generală proastă.

 

În anumite cazuri severe de infecții dentare se pot întâlni și spasme musculare la nivelul maxilarelor.

Anumite forme ale abcesului dentar se manifestă mai puțin agresiv, lucru care lasă impresia pacienților că infecția a trecut de la sine.

Și în aceste cazuri vizita la medicul stomatolog e absolut necesară, deoarece, abcesul poate trece prin diverse faze de remisie și reactivare, fără simptome deranjante. 

Dacă existența factorilor patogeni nu este anulată, infecția se poate răspândi oriunde în organism, determinând infecții la alte organe.

Tipuri de abces dentar

Un abces dentar apare de obicei, în funcție de localizarea bacteriilor care îl provoacă, putând fi clasificat în 3 forme, astfel:

  • Abces parodontal – se manifestă sub forma unei pungi parodontale și poate apărea ca urmare a bolii parodontale (parodontozei) sau ca urmare a unor leziuni gingivale, care au permis acumularea bacteriilor și inflamarea gingiilor între țesutul de la rădăcina dintelui și baza acestuia.

Abces parodontal

  • Abces gingival sau puroiul la gingie – este localizat la nivelul gingiilor și al țesuturilor moi din cavitatea bucală. Apare ca urmare a unor resturi alimentare, care nu au fost îndepărtate la timp, provocând acumularea bacteriilor nocive și erupția infecției dentare.

Abces gingival

  • Abces periapical – este localizat în vârful rădăcinii dentare, fiind afectată și pulpa dentară în acest caz. Este consecința unei carii profunde, care a favorizat pătrunderea infecției bacteriene în interiorul dintelui, până în vârful rădăcinii acestuia; netratată, această infecție se poate extinde și la osul alveolar.

Abces periapical

Concluzie: un abces dentar este provocat de pătrunderea bacteriilor în interiorul gingiilor, dinților sau al spațiilor interdentare ca urmare a igienei deficitare, a bolilor parodontale sau a cariilor avansate, care nu au fost tratate corespunzător.

Controalele periodice la cabinetul stomatologic pot preveni apariția infecțiilor dentare și te vor scăpa de simptomele neplăcute ale acestuia.

Cauzele apariției unui abces dentar

Pe lângă cele menționate, un abces dentar poate avea ca și cauze anumiți factori, care favorizează apariția și dezvoltarea sa, cum sunt:

  • Afecțiunile parodontale;
  • Cariile profunde;
  • Traumatismele dentare;
  • Pierderea dinților;
  • Igiena orală precară;
  • Alimentația bogată în zaharuri.

 

Puroiul la dinte este consecința unuia dintre acești factori/afecțiuni, manifestându-se în una din cele 3 forme menționate mai sus (dacă nu sunt identificați și tratați la timp, de către medicul stomatolog).

Abcesul dentar la copii

Abcesul dentar este o afecțiune des întâlnită și în rândul copiilor, în special sub forma abcesului gingival.

Părinții trebuie să recunoască abcesul dentar și necesitatea tratării acestuia cât mai urgent posibil.

„În cazul copiilor abcesul se manifestă ca o zonă cu puroi interdentar, care este de fapt o reacție a organismului împotriva infecției. Părinții trebuie să cunoască faptul că o infecție de acest tip nu se vindecă de la sine și se poate extinde la maxilar, gât, cap sau la alte părți ale corpului copiilor.

Din fericire, simptomele unui abces dentar la copii sunt ușor de depistat, incluzând dureri orale, febră și umflături faciale.

Pentru un diagnostic corect și un tratament de specialitate, corespunzător vârstei copilului dumneavoastră este recomandat să cereți sfatul unui medic stomatolog, încă de la primele simptome.”

Dr. Roxana Abboud – medic stomatolog

Deoarece, originea unui abces dentar este întotdeauna bacteriană, tratamentul va consta în depistarea și înlăturarea cauzei infecției, urmat de drenajul acumulării de puroi.

Copiii mici vor avea nevoie de ajutor pentru menținerea unei igiene orale adecvate, părinții fiind sfătuiți să verifice periodic dantura copiiilor, pentru a depista din timp eventualele afecțiuni dentare ale acestora.

Cum se tratează un abces dentar?

Tratamentul unui abces dentar necesită în primul rând prezentarea cât mai urgentă la medicul stomatolog, imediat după apariția primelor simptome.

Este important de știut că un abces dentar nu se vindecă singur!

În anumite cazuri severe poate provoca septicemia, o infecție gravă a întregului organism, care îți poate pune viața în pericol.

Medicul stomatolog îți va recomanda, în urma investigațiilor medicale, un tratament cu antibiotice specifice infecției de care suferi.

În funcție de tipul abcesului, de localizarea sa și de severitatea infecției tratamentul unui abces dentar va include:

 

  • Stoparea infecției și stabilizarea zonei afectate;
  • Conservarea dintelui afectat;
  • Prevenirea apariției complicațiilor.

 

Tratamentul abcesului dentar include în primul rând realizarea unui tratament endodontic (de canal dentar), realizat de către medicul endodont, cu experiență în tratarea cazurilor de acest gen.

Tratamentul specific, aplicat de către medic în cadrul cabinetului stomatologic, include 3 etape:

 

    1. INCIZIA și DRENAJUL PUROIULUI – pentru a fi îndepărtat orice rest de țesut bolnav. Drenajul puroiului se realizează printr-o incizie în țesutul gingival sau printr-o intervenție chirurgicală pe canal.
    2. TRATAREA CANALELOR RADICULARE – este necesară în special în cazul abceselor localizate în interiorul dinților. Drenarea puroiului se realizează în acest caz cu ajutorul unui burghiu, cu care, medicul va găuri țesutul afectat al dintelui, eliberând ulterior, puroiul acumulat în interior.
    3. OBTURAȚIA DE CANAL – realizată pentru conservarea dintelui și reconstrucția acelei părți, afectate de caria dentară.

 

În anumite cazuri în care, dintele este afectat în proporție mare și nu mai poate fi salvat printr-o formă de tratament stomatologic, medicul va recomanda EXTRACȚIA acestuia.

După tratamentul aplicat local, medicul stomatolog îți va recomanda și un tratament medicamentos, pentru a-ți asigura o recuperare ușoară și a preveni eventualele complicații.

Despre abcesul dentar: Dr. Roxana Abboud - Clinica SyroDent

Care este forma cea mai întâlnită de abces dentar?

Pacienții se prezintă la cabinetul nostru mai des, cu forme ușoare sau acute de abces periapical, datorat în special cariilor avansate, care nu au fost tratate la timp sau care nu au răspuns tratamentului endodontic inițial. Abcesul dentar este o afecțiune des întâlnită în rândul pacienților de diferite vârste, din păcate.

Foarte multe persoane întârzie să ajungă la dentist, deși prezintă dureri mari. Ce le recomandați pacienților în acest caz?

Simptomele unui abces dentar se pot manifesta diferit de la o persoană la alta, într-un anumit interval de timp. Adevărul este că un abces dentar, indiferent de felul cum se manifestă, este o urgență stomatologică și noi tratăm întotdeauna cu prioritate aceste cazuri medicale.

Un abces dentar este o infecție localizată în interiorul dinților, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcadă și care netratată se poate extinde la alte organe din corp.

Le recomand tuturor persoanelor care au simptome să se prezinte cât mai repede la un control stomatologic pentru că, o infecție tratată la timp îi va proteja de multiplele complicații grave, pe care abcesele dentare le pot provoca în organism.

Cum putem ameliora durerile unui abces dentar până ajungem la cabinetul stomatologic?

Pentru tratamentul abcesului dentar vom prescrie antibiotice specifice tipului de infecție.

Până să ajungă la cabinet e important ca pacientul să evite mestecarea alimentelor dure, în special, pe partea cu dintele afectat. Este recomandată utilizarea unei periuțe cu peri moi pentru asigurarea igienei și clătirea zonei afectate cu o apă de gură ce conține clorhexidină.

Pentru ameliorarea durerilor sunt recomandate cu aprobarea medicului de familie antiinflamatoarele nesteroidiene, datorită efectului lor antiinflamator. Trebuie administrate totuși, cu prudență persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale.

Ce se recomandă în cazul unui abces dentar apărut în perioada sarcinii?

Întotdeauna, recomandarea noastră a medicilor este ca problemele ce țin de sănătatea orală să fie tratate înainte de o sarcină, tocmai pentru a preîntâmpina apariția complicațiilor în perioada sarcinii. Un abces dentar pe parcursul sarcinii este o afecțiune cu riscuri pentru că infecția poate ajunge în sânge, răspândindu-se în organism.

Dacă în afara unei sarcini putem recomanda tratamentul cu antibiotice pentru abcesul dentar de tip amoxicilina, penicilina, cefalexina pe parcursul sarcinii, viitoarea mămică poate primi antibiotic, doar după consultul și recomandarea medicului obstetrician, cu precauție, de obicei, doar în al doilea trimestru de sarcină.

În primul trimestru al sarcinii nu este recomandată administrarea antibioticelor, deoarece au loc cele mai importante procese fiziologice de dezvoltare a fătului, iar în ultimul trimestru este dificilă tratarea anumitor gravide pe scaunul stomatologic, datorită evoluției sarcinii.

Dr. Roxana Abboud – Medic stomatolog

Dr. Roxana Abboud - Stomatologie generală, Endodonție, Pedodonție

Complicațiile abcesului dentar

Un abces dentar care nu este tratat la timp poate conduce la pierderea prematură a dintelui, însă, poate provoca și alte complicații moderate sau grave, precum:

  • Sinuzita maxilară;
  • Chistul dentar;
  • Osteomielita (infecție osoasă, datorată extinderii pe cale sangvină a bacteriilor cauzatoare de abces dentar);
  • Septicemia (infecție generală a organismului, datorată de extinderea și înmulțirea bacteriilor în sânge);
  • Endocardita (afecțiune care se localizează în țesutul inimii, datorită migrării bacteriilor);
  • Mediastinita (inflamația țesuturilor din mediastin);
  • Angina Ludwig (infectarea zonei sublinguale);
  • Formarea de cheaguri la nivelul sinusurilor;
  • Declanșarea abcesului cerebral;
  • Pneumonie.

 

În cazul în care te confrunți cu simptome ale unui abces dentar e necesar să te prezinți de urgență la un cabinet stomatologic.

O parte dintre aceste complicații pot fi tratate cu succes prin administrarea de antibiotice sau prin intervenții chirurgicale specifice, însă, în unele cazuri acestea pot fi fatale.

Ce poți face pentru a evita un abces dentar?

Abcesul dentar apare ca urmare a unor afecțiuni dentare neglijate, a consumului de alimente dure-ascuțite sau a existenței unor boli ale gingiilor.

Pentru a evita apariția puroiului la dinte sau la măsea e importantă respectarea unor reguli de bază, necesare în menținerea întregii sănătăți bucale:

 

  • Igiena orală zilnică: periajul dentar de minim 2 ori/zi, folosirea apei de gură și a aței dentare.
  • Controale periodice la medicul stomatolog: o dată la 6 luni sau o dată la 3 – 4 luni pentru persoanele care suferă de boli parodontale.
  • Evitarea consumului excesiv de alimente dulci sau de băuturi acidulate.
  • O atenție și o grijă deosebită față de sănătatea orală, în cazul existenței altor afecțiuni în organism (în special menținerea unui imunități optime).

 

Cu cât o afecțiune dentară este depistată mai devreme, cu atât tratamentul va fi unul mai simplu și mai puțin costisitor.

Grija pentru sănătatea dentară trebuie să fie o preocupare constantă în viața de zi cu zi și o prioritate, alături de grija pentru întreținerea sănătății întregului organism.

Pentru o evaluare completă a danturii tale, programează-te la un control stomatologic!

Echipa Clinicii SyroDent by Dr. Adel Abboud îți este la dispoziție cu cele mai moderne și eficiente tratamente stomatologice, realizate într-un cadru plăcut și cu disconfort minim!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?