Apelând la procedura chirurgicală de sinus lifting te poți bucura de toate beneficiile implanturilor dentare, de o masticație corectă și de un zâmbet frumos.
Dacă ești în situația în care ai pierdut unul sau mai mulți dinți și ai întârziat multă vreme înlocuirea acestora printr-un implant dentar, e foarte posibil ca osul maxilarului să se fi resorbit.
Vestea bună e că prin operația de sinus lifting, acest os poate fi refăcut și poți avea din nou șansa la un implant dentar rezistent și durabil.
Ce înseamnă sinus lifting?
Pentru a înțelege această procedură chirurgicală e necesar să definim și termenii medicali la care se referă:
- Sinusurile maxilare sunt cavități situate în corpul oaselor maxilare, de o parte și de alta a nasului, sub ochi și în apropierea măselelor.
- Implanturile dentaresuntdispozitive realizate din titan și alte aliaje, care se introduc în osul maxilar cu rolul de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.
Sinus lifting presupune ridicarea membranei sinusului maxilar pentru a face loc unei grefe osoase, de care va fi prins ulterior implantul dentar.
Atunci când procedura se realizează la maxilarul superior poartă denumirea de sinus lift, iar când este realizată la maxilarul inferior, intervenția se numește grefă osoasă.
Deci, prin intervenția de sinus lift, medicul chirurg:
- va ridica membrana sinusului obținând un spațiu nou;
- va adăuga în cavitatea formată o adiție de os;
- va crea o susținere adecvată, necesară unui implant dentar.
Această intervenție poate fi realizată în cabinetul stomatologic, doar de către un medic specializat în chirurgie dentară sau maxilo-facială.
Când este necesară operația de sinus lifting?
Sinus lifting devine necesar pentru acei pacienți care au nevoie de implanturi dentare în zona maxilarului superior, dar care, nu mai dispun de o cantitate suficientă de os în acea zonă.
Cauzele care pot provoca resorbția osoasă (scăderea în volum a osului maxilar) pot ține de: lipsa unuia sau mai multor dinți de pe arcadă, afecțiuni parodontale, infecții cronice, traumatisme etc.
De exemplu, dacă pacientului îi lipsește o măsea în partea de sus a arcadei, cea mai eficientă soluție pentru acesta este înlocuirea măselei cu un implant dentar.
Pentru ca implantul dentar să aibă stabilitate și să reziste în timp e necesar să fie prins într-o anumită porțiune din osul maxilarului.
Dacă această porțiune este insuficientă, atunci pacientului îi este recomandată intervenția de sinus lifting.
Cum se realizează intervenția chirurgicală de sinus lift?
Iată, care sunt pașii unei operații de ridicare a sinusurilor:
- PREGĂTIREA
În această etapă medicul chirurg va analiza cazul tău, verificând dacă ești un candidat potrivit pentru această intervenție.
Îți vor fi recomandate investigații preliminare ca: radiografie dentară și computer tomograf (CT) – pentru a putea fi măsurată dimensiunea exactă a osului.
- INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ
Operația de sinus lifting are ca scop creșterea cantității osoase la nivelul molarilor și premolarilor maxilari.
Prin această intervenție medicul va face o incizie în gingie până ajunge la osul maxilar, pe care, îl va perfora cu un instrument special pentru a ajunge la membrana sinusului maxilar.
După acestea, va ridica cu un instrument special mucoasa sinusului maxilar, de unde va rezulta un spațiu nou.
În acest spațiu medicul va insera materialul de grefă osoasă, care va avea rolul de a susține noul implant dentar.
La final, gingia va fi închisă și cusută.
Tehnica chirurgicală utilizată implică 2 tipuri de abordări, după caz:
- când pierderea osoasă este minoră se intervine prin sinus lift intern;
- când pierderea osoasă este foarte mare se apelează la sinus lift extern (dinspre obraz).
Prin sinus lift intern, medicul va realiza o adiție osoasă de minim 1-2 mm. În acest caz, poate fi pus și implantul dentar, în aceeași ședință.
Prin sinus lift extern, adiția osoasă va fi realizată între membrana sinusului și maxilar și va avea o grosime în funcție de necesitate.
Deoarece, această procedură este mai complexă față de cea de sinus lift închis, implantul dentar poate fi plasat doar la o distanță de câteva luni.
3. RECUPERAREA
Recuperarea se realizează de obicei în 2-3 zile de la intervenție, iar majoritatea pacienților nu simt un disconfort major.
E posibil totuși, ca zona să se umfle și să fie sângerări observabile în salivă sau din nas.
Pentru o recuperare eficientă medicul chirurg îți va prescrie un tratament medicamentos, care va avea rolul de a diminua o posibilă inflamație și disconfortul resimțit.
E necesar să respecți întocmai aceste recomandări pentru a nu suferi complicații.
De asemenea, în perioada următoare operației, medicul îți va programa niște controale la cabinet pentru a monitoriza progresul intervenției.
Iată 2 posibile afecțiuni specifice, după intervenția chirurgicală de sinus lifting:
- umflarea zonei intervenției – poți aplica comprese reci, cu gheață pe obraz în ziua respectivă;
- scurgere de sânge pe nas – te poți întinde pe spate și poți aplica o compresă rece pe nara care sângerează.
Dacă vor apărea simptome neobișnuite e necesar să contactezi medicul, în prealabil.
Riscuri și recomandări ale operației de sinus lifting: Dr. Adel Abboud – Medic specialist în chirurgie orală
Fiecare tip de intervenție chirurgicală are riscuri specifice.
Referitor la riscurile intervenției chirurgicale de sinus lifting Dr. Adel Abboud – fondatorul Clinicii Syrodent București, un medic cu experiență în domeniul chirurgiei dentare și al implantologiei, ne oferă răspunsurile necesare, astfel:
Este dureroasă operația de sinus lifting?
Nu este dureroasă operația de sinus lifting, deoarece se va realiza sub anestezie locală. Este normal să simți că se lucrează în zonă, ca de altfel la orice intervenție dentară. Vei simți o presiune locală, însă durerea va fi absorbită de anestezic.
Cât durează operația de sinus lifting?
Durata intervenției poate varia de la un pacient la altul, în funcție de complexitatea cazului, de inserarea sau nu a implanturilor în aceeași ședință. Poate fi cuprinsă între 30 – 120 de minute.
Durata de așteptare până la implantul dentar poate ajunge până la 6-8 luni.
Ce riscuri implică operația de sinus lifting pentru pacient?
Principalul risc al operației de sinus liftIng este dat de posibilitatea perforării membranei sinusului. În acest caz, medicul o va coase și va prescrie tratamentul adecvat. După refacere, pacientul poate reveni la cabinet pentru repetarea intervenției.
Al doilea risc este cel specific multor intervenții chirurgicale și anume infecția locală. E drept, apare destul de rar în cazul acestei operații, dar pentru a o preveni, pacientul va primi o medicație corespunzătoare.
Riscul neadaptării adiției de os la organismului pacientului este de asemenea posibil, dar în cazuri foarte rare.
Din ce material este realizată adiția osoasă?
Adiția osoasă poate fi realizată cu os prelevat de la pacient sau cu os bovin steril. În funcție de materialul necesar și de tipul intervenției chirurgicale este conceput prețul total al operației de sinus lifting.
Care ar fi recomandările pentru pacienții care au făcut operația de sinus lifting?
Operația de sinus lifting are o rată mare de succes de aproximativ 95-97% și datorită ei pacientul se poate bucura de o dantură frumoasă, dată de multiplele avantaje ale implanturilor dentare.
Totuși, pentru ca implanturile să poate fi realizate cu succes, e important ca după operația de sinus lifting, orice pacient să respecte niște reguli prin care va putea evita complicațiile ulterioare și anume:
- a nu peria locul intervenției pentru a nu rupe firele;
- a consuma doar alimente moi, la temperatura camerei;
- a evita lactatele și băutul lichidelor cu paiul;
- a nu dormi pe partea cu operația;
- să nu își sufle nasul ;
- a nu fuma după operație;
- a nu clăti gura cu apă sau alte substanțe în ziua intervenției pentru a nu împiedica formarea cheagului de sânge; se poate face asta după aproximativ 24 de ore de la intervenție.
E necesar ca pacientul să revină la control în aproximativ 7-10 zile de la intervenția chirurgicală pentru o verificare și a-i fi scoase firele.
Dr. Adel Abboud – Medic Specialist în Chirurgie orală, Clinica Syrodent București
Cere sfatul medicului chirurg și vei primi toate informațiile dorite, dar și costul total exact, necesar oricărui tratament sau intervenție chirurgicală.
PROGRAMEAZĂ-TE la Clinica Stomatologică Syrodent by Dr. Adel Abboud online sau telefonic la 0752 100 030!