20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Eruptia dentara: primii dințișori la bebeluși!

Publicat pe 26 februarie 2021
Dintisori bebe - Eruptia dentara

Erupția dentară este un proces lent de dezvoltare a primilor dințișori, care poate provoaca un disconfort semnificativ bebelușilor, necesitând o monitorizare atentă.

Diagnosticarea corectă a erupției dentare se face prin observarea atentă a simptomelor, care de cele mai multe ori se manifestă prin febră și iritabilitate a micuților.

Totodată, e important să nu confunzi anumite simptome și manifestări ale micuțului tău, întâlnite des și în alte afecțiuni și care, pot primi un diagnostic corect de la medicul pediatru.

Este recomandat să apelezi la un medic stomatolog pediatru (pedodont) în primele 6 luni de la apariția primului dinte, pentru a diagnostica și monitoriza corect primele erupții dentare ale copilului și pentru a-ți recomanda cel mai eficient tratament de ameliorare a durerilor.

Dinții de lapte - care dinți ies primii la bebeluși?

Dinții de lapte sau dentiția decidua este formată din: 8 incisivi, 8 molari și 4 canini, distribuiți uniform, pe cele două arcade dentare (sus și jos).

Vârsta de debut a dinților de lapte variază foarte mult. Cu toate acestea, în general, dințișorii apar în următoarea ordine:

  1. cei doi incisivi inferiori, apoi cei superiori (între 6 și 12 luni);
  2. incisivii laterali (între 9 și 13 luni);
  3. primii molari (între 13 și 19 luni);
  4. caninii (între 16 și 22 de luni);
  5. în cele din urmă, cei de-ai doilea molari (între 25 și 33 de luni).

 

În majoritatea cazurilor erupția dentară începe cu cei 2 incisivi centrali din partea de jos, urmați de cei 2 incisivi centrali de pe arcada de sus.

Treptat, vor erupe și ceilalți dinți, uneori în perechi, până când cele 2 arcade dentare vor fi complete (10 dinți pe maxilarul superior și 10 dinți pe maxilarul inferior).

Ultimii dinți care vor apărea sunt molarii superiori și inferiori, care vor erupe în jurul vârstei de 2 ani.

Tipurile de dinti - Dantura completa

Când începe și cât durează erupția dentară la bebeluși?

Bebe cu eruptie dentara

Dinții încep să crească luni, dacă nu chiar ani, înainte să străpungă țesutul gingival al unui bebeluș. De fapt, mugurii dinților din lapte apar din a 6-a săptămână de sarcină, în timp ce mugurii dinților permanenți sunt prezenți din a 10-a săptămână. 

Diferitele părți ale dintelui, cum ar fi smalțul și rădăcina, se vor dezvolta apoi într-o secvență specifică în timpul sarcinii. Cu toate acestea, mugurii molarilor permanenți nu se dezvoltă decât după naștere, în jurul vârstei de 4 luni pentru primii molari permanenți și în jur de 5 ani pentru al doilea molar permanent.

Erupțiile dentare la bebeluși pot să apară în jurul vârstei de 6 luni, chiar și mai devreme, în unele cazuri erupția poate debuta în jurul vârstei de 3 luni.

La anumiți copilași erupția se poate manifesta mai târziu, după vârsta de un an, lucru care este perfect normal.

Totodată, dinții de lapte pot să apară unul câte unul, în timp ce la alții pot erupe în perechi.

În majoritatea cazurilor, toți cei 20 de dinți primari (dinții de lapte) vor erupe unul după altul, timp de aproximativ 3 ani.

Care sunt simptomele erupției dentare la bebeluși?

Simptomele erupției dentare la bebeluși pot interveni brusc sau treptat și se pot manifesta diferit de la un caz la altul. 

Gingia înainte de erupția dentară poate avea o culoare diferită și le poate produce bebelușilor dureri sau mâncărimi. Un chist albăstrui pe gingie sau o salivație crescută pot fi observate și atunci când un dinte străpunge. 

Aceste simptome durează aproximativ 24 până la 48 de ore.

Iată, care sunt și celelalte simptome de erupție dentară la bebeluși:

  • inflamarea și înroșirea gingiilor;
  • durere și refuzul de a mânca;
  • salivație abundentă;
  • tendința de a mușca;
  • insomnie, somn agitat și stări de neliniște;
  • introducerea constantă a mâinilor în gură;
  • frecarea ochilor, a obrazului și a urechii din cauza durerii;
  • nevoia de a mesteca diferite obiecte mai tari;
  • o linie albă în locul în care urmează să apară dintele.

 

Totodată, febra și diareea pot fi cauze ale erupției dentare, dar nu un simptom general pentru fiecare caz. Acestea pot fi asociate apariției unui dinte nou, însă, pot fi și semnul unei infecții.

Dacă sunt rezultatul unei erupții dentare acestea vor dispărea în aproximativ 24 de ore cu tratament specific.

În cazul în care febra și diareea persistă o perioadă mai îndelungată, atunci este necesar consultul medicului de specialitate pentru investigarea altor posibile afecțiuni.

Cel mai mare disconfort resimțit de bebeluși în perioada erupției dentare va fi în perioada apariției primilor dinți, însă, cea mai puternică durere le va fi provocată de erupția molarilor, deoarece fiind mai mari, vor penetra o suprafață mai mare a gingiei.

Recomandări în cazul erupției dentare - cum îți poți ajuta copilul

În timpul erupției dentare mucoasa gurii este iritată și mult mai vulnerabilă la acțiunea virușilor și a microbilor. Din acest motiv, mulți copii dezvoltă în perioada erupției dentare diverse infecții datorate imunității locale scăzute.

Astfel, odată cu apariția primilor dinți este necesară și implementarea unor noi reguli referitoare la alimentație și la igiena bucală a bebelușului.

Este recomandat să îndepărtezi biberonul în timpul somnului și să îl înlocuiești cu o suzetă curată; asta deoarece, în timpul somnului bacteriile se dezvoltă mai mult și e important să nu rămână nici un lichid dulce sau îndulcit în gura micuțului.

În cazul bebelușilor alăptați la sân este în regulă ca aceștia să sugă pe timpul nopții, ori de câte ori doresc, pentru ca laptele este direct înghițit din cerul gurii, fără a ajunge în zona dinților; în plus, laptele matern conține substanțe active care previn dezvoltarea bacteriilor în gură așa că riscul copilului de a dezvolta probleme la dantură este foarte scăzut.

Igiena orală pentru bebeluși poate fi menținută cu ajutorul unui prosop îmbibat în apă plată cu care îi poți masa ușor gingiile și dințișorii erupți, lucru care îi va calma și durerile provocate de erupția dentară.

Limitează pe cât posibil utilizarea suzetei în timpul erupției dentare, deoarece aceasta poate influența alinierea corectă a noilor dinți ai micuțului tău. Astfel, utilizarea excesivă a suzetei poate determina o închidere triunghiulară între dinții de sus și cei de jos.

Sfaturi pentru calmarea durerilor bebelușului

În timpul erupției dentare copilul își poate duce des mâinile la gură, datorită mâncărimii la gingii. Nu este necesar niciun tratament în această situație. Pe de altă parte, câteva metode simple vor ajuta la ameliorarea disconfortului acestuia:

  • Freacă-i gingiile cu un deget curat!
  • Dacă salivează mult și simte dorința de a mușca, dă-i un prosop curat, înmuiat în apă rece sau un inel de dinți rece; evită să-i pui inelul în congelator, deoarece ar putea să-și rănească gura.
  • Poți administra bebelușului acetaminofen dacă este necesar (la recomandarea medicului).

 

Este recomandat să eviți:

  • gelurile de dinți (acestea funcționează superficial și pot interfera cu capacitatea bebelușului de a înghiți).
  • cookie-urile de dinți (acestea nu calmează și pot provoca carii dentare, datorită cantității mari de zahăr pe care le conțin).
  • legumele crude (deoarece pot provoca sufocare; nu-i oferi copilului tău bucăți de legume până la vârsta de 2 ani!).

 

DE REȚINUT!

  • Erupția dentară apare mai devreme la fetițe decât la băieței;
  • Primii dinți care vor erupe la bebeluși vor fi cei de pe maxilarul inferior;
  • Dințișorii vor apărea de obicei pe un maxilar în perechi (unul în stânga, altul în dreapta);
  • În majoritatea cazurilor, noii dințișori vor erupe în perechi de câte 4, la fiecare 6 luni;
  • Dinții de lapte sunt mai mici și mai ascuțiți decât dinții permanenți;
  • Erupția dentară va înceta la vârsta de 2-3 ani, când copilul va avea toți cei 20 dințișori 
Bebe cu inel de dinti

Îngrijirea dinților bebelușului

Îngrijirea dinților este importantă de la o vârstă fragedă, deoarece o bună sănătate dentară va avea un impact pozitiv asupra vieții unui copil. 

Acest lucru îi va permite să mestece bine și să poată mânca toată mâncarea de care are nevoie pentru a se dezvolta corect. Dinții buni sunt, de asemenea, esențiali pentru o bună dezvoltare a limbajului și contribuie la o bună stimă de sine.

Totodată, este bine să obișnuiești bebelușul să se spele pe dinți imediat ce apar primii dinți. Astfel, periajul va deveni parte a rutinei sale.

 Pentru a afla mai multe despre principalele reguli de igienă dentară zilnică, poți consulta pagina noastră – Profilaxie și igienă dentară.

Pentru consultații și tratamente dedicate copiilor ne puteți contacta la Clinica SyroDent by Dr. Adel Abboud – str. Barbu Văcărescu, nr. 41, sector 2, București.

Telefon programări: 0752 100 030

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?