20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Alege dinții din zirconiu!

Publicat pe 30 august 2021

Dinții din zirconiu sunt un rezultat de succes al evoluției domeniului de protetică dentară!

O coroană este o formă de restaurare dentară care acoperă în totalitate un dinte sau un implant dentar și este, de obicei, fixată pe dinte sau pe un bont protetic cu ciment dentar. 

Medicii dentiști recomandă adesea coroanele, ca o modalitate de a susține dinții rupți, slăbiți sau decolorați.

Coroanele pot fi, de asemenea, așezate peste un dinte pentru a îmbunătăți rezistența sau aspectul estetic al acestuia.

Când vine vorba de materialele din care sunt confecționate coroanele, există mai multe opțiuni posibile, inclusiv ceramica și compozitul. 

Cu toate acestea, în prezent, zirconiul este cel mai preferat material utilizat de specialiștii în tehnică dentară, pentru fabricarea coroanelor dentare.

Coroana zirconiu - Dantura zirconiu

Ce este zirconiul?

Lucrare protetică din zirconiu - Dr. Adel Abboud - Clinica SyroDent

Zirconiul este un material mai nou pentru tratamentele de restaurare dentară. 

Este un tip de ceramică – sau, în termeni mai specifici, un oxid de zirconiu – care este mai puternic decât porțelanul și decât unele aliaje metalice, creându-și mai puține margini ascuțite din uzura normală care se întâmplă în timp.

Coroanele din zirconiu tind să provoace mai puține reacții și uzură pe dinții opuși decât coroanele din porțelan. Acesta din urmă ar putea acționa ca un șmirghel atunci când vă frecați dinții, provocând eroziunea smalțului. 

Acesta este unul dintre multele motive pentru care medicii stomatologi recomandă zirconiul pentru restaurările dentare.

Totodată, un studiu realizat în 2021 de către Asociația Dentală Americană (ADA) a demonstrat faptul că: 99% dintre stomatologi folosesc acest mineral cristalin pentru restaurări naturale ale dinților. Participanții au menționat că acest material are multe avantaje în afară de netezime.

Astfel, zirconiul este un cristal puternic, care are numeroase calități favorabile, în special rezistența și durabilitatea în timp.

Este compatibil cu corpul uman, ceea ce face ca utilizarea sa să fie populară în domeniul medical.

În domeniul stomatologic și al proteticii dentare, zirconiul este o substanță foarte puternică și fiabilă, capabilă să suporte presiunea și uzura zilnică, generată de acțiunea dinților. 

Avantajele dinților din zirconiu (coroanelor dentare din zirconiu)

Coroanele din zirconiu sunt preferate, deoarece oferă unele avantaje:
Rezistență

Unul dintre cele mai mari avantaje ale zirconiului este rezistența sa. 

De acest lucru au nevoie, în special dinții din spate, care aplică o forță mare în timpul mestecării alimentelor.

Din acest motiv, zirconiul este cea mai bună alegere pentru coroanele dentare necesare pentru restaurarea molarilor (superiori sau inferiori).

Durabilitate

Fiind un cristal, zirconiul este aproape indestructibil, rezistând cu ușurință celor mai viguroase activități de mestecat. 

De fapt, zirconiul este de cinci ori mai puternic decât porțelanul! 

Coroanele de zirconiu sunt frezate într-un anume mod încât, rezistă mult în timp sub diverse presiuni. 

De asemenea, sunt rezistente la temperaturi extreme (cald și la frig), ceea ce scade frecvența hipersensibilității dentare, care poate fi comună cu alte tipuri de coroane.

Biocompatibilitate

Zirconiul este alegerea multor stomatologi pentru biocompatibilitatea sa, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace organismului o reacție sau un răspuns imunologic precum inflamația.

Un studiu in vitro din 2016, confirmă acest lucru și, de asemenea, demonstrează doar o cantitate limitată de citotoxicitate.

Astfel, zirconiul posedă o biocompatibilitate excelentă, făcând coroanele și punțile preparate din zirconiu extrem de sigure pentru pacienții sensibili.

Dinți rezistenți în timp

Mergând împreună cu durabilitatea, coroanele din zirconiu durează mai mult decât coroanele din porțelan. Acest lucru se datorează în principal, faptului că zirconiul este mai rezistent la ciobire și fisurare.

Excelent la ascunderea deteriorării dinților

Zirconiul este preferat față de porțelan în acoperirea și ascunderea deteriorării dinților cauzate de colorare sau fracturi.

Poate fi ușor modificat, remodelat și colorat

În ciuda structurii lor puternice, coroanele din zirconiu pot fi ușor modelate, dimensionate și colorate pentru a se potrivi cu dinții naturali ai pacientului. 

Natura maleabilă a coroanelor din zirconiu poate produce coroane care au o formă mai bună decât coroana originală pe care o înlocuiesc. 

Capacitatea de a crea forma, dimensiunea și culoarea perfectă va produce un aspect mult mai bun și mai natural pentru pacient.

Mai puțină structură dentară îndepărtată

De obicei, atunci când este nevoie de o coroană, este îndepărtat un strat din dintele natural pentru ca, coroana să se potrivească corect peste el. 

Datorită rezistenței zirconiului este necesar a fi îndepărtat un strat mai subțire al dintelui natural.

Aspect estetic deosebit

Fiind realizate din cristal, coroanele din zirconiu sunt translucide.

Aspectul clar și translucid al zirconiului oferă o colorare perfectă, care se va potrivi cel mai bine cu culoarea naturală a dinților pacientului (mai bine decât coroanele din compozit sau porțelan).

Nu este nevoie de metal

Spre deosebire de coroanele din compozit sau porțelan (coroane metalo-ceramice), coroanele din zirconiu nu necesită îmbinarea cu o bază metalică, care le-ar face mai vizibile.

Coroanele din zirconiu îți oferă confortul, siguranța, senzația, durabilitatea și aspectul dinților naturali.

Procedura în aceeași zi

Procesul CEREC, (Restaurarea economică a ceramicii estetice în fața scaunului), utilizează tehnologia CAD/CAM (proiectare asistată de computer ), pentru a accelera acest proces. Dentistul folosește o mașină de frezat, realizând astfel coroana integral, dintr-un bloc de zirconiu.

Acest proces permite execuția lucrărilor dentare în timpul unei singure vizite, scurtând astfel, durata tratamentului.

Dezavantajele unei lucrări protetice din zirconiu

La fel ca la multe alte proceduri dentare, pot exista potențiale dezavantaje și pentru lucrările protetice realizate din zirconiu.

Pot fi greu de egalat

Un potențial dezavantaj al unei coroane din zirconiu este aspectul său alb opac, care o poate face să arate mai vizibilă lângă un dinte natural. Acest lucru este valabil mai ales pentru coroanele monolitice din zirconiu, care sunt fabricate doar din zirconiu, deși, poate fi mai puțin problematic pentru dinții din spatele gurii.

Uzura potențială a altor dinți

Unii stomatologi au ezitat să folosească coroane de zirconiu în anumite circumstanțe, de teamă că duritatea zirconiului ar putea provoca uzura pe dinții opuși.

Aceasta a fost o preocupare trecută, deoarece, studiile recente au constatat că porțelanul feldspatic (material protetic), ar putea provoca uzura mai mult decat ceramica de zirconiu. 

Coroana din zirconiu

Coroana zirconiu - Exemplu lucrare protetică

Coroanele dentare și punțile dentare din zirconiu oferă o estetică excelentă și sunt practic indestructibile. Astfel, zirconiul este cel mai popular material folosit de tehnicieni pentru realizarea de lucrări protetice sau a altor restaurări dentare cum sunt coroanele pentru implanturile dentare.

În cazul unui implant dentar pacientul are opțiunea de a alege mai multe tipuri de coroane dentare, în funcție de preferințe și bugetul disponibil, însă, o coroană din zirconiu îi va oferi toate avantajele dintelui natural pierdut.

Unii stomatologi folosesc exclusiv zirconiu pentru restaurările din ceramică, în special atunci când se restaurează un singur dinte. 

Coroanele cu zirconiu necesită margini de umăr sau șanț pentru cele mai bune rezultate. Acestea pot fi fabricate din zirconiu solid cu contur complet, zirconiu translucid ridicat sau zirconiu stratificat.

Zirconia translucidă ridicată și zirconia stratificată pot fi fixate cu șuruburi sau cimentate.

De ce să alegi o coroană din zirconiu?

Cariile dentare, leziunile și îmbătrânirea naturală sunt printre principalele cauze ale leziunilor dentare. 

Scrâșnirea dinților, mușcătura încrucișată și mestecarea alimentelor dure ar putea determina dinții să-și piardă forma sau să-și reducă dimensiunea. 

Folosirea unei coroane de zirconiu nu te va ajuta să îți recapeți sănătatea dintelui natural, dar, îți va preveni deteriorarea ulterioară și îți va îmbunătăți aspectul acestuia. 

Cele mai frecvente probleme orale pe care o coroană din zirconiu le poate soluționa sunt:

  • Refacerea unui dinte rupt, crăpat, ciobit sau decolorat;
  • Îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău;
  • Îmbunătățirea mușcăturii;
  • Acoperirea spațiilor interdentare mari, a unui implant dentar sau a canalelor radiculare;
  • Prevenirea fracturilor.

 

Astfel, coroanele din zirconiu se prezintă mai bine din punct de vedere estetic, deoarece sunt translucide și arată foarte asemănător cu un dinte natural, reflectând lumina în același mod. 

Acesta este un factor important, mai ales dacă noile coroane sunt în zona frontală a gurii și este semnificativ, în principal, în cazurile în care coroana este plasată între dinți.

Alege zirconiul pentru cele mai rezistente și estetice restaurări dentare!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?