20%

REDUCERE

la implanturi și protetică
*Ofertă limitată

Ce trebuie să știi despre Gutiera dentară de contenție și Contenția permanentă, după îndepărtarea aparatului dentar

Publicat pe 31 ianuarie 2023

Cu toții avem nevoie de un dispozitiv de fixare după îndepărtarea aparatului dentar. Indiferent dacă ați avut un tratament ortodontic extins, pentru a îndrepta dinții sau a-i alinia ori dacă ați avut un tratament parțial, purtarea unei gutiere dentare este obligatorie. Acest dispozitiv va fixa dinții pentru ca aceștia să nu revină la poziția inițială.

Care sunt tipurile de dispozitive de fixare?

Dispozitivele de fixare pot fi detașabile și permanente. Fiecare dispozitiv de fixare are avantajele și dezavantajele sale, dar servește același scop – de a menține dinții drepți după purtarea aparatului ortodontic. 

Dispozitivele de fixare detașabile sau Gutierele dentare de contenție

Un astfel de dispozitiv a formei de vid (VFR) este o piesă transparentă de material în formă de potcoavă, care este modelată pentru a se potrivi perfect dinților. Beneficiile sale includ faptul că este transparent și estetic, confortabil și nu la fel de voluminos precum alte dispozitive de fixare. Dezavantajul este resimțit de pacienții care suferă de bruxism, deoarece se va deteriora destul de rapid în repetatele scâșniri ale dinților.

Un alt dispozitiv de fixare este Hawley, destul de tradițional, compus dintr-un plastic potrivit pentru cerul gurii sau podeaua gurii, atașat la un fir care se aplică peste partea din față a dinților. Printre avantajele acestui dispozitiv se numără durabilitatea și capacitatea mare de face ajustări cu el. Dacă un dinte sau doi s-ar deplasa ușor, firul s-ar putea regla pentru a reîndrepta dinții. Cu alte tipuri de dispozitive de fixare nu se pot face astfel de ajustări. Însă, Hawley este mai puțin estetic decât un VFR, iar anumitor pacienți le este îngreunată la purtare vorbirea și înghițirea.

Dispozitivul de fixare permanent sau Contenția permanentă

Dispozitivul de fixare lingual este firul de sârmă aplicat pe partea din spate a dinților. Acest dispozitiv este recomandat în special dacă dinții au fost extrem de rotiți, înghesuiți sau a fost distanță mare între ei înainte de tratament. Avantajul lui este că nu are nevoie de înlocuire, fiind permanent. Cu toate acestea, este adesea dificil de curățat. Dinții anteriori inferiori tind să acumuleze multă placă de tartru în timp, ceea ce poate duce la apariția altor probleme dentare. Atenția pentru igiena orală în acest caz, trebuie să fie mult mai sporită.

Un alt dezavantaj al contenției permanente este că devine problematică și are nevoie de mai multă îngrijire ortodontică de urgență decât cele detașabile. Se poate rupe și va fi urgentă programarea la medicul ortodont, pentru a evita migrarea dinților.

 

Cât de des trebuie să porți un dispozitiv de fixare?

Recomandarea medicilor stomatologi este purtarea pe timpul nopții, două luni de la îndepărtarea aparatului dentar. Dacă nu îți dorești revenirea la acesta, purtarea în fiecare noapte a gutierei dentare este obligatorie.

Pacienții SyroDent care au nevoie de tratament ortodontic, primesc la finalul procedurii un goodie bag cu informații despre importanța acestor dispozitive de fixare, cât și accesul la un cod QR, pentru a împărtăși experiența medicală acumulată. Părerea voastră contează pentru noi!

Programează-te completând formularul de mai jos.
Vei primi un SMS sau un telefon de confirmare din recepția cabinetului.

SyroDent îți răsplătește aprecierea pe Google Maps!

Dacă ne ești pacient și ești mulțumit de serviciile noastre, fă-ne o bucurie și lasă-ne recomandarea ta online, iar noi te vom recompensa cu 10% discount din următorul serviciu pe care îl vei alege!

× Cum vă putem ajuta?